Regels “Asbest eraf, zonnepanelen erop” aangepast

Sinds 1 juli 2014 kunnen meer mensen gebruik maken van de stimuleringsmaatregel ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’. Naast agrariërs kunnen ook voormalig agrarische ondernemingen en eigenaren van een voormalig agrarisch bouwblok een aanvraag indienen voor deze regeling. Bovendien is het subsidiebedrag per m² verhoogd, zijn de voorwaarden van de stimuleringsmaatregel versoepeld en is de aanvraagperiode verlengd.

Met de uitbreiding van de stimuleringsmaatregel ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ willen het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Provincies de regeling aantrekkelijker maken om het beoogde resultaat van 4 miljoen m² asbestsanering te behalen.

De gezamenlijke provincies voeren in 2013, 2014 en 2015 een stimuleringsmaatregel uit gericht op de sanering van asbestdaken en plaatsing van zonnepanelen in het buitengebied. Sinds de start van de regeling op 1 juli 2013 was deze regeling gericht op actieve agrarische bedrijven. Per 1 juli 2014 kunnen ook agrariërs die niet meer (of steeds minder) actief zijn in het boerenbedrijf gebruik maken van de regeling. Daarnaast wordt de subsidieregeling opengesteld voor particulieren die eigenaar zijn van een (voormalig) agrarisch bouwblok.

Wat gaat er veranderen?

Na de uitbreiding bevat de regeling vanaf 1 juli de volgende wijzigingen:

• Subsidie is verhoogd van 3,00 euro naar 4,50 euro per m² asbest dak
• Minimum oppervlakte van 400 m² is verlaagd naar 250 m² te saneren asbest dak
• Plaatsing van minimaal 15 kW-piek is verlaagd naar 5 kW-piek zonnepanelen
• Maximale subsidiebedrag per aanvrager is verhoogd van 7.500 naar 15.000 euro
• De looptijd van de regeling is met een jaar verlengd. Subsidieaanvragen kan tot 1 september 2015.

Wie kan gebruik maken van de regeling?

Naast actieve agrarische ondernemingen komen ook voormalig agrarische ondernemingen en eigenaren van een voormalig agrarisch bouwblok in aanmerking voor de stimuleringsmaatregel. Van het totale subsidiebudget gaat maximaal 30 procent naar de niet-actieve agrarische ondernemingen en de eigenaren van een voormalig agrarisch bouwblok. De stimuleringsmaatregel blijft in hoofdzaak gericht op actieve agrarische bedrijven. Wel krijgt een grotere groep bewoners van het buitengebied hiermee de mogelijkheid om met subsidie asbest te saneren voordat het wettelijke verbod op asbest in 2024 ingaat.

Aanvullende informatie

Op www.asbestvanhetdak.nl staat de benodigde informatie voor het doen van een subsidieaanvraag en kunnen geïnteresseerden vragen stellen aan de helpdesk.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: Gemeente GroesbeekZowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 2 augustus, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Kruimeltje

Dat noem ik nog eens een stimuleringsmaatregel.

Marcel Poelen

Nou Kruimel,

dan verwacht ik dat maandag de werkzaamheden enthousiast van start gaan ……………. in het buitengebied!? Asbest sanering is natuurlijk prima. Zonnepanelen i.p.v. dakpannen en op platte daken dat zou meer duurzame zoden aan de dijk zetten. Alleen dat ook nog even stimuleren!

Kruimeltje

Volgens mij wordt het gebruik enorm gestimuleerd. Het initiatief moet wel van de betrokkene komen en niet van gemeente of provincie.

wpDiscuz