Wassen model “Det de Vuurbal” bijna klaar

Op dit moment zijn de kunstenaars druk bezig om een levensecht wassen model van bessembiender Det de Vuurbal te maken. Dit alles vanwege het bronzen standbeeld dat bij de Koekeleklef in de Groesbeekse wijk Stekkenberg komt.

Det_de_Vuurbal_Bessembiender_GesGr
Det de Vuurbal (Derk Janssen). Foto: GeschiedenisGroesbeek.nl.

Het hele beeld wordt deel voor deel eerst in een model van wasplaten gemaakt. Voeten, handen, de voorkant van de broek, een deel van het bovenlichaam en een deel van de ‘bessem’ zijn al grotendeels klaar. Als alle wasvormen klaar zijn worden ze van binnen en buiten bekleed met een speciale gipssoort en gaan ze een heel hete oven in. Daarna, als ze weer zijn afgekoeld, kan het brons er in gegoten worden. Het beeld wordt in delen gegoten en dan aan elkaar gelast.

Daarna wordt het nog helemaal gepolijst en afgewerkt. Er mogen geen scherpe uitstekende punten aan zitten, zodat niemand zich ermee kan verwonden, want het beeld moet echt ‘aanraakbaar’ worden. Daarom komt het ook niet op een sokkel, maar staat het straks gewoon op de grond aan de voorkant van het appartementengebouw aan De Koekeleklef.

De onthulling van het kunstwerk zou eigenlijk op 20 juni 2014 rond 16:00 uur plaatsvinden. Omdat kunstenaar Wim Kuijl ernstig ziek is gaan andere kunstenaars nu, geheel in de stijl van Kuijl, verder met het beeld.

Voor foto’s verwijzen wij u door naar het Facebook-account van De Stekkenberg.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl, Facebookaccount Stekkenberg

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 augustus, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Johan

Er komt toch wel een anti-diefstal camera met een waarschuwingssignaal naar de politie bij?

de nachtboswachter

Johan toch op de stekkenberg wonen hele nette burgers en er is ook een burgerwacht en mocht men DET de VUURBAL ontmantelen dan spuugt hij zeker Vuur.

Marcel Poelen

Enne wasse Neus zal in deze wel niet opgaan?

wpDiscuz