GVP reageert op discussie nieuwbouw Groesbeek-centrum

Begin augustus heeft Sociaal Groesbeek raadsvragen gesteld over de bouw in het centrum. De partij maakte zich in het voorjaar al zorgen dat er, zo denkt de lokale partij, gebouwd gaat worden voor leegstand, maar stelde toen nog geen schriftelijke vragen daarover.

Plan_Bellevue_Groesbeek_DGB
Het centrum van Groesbeek ondergaat een metamorfose. Afbeelding: Brochure Plan Bellevue.

De Groesbeekse Volkspartij (GVP) heeft op haar website gereageerd op de onlangs gestelde raadsvragen. “Omdat Hans Peters (fractievoorzitter Sociaal Groesbeek) ons met name noemt, vinden wij het wel zo duidelijk om u te laten weten, wat de Groesbeekse Volkspartij nu van zijn vragen vindt”, schrijft de GVP. De antwoorden van het college van burgemeester en wethouders volgen later.

Reactie GVP
“Hans Peters van Sociaal Groesbeek heeft weer eens kritische vragen gesteld over de nieuwbouw in het centrum van Groesbeek. Daarbij noemt hij onze partij met name. Da´s mooi, omdat wij blijkbaar worden gezien als hoofdverantwoordelijke voor de ontwikkeling van ons dorpscentrum. Maar dat is toch niet het hele verhaal.

Omdat Hans Peters ons met name noemt, vinden wij het wel zo duidelijk om u te laten weten, wat de Groesbeekse Volkspartij nu van zijn vragen vindt. Wat er nu wordt gerealiseerd aan de Dorpsstraat gebeurt op basis van een bestemmingsplan, dat door de gemeenteraad in februari 2011 unaniem (dus ook met stem van Sociaal Groesbeek!) is vastgesteld. De nieuwbouwplannen moeten ertoe bijdragen, dat ons dorpscentrum aantrekkelijker wordt en ook aantrekkelijk blijft voor inwoners en toeristen. Wij zijn ervan overtuigd, dat de nieuwbouw een aanwinst zal zijn voor het dorp. Er is veel aandacht besteed aan de architectuur: mooie gevels met veel variatie. Dat een project in aanbouw er minder mooi uitziet, dat snapt iedereen.

Vraagtekens zet Hans Peters bij de winkels, die zich in de nieuwbouw gaan vestigen. Dat zijn bijna allemaal winkels, die al in Groesbeek gevestigd zijn. Laat dat nou ook net de bedoeling zijn! In het verleden hebben we met elkaar vastgesteld, dat winkels in Groesbeek alleen maar behouden kunnen blijven, als ze sterker worden geconcentreerd, als ze bij elkaar zitten. Anders verliezen we de concurrentiestrijd met omliggende plaatsen en is er straks geen winkel meer over in Groesbeek. Dat is ook de reden, dat de gemeenteraad een stimuleringsregeling voor winkelverplaatsing naar het centrum heeft vastgesteld (met één tegenstem, die van Sociaal Groesbeek). Voor het overige heeft het gemeentebestuur geen invloed op winkelvestiging en is het aan de ondernemer zelf om te bepalen, waar hij of zij het beste kan zitten. Dat het gemeentebestuur graag wil meedenken met de eigenaar over de bestemming van vrijkomende winkelpanden, is iets wat bij vaststelling van die stimuleringsregeling al is toegezegd. Hans Peters vraagt dus naar de bekende weg of hij heeft toen niet goed opgelet.

Dan de verhuur van de woningen. Die verloopt moeizaam, voorzover het de woningen van Vestia op het Mariëndaalterrein betreft. Overigens zijn dat woningen, waaraan de gemeente op geen enkele manier heeft bijgedragen. Dat verhuur moeizaam gaat, als een omvangrijk complex in een keer beschikbaar komt, is iets wat vaker voorkomt. Dat hebben we eerder gezien, toen de aanleunwoningen Mariënhof werden gebouwd. Ook toen kwamen er in eerste instantie mensen van buiten Groesbeek te wonen, maar ontstonden er later wachtlijsten op het moment, dat woningen in Mariënhof vrij kwamen. Gelet op de verdere vergrijzing van de Groesbeekse bevolking verwachten wij, dat dat ook in de toekomst voor de woningen van Vestia het geval zal zijn.

Een huur van € 680,00 per maand voor een sociale huurwoning is fors, maar valt wel binnen de categorie, waarvoor huurtoeslag kan worden aangevraagd. Afhankelijk van je inkomen valt de netto huur dan flink lager uit. Dat vinden wij ook de meest eerlijke situatie. Die categorie huurwoningen is immers bestemd voor de laagste inkomens. De appartementen van Oosterpoort boven de winkels zijn nog in aanbouw en worden nog helemaal niet te huur aangeboden.

Natuurlijk is er zorg over mogelijke leegstand in het nieuwbouwproject. De economische crisis heeft het allemaal niet gemakkelijker gemaakt. Maar uiteindelijk zal een aantrekkelijk dorpscentrum er alleen maar voor zorgen, dat Groesbeek sterker uit de crisis komt. Daar willen wij graag verantwoordelijkheid voor dragen.

Wij zijn benieuwd naar de beantwoording van de gestelde vragen door burgemeester en wethouders!

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl, Website GVP

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 16 augustus, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 20 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
piet

En wat komt er dan in de oude etos.d
De oude Primera.de oude het huid.en de sh nats.dr zeeman
Stekken berg.en de kaaswinkel in oud
Jam in winkel die kan dr deuren
Nu al dicht maken als er nog een kaasboer
Bij komt
LEEGSTAND
Ja gaat me toch niet zeggen
Dat ondernemers het aandurven
Om nu een nieuwe winkel te beginnen
GVP
WORD EENS WAKKER
Nu zitten de winkels links.en dan rechts
Wat is het verschil

Lambert

Ja de Albert Hein in het centrum dat trekt heel veel publiek voor Groentenboer Hemmie en Bakker Hans. Supermarkt bezoekers komen ook allemaal op de fiets naar t dorp?!?!? En de winkel in plan Drul komt als vanouds weer leeg te staan. De bewoners daar komen allemaal met de auto naar t dorp om bij te dragen aan een auto luw centrum of is die bestemming wel gewijzigd?

ke ke ke

Mar ke……Den thiesse. .as Den kel een uur lult dan lult ie dun holle weg nog recht.

Rozen

Prima verhaal van GVP. Maar de reactie van SG blijft niet uit…

Maar voor de kiezer (zeker van buiten Groesbeek) blijft de GVP wel een beetje schimmig. Politieke partijen zouden democratie en democratisch bestuur hoog in het vaandel moeten hebben en hier heel transparant in zijn. Als kiezer wil je toch op z’n minst weten sturing geeft aan ene politieke partij, maar op de website van de GVP vind je nergens bestuurlijke informatie. Zo behandel je ‘het volk’ niet!

juustem

Goh, als de GVP nu al, naar aanleiding van gestelde vragen, zijn pijlen richt, zien ze kennelijk een geduchte tegenstander in SG!
GVP houd ook niet zo van kritische vragen, anders was hun reactie hier ook niet zo uitgebreid geweest. Het is goed dat er kritische vragen komen, dat houdt het college en iedereen scherp! Ik moet wel zeggen dat ik het wel toevallig vind. Eerst de WOB verder inperken, en nu weer een reactie waarbij vragen niet gewenst zijn vanuit het GVP…toeval?

Otto

GVP laat zich wel uit de tent lokken / laat zich kennen om zo te reageren op de SG van Hans.
Laten wij de inwoners middels onze stemmen ervoor zorgen dat de GVP niet meer terug komt in de pluche.
Zij hebben geen plank maar een biels voor hun hoofd.

www.hanspeters.eu
Wat mij betreft hoef ik op dit moment niet zo nodig op de GVP te reageren, zelfs een blinde kan zien dat de antwoorden, op zowel het Lidl verhaal, als het Groesbeeks Weekblad verhaal en nu het centrum verhaal, aan alle kanten laat ik het onlogisch noemen of is net ondoordacht zijn? Ik ben er trots op dat ik de Groesbeker zijn of haar ogen geopend heb en dat de GVP respect voor Sociaal Groesbeek toont. Deze week ontving ik van Sjaak ook al een privé mail, inzake de WOB inperking. Ik blijf gewoon nuchter kijken op wat er de… Lees meer »
Willem
Zonder een partij gelijk te willen geven zijn diverse vragen van Hans in een (veel) eerder stadium al lang beantwoordt (óók door andere politieke partijen in Groesbeek). Wil men als (klein) dorp overleven is het wenselijk een kern te creëren, dat is zo klaar als een klontje! Met een kern bedoel ik een levendig en mooi centrum met pit en voldoende horeca gelegenheden want dat trekt bezoekers naar het centrum. Kijk naar Gennep, Boxmeer, Cuijk, ja zelfs Millingen a.d. Rijn is ‘bezig’ geweest. En wat dacht je van Malden, in het winkelcentrum van genoemd dorp tref je vele kopende inwoners… Lees meer »
Peter

“De economische crisis heeft het allemaal niet gemakkelijker gemaakt” zegt de GVP. Wat een onzin: de crisis was in volle gang toen dit project is gestart. De projectontwikkelaar wilde alleen beginnen als de gemeente (met ONS belastinggeld) garant wilde staan.

de nachtboswachter.

Ja peter je hebt vol komen gelijk maar stem dan straks ook op sociaal groesbeek .

Marcel Poelen
Als kiezer van 2010 en straks op 19 november 2014 mag ik op dit forum mijn mening uiten. Ik kan dat doen met eigen naam en anderen mogen daar weer op reageren, met eigen naam of anoniem. Dat is prima en democratisch! Als inspreker tijdens gemeenteraadsvergaderingen over; het CPH plan bij ons zwembad De Lubert, integriteit van het bestuur en andere onderwerpen heb ik een reeks van minder democratische ervaringen. Namens 450 ondertekenaars van bezwaarschriften tegen het CPH plan werd inspreektijd en de inhoud van de tekst om zeep geholpen door de voorzitter (Bekers-GVP), wethouder (Thijssen-GVP), fractievoorzitter (Eikholt-GVP) en PVDA… Lees meer »
Willem
Het meeste hierboven beschreven is wel te verdedigen. En waren het niet externe partijen (los van welke politieke groepering dan ook) welke de centrumplannen dwarsboomden? Het ‘kolos’ in het centrum moet nog worden aangekleed. Daarna zal het modern ogen met een knipoog naar de toekomst. Het voormalige pand van de Rabobank vond ik (en met mij velen) niet om aan te zien, vooral met het bedrijfspand van Wouters schoonmaak organisatie daar weer direct achter. Mensen durf te veranderen. Ook een iets ander centrum hoort hier nu eenmaal bij. De problemen welke wij momenteel kennen in Groesbeek m.b.t. de plaatselijke ondernemers… Lees meer »
Sprookje

De Gemeente wilde toch minder auto’s door het centrum??? Moeten ze vooral een Abert Heijn in het centrum plaatsen!
Ik zie de klanten al met hun karretjes door het dorp sjeezen! Wordt een leuke boel.

Hoelang heeft het niet leeg gestaan op de paap, en nu bij geen animo,zetten we er maar mensen in van pluryn. En pluryn krijg direct misschien er weer woonruimte erbij. je ziet maar dat vooruitzien niet altijd lukt. Je ziet heel veel verandering in het hart van ons dorp, maar of dit dan mooi is wat het GVP stelt, is een mening van deze mensen, maar hoeveel bewoners van ons dorp zijn ook van die mening.??? Ik vind dit ook van ons dorpshuis, een kolos in een oud centrum, dit had in mijn ogen nooit moeten gebeuren, maar dit was… Lees meer »
frank

Och, nu ik het woord “kolos” weer lees moet ik denken aan alle commentaren rondom het appartementengebouw waar nu de huidige Blokker gevestigd is. Was toen hetzelfde ( waarschijnlijk ook dezelfde azijnpissers ) als nu en je hoort er geen man meer over en het is een verfraaiing van het dorp!

piet

Het nieuwe gebouw is ook een aanwinst
Echt wel
Hopen dat in die leegstaande panden
Snel nieuwe huurders het aan durven
De pannen straat echt super moderkei mooi

Hans

Inderdaad Piet mooi he, nu nog even goed inspannen om de rest vol te krijgen hoe moeilijk dat nu even is..
In plaats van elkaar hier af te zeiken en verder niks te doen

Kruimeltje

Als je niks kunt en dus geen werk hebt, heb je de hele dag tijd om overal over te zeiken. Beroeps boe roepers die nog stemrecht hebben ook.

@ Kruimel;
jij als PVDA coryfee zegt dit?

Sprookje

Er zijn in de afgelopen jaren genoeg succevolle Mkb-ers geweest, die de dupe zijn geworden van de landerigheid van “onze” bestuurders. Constant aan het lijntje gehouden, omdat er geen knopen werden doorgehakt, wat betreft het centrumplan, een 5-jarige huurovereenkomst konden sluiten zonder de zekerheid te hebben die 5 jaar uit te kunnen zitten! En 1 ding kun je vergeten, die komen nooit meer terug, je bent ze als gemeente voorgoed kwijt!

wpDiscuz