[GR2014] GL: “Romeinen kozen al voor Berg en Dal”

GroenLinks heeft zaterdag laten weten na de zomervakantie haar verkiezingsprogramma te publiceren. Dat wordt na de Groesbeekse Volkspartij (GVP) en D66 de derde partij die het programma voor 2015-2018 bekend maakt.

Referendum_Groesbeek_of_Berg_en_Dal-DGB

De partij heeft al aangegeven zich onder andere in te zetten voor nieuwe, duurzame technieken, gelijke kansen voor iedereen, meer werk en betere zorg. Voor wat betreft de gemeentenaam is GroenLinks duidelijk: zij kiest voor de naam “Berg en Dal”, “net zoals de Romeinen dat deden”. Onderstaand een stuk van de partij, die evenals de andere landelijke partijen in de gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek (MUG) fuseert tot één MUG-partij.

GroenLinks is in Groesbeek op dit moment goed voor één zetel (686 stemmen). In Ubbergen werkt de partij samen met PvdA en de PvdA/GL-combinatie aldaar is op dit moment de grootste partij in die gemeente.

Stuk GroenLinks over referendum
Bijna alle fracties van de politieke partijen waren het er over eens. De werknaam van de nieuwe gemeente moest ‘Berg en Dal’ worden. Maar na wat protest, stemverheffing en draaiende partijen uit Groesbeek en het laatste woord van de minister werd het tegen de zin in van de meerderheid toch de werknaam ‘Groesbeek’. “Niet echt een mooi voorbeeld van democratisch bestuur”, aldus de kersverse GroenLinks lijsttrekker Jo Coerwinkel. Het alternatief is een raadgevend referendum dat tegelijk met de aankomende gemeenteraadsverkiezingen wordt gehouden. Met andere woorden, de kiezer is aan zet. Kiezen zij voor Groesbeek of voor Berg en Dal?

Maar wist je dat de Romeinen duizenden jaren geleden al kozen voor ‘Berg en Dal’? Dat was niet alleen een kwestie van je hart volgen, maar ook je verstand gebruiken en het benutten en (h)erkennen van de eigenschappen en kwaliteiten van het landschap. En dat landschap bestaat in de nieuwe gemeente nu juist uit vlaktes, dalen en prachtige heuvels. Voor lijsttrekker Coerwinkel spreekt het dan ook bijna voor zich dat de voorkeur (stemadvies) van GroenLinks uitgaat naar de gemeentenaam Berg en Dal, maar uiteraard zal GroenLinks de uitslag van het referendum respecteren en dit ook in de nieuwe gemeenteraad kenbaar maken. Want het is uiteindelijk de nieuwe gemeenteraad die de keuze maakt hoe de gemeente gaat heten.

GroenLinks

Mening politiek

Hoe denken de huidige raadsleden nu over die naam en wat zijn de voorkeuren van de politieke partijen? Hieronder een overzicht van de standpunten (voor zover ons bekend is). De meeste partijen hebben wel aangegeven de uitslag van het referendum te respecteren.

Landelijke partijen: Berg en Dal
CDA MUG is voor de naam ‘Berg en Dal’, maar in de gemeenteraad verwierpen ze het voorstel voor een raadgevend referendum.
VVD MUG heeft hetzelfde standpunt als CDA: ‘Berg en Dal’ moet de nieuwe gemeentenaam worden. In Ubbergen verwierpen ze het voorstel voor een raadgevend referendum.
PvdA MUG stemde voor ‘Berg en Dal’ en voor het referendum, maar spreekt nu geen voorkeur uit.
D66 Berg en Dal is uiteraard voor de naam ‘Berg en Dal’.
GroenLinks is zoals aangegeven voor de naam ‘Berg en Dal’.

Partijen Groesbeek: Groesbeek
Groesbeekse Volkspartij (GVP) was eerst voor de werknaam ‘Millingen a/d Rijn, Ubbergen en Groesbeek’, maar kiest toch voor ‘Groesbeek’.
VOLG is tegen de herindeling en verwierp in de gemeenteraad het voorstel voor een raadgevend referendum. Men kiest voor ‘Groesbeek’.
Sociaal Groesbeek is tegen de herindeling, stemde wel voor een raadgevend referendum en kiest voor de naam ‘Groesbeek’.

Partijen Ubbergen: Berg en Dal
C90 Ubbergen is voor de naam ‘Berg en Dal’.
Ubbergen Anders heeft een voorkeur voor de naam ‘Berg en Dal’.

Partijen Millingen aan de Rijn: Berg en Dal
GJS Millingen is voor de naam ‘Berg en Dal’.

Verkiezingsprogramma’s

Tijdens de verkiezingen is zijn er echter nog andere (belangrijkere) zaken dan de gemeentenaam om voor te kiezen. Voor de naam is het referendum, die op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen wordt gehouden, in het leven geroepen. Een overzicht van de tot nu toe gepubliceerde verkiezingsprogramma’s en meer informatie over de komende verkiezingen staat hier.

Op 19 november 2014 mogen zo`n 27.000 kiesgerechtigden naar de stembus.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl, GroenLinks

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 2 augustus, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 96 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Robert Schmitjes

Gewoon Groesbeek.

Marcel Poelen
De Romeinen; gooiden 2000 jaar geleden de troep en het grof vuil zomaar in ons bos, dat zijn wij anno 2014 nog steeds aan het opruimen, dat moet GL toch een beetje pijn doen? De Romeinen; sloegen drie spijkers in het kruis, daar is nog steeds herrie over, wereldwijd dat moet GL toch ook pijn doen? De Romeinen; mengden het riool met regenwater en Groesbeek centrum was 2000 jaar gelden na iedere hoosbui niet echt fris en droog, vandaag was de Groesbeek weer helemaal top. Het leek wel een rivier, ik heb er meteen een fles met briefje ‘ GROETEN… Lees meer »
Jennifer Janssen

Huh! Heer Poelen!
Ik wil niet vervelend zijn en ik vind het vervelend om u te moeten storen, maar ik ben bang dat u er compleet naast zit.
Het flesje die u in De Groesbeek gegooid heeft komt nooit in Millingen aan. Het flesje gaat via De Groesbeek richting Wyler en zal langs het Wylerbergmeer reizen om vervolgens via Het Meertje in de filters van het Hollandsch-Duitsch Gemaal te belanden, waar de reis van het flesje beëindigd zal worden.

Jammer. Wel een mooie poging trouwens.

Marcel Poelen

Jennifer en oma van Jennifer,
het was een extreme hoosbui, die doet waterlopen veranderen. Mijn flesje heeft een boodschap voor alle mensen uit Millingen en Ubbergen; namens de Groesbekers van nu aan de nieuwe Groesbekers van straks! Daar kan geen Romein van GL tegen op.

truus

Ik woon in GROESBEEK, net als de Romeinen

Who the fuck is jo coerwinkel klinkt niet echt groesbeeks.
Koekeleklef dat klinkt pas groesbeeks.

Jennifer Janssen

truus zei: “Ik woon in GROESBEEK, net als de Romeinen”
En ik woon in MILLINGEN, net als de Romeinen.

Dat geeft jou nog niet het recht om de naam Groesbeek door mijn strot te duwen. Laat dat heel duidelijk zijn!

Lambert

Geen mooi democratisch proces zegt Coerwinkel. Doen wat het volk wil, rechtstreeks door het volk uitgesproken en geen getrapte ijdelheid van bestuurders, dat is democratie!!
Praten over Romeinen, maar je gedragen als een aristocraat uit de 19e eeuw staat haaks op elkaar meneer Coerwinkel.
Laat het volk zelf beslissen en voer dat uit! Je hebt geen verheven positie, waardoor je boven het volk staat.
Je behoort dienend te zijn, niet badinerend!!

Diener

Lambert…als dienend burger wijs ik je erop dat GL duidelijk is over de uitslag van het referendum. GL respecteert straks de uitslag. Als de meerderheid voor Groesbeek is, dan zal GL in de gemeenteraad voor de naam Groesbeek stemmen. Als de meerderheid voor Berg en Dal is, dan zal GL in de gemeenteraad voor de naam Berg en Dal stemmen. GL is de enige partij die hierover nu al transparant is.

Wellicht kun je je nog aanmelden bij een politieke partij om je kandidaat te stellen…..

Lambert

Dat is me al heel vaak gevraagd, maar ik heb niets met konkelende lokale politici, die niet in staat zijn verder te kijken als hun eigen belang. En al helemaal niets met mensen die heelberg snel in de door hen zelf gecreëerde roze wolk gaan geloven en zich dan boven het volk gaan verheffen als een godheid. Ik ben voor een nuchtere visie over een groot aantal jaren en dat reikt verder als het vierjarige circus met een zeer beperkt rendement!

de nachtboswachter

We zien het wel.

kloeke

Hallo jennifer “ik zie achter iedere boom een groesbeeks spook” janssen. …dat jij uit millingen komt waar ook de Romeinen waren wil niet zeggen dat je mij de naam berg en dal Door mijn strot moet duwen…..ga een stukkie fietsen en verdwaal…

www.hanspeters.eu

Die Romeinen kozen ergens voor een locatie op de Kopse Hof. In Berg en Dal lieten ze slaven uit de omgeving dakpannen bakken. De meeste Groesbeker zijn niet van plan om opnieuw slaaf in Berg en Dal te worden. Onzin of het niet? Maar het is wel dezelfde kwats als dat de Romeinen voor Berg en Dal kozen. Een ding is zeer zeker Berg en Dal, maar ook Groesbeek bestonden toen nog niet, al lag er wel een stroompje dat veel eerder de Groesbeek werd genoemd.

joke

Jennifer Janssen: JIJ hebt niet het recht mij en alle Groesbekers de naam Berg en Dal of Millingen door onze strot te duwen !!!!
Laat jou dat ook duidelijk zijn !

Johanna

Wat erg dit.

“Slaaf van Berg en Dal”? De Romeinen die iets met de naam Berg en Dal hadden?

Gewoon maar eens afwachten wat de mensen willen lijkt mij!

Ik hoop persoonlijk dat Groesbeek Groesbeek blijft !!!!!

Maar als iemand voor Berg en Dal is of een andere naam kiest respecteer ik dat.

We leven ten slotte in een democratisch land.

www.hanspeters.eu

Precies Joke, Leo ik vien Hans Hop ok Grusbeks klinken en ik vien Hans van Hentje van Petvojer Bruuks klinken.

Johanna

Trouwens we blijven gewoon in Groesbeek wonen en ook in Millingen, Leuth, Kerkerdom etc.

Alleen is het dan gemeente Groesbeek of gemeente Berg en Dal !!

www.hanspeters.eu

Johanna effe voor mijn eigen duidelijkheid, bemerk ik nu een mildere in(op)stelling van jullie?

Kees

Wordt steeds simpeler om een keuze te maken

Johanna

@Hans, tuurlijk blijven we gaan voor Groesbeek maar daarom kun je nog wel respect hebben voor andere meningen.

Dat heet democratie !!

wpDiscuz