[Foto’s / Update] Historische Schermen in Groesbeek

In Groesbeek wordt een selectie oorlogsfoto’s op grote schermen getoond.


Onthulling “Historisch Scherm” door mevrouw Notermans. Bert Eikelenboom (links) en wethouder Theo Giesbers zijn ook aanwezig. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De schermen staan nabij de plek waar de foto’s 70 jaar geleden zijn genomen. Een uniek tijdsbeeld waarbij de bezoeker met eigen ogen kan zien in hoeverre de directe omgeving sinds Market Garden is veranderd.

Enkele van deze schermen zijn al geplaatst. De zogeheten “Historische Schermen” zijn door de gemeente Groesbeek ontworpen en van tekst voorzien door de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden. De teksten zijn geschreven in het Nederlands, Engels en Duits. Het zijn omschrijvingen van de foto’s die op de borden te zien zijn.

DHD Drukkerij is verantwoordelijk voor de fabricage. Het geheel is door de stichting Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg en de gemeente Groesbeek bekostigd.

Update 22-08-2014, 23:15 uur:
Vrijdagmiddag is de officiële opening van de fotoborden verricht. Hierbij was onder andere de zus van fotograaf Jaap Beijnes, mevrouw Notermans (96), aanwezig. Zij verrichtte de opening aan de burgemeester Ottenhoffstraat. Beijnes maakte tijdens Market Garden op het balkon, waar nu de jongen met fototoestel staat, veel foto’s van de landingen van WACO’s en para’s. Piet Spanjers was ook aanwezig en maakte onderstaande foto’s van de opening! Er werd nog lang nagepraat met een drankje en een hapje.

Kaart_historische_schermen_Groesbeek-PS
Kaart met daarop de plaatsen waar de schermen staan. De kaart is gemaakt door Piet Spanjers!

Info en programma 70 jaar Market Garden Groesbeek.


Wij danken Piet Spanjers voor bovenstaande foto’s van de opening!


Foto’s: DeGroesbeek.nl.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 augustus, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 21 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Gisella

Mooie borden! Is het de bedoeling dat ze blijven staan, of zijn ze tijdelijk geplaatst? Ik vind Groesbeek er wel enorm van opknappen.

kloeke

Mooi man!!Dit is nou een prima idee…Hoop ook dat het blijvend is.

jantje.

Heb zelf bij enkele schermen gestaan, en dit is zeker een mooi initiatief en ook mooi gemaakt! En hopelijk blijven ze heeeel lang staan, want blijft toch interessant voor vele mensen wat hier in oorlogstijd in Groesbeek o.a is afgespeeld.Gr

Marcel Poelen

mooie borden, prachtige foto’s met een Groesbeeks verhaal.
Goed dat een Groesbeekse Drukkerij er aan heeft meegewerkt.
Heb begrepen dat ze ongeveer een jaar blijven staan.

Gerrie

Vanmorgen ook al een paar schermen bewonderd: prachtig in 1 woord!! Complimenten aan de bedenkers, de gemeente en ook aan de makers van de mooie ontwerpen! Dit een grote toegevoegde waarde aan de komende herdenkingsweek en natuurlijk ook aan ons mooie centrum. Nu nog een mooie wandelroute langs alle borden en het is helemaal af! Echt waar..

willem 2

Jammer van het geld.
We moesten die tweede wereldoorlog maar eens vergeten.
Wat denk je hoe de duitse toeristen zich voelen als ze
voor de zoveelste keer hiermee geconfronteerd worden

quata costa?

Cuanto cuesta?

bedoel je zeker

kloeke

@willem2….natuurlijk….waar heb jij het zitten.nooit vergeten dit..Dus volgens jou moeten we dan ook a auswits sluiten…alles wat met de oorlog in normandie te maken heeft weghalen, oorlogsbegraafplaatsen. ….man denk eens na!

De oorlog vegeten moeten we dan ook vergeten wat er met dat vliegtuig is gebeurd en maar net doen of er nu ook niks aan de hand is in de wereld denk eerst eens na voor je een mening geefd

Miep

Het is nu eenmaal gebeurt, je kunt niet alles vergeten toch

ik ook

Vergeten zullen we de oorlog en al het andere leed in de wereld nooit! Een ieder die dat niet wil kan daar met zijn eigen manier mee omgaan of informatie voor op doen. Deze borden in Groesbeek is mooi maar is het echt nodig? En ik ben het wel een klein beetje eens met ik; het kost toch weer geld wat misschien ook aan iets anders (lees nuttigs)besteed kan worden, hoe klein ook…

Kruimeltje

Een spreekwoord zegt: In het verleden ligt het heden.
Mooi initiatief en goed dat we deze moeilijke periode in de geschiedenis blijven gedenken.

Piet
ik vind het een mooi initiatief, het gaat over de oorlog. en Groesbeek is nu eenmaal een gedeelte waar een rijke historie omtrent de oorlog ligt. nu is het 70 jaar geleden en vind ik dat dit stukje historie wel op een speciale manier getoond mag worden. Welke bedoeling er ook achter zit, ik vind het ook een stukje respect naar de mensen die dit hebben mee gemaakt, we laten zo zien dat we het niet vergeten. We moeten onze ogen niet sluiten voor wat er nu gebeurd en ook niet voor wat er is gebeurd. En al deze gebeurtenissen… Lees meer »
de nachtboswachter.
Mooi werk Theo heb je de oorlog ook nog mee gemaakt ik niet wel de bioscoop aan de pannenstraat Hoop wel dat ze de borden met rust laten en respect tonen en deze tijd nooit meer mag terug komen.kijk om je heen er is nu overal oorlog in de wereld en dat gaat niet goed zouden we toch Russische moeten gaan leren.ja poetin laat niet met zich sollen er waren al Russische bommenwerpers boven nederland en wat doen wij weer fout toekijken en ze begeleiden en in ons land maar alles toe laten en de Jihad strijders zijn er ook… Lees meer »
Kruimeltje

Nachtboswachter, dank voor je scherpe analyse. Hier kunnen we wat mee.

de nachtboswachter.

Kruimeltje niks te danken ik zeg gewoon waar het op staat en vele denken het maar brengen het te soft naar buiten.of draaien er om heen Mark rutten heeft daar ook een handtje van als zijn salaris maandelijks maar klopt.

willem 2

Goed gezegd nachtboswachter.
Ik heb die Russische bommenwerpers ook gezien.
Tsjonge jonge wat een lawaai maakte die krengen.
Ik vond het maar eng.

De heren in den haag willen maar een ding , dat is dat de Europese unie nog groter word, en wij maar betalen.
De halve Oostblok zit al hier, en onze mensen hebben geen werk, en komen er nog meer bij.
Deze mensen hebben ook respect voor hun eigen mensen, slachten ze gewoon op een beestachtige manier af.
Die muur had moeten blijven, alles komt hier naar toe.

piet

Hoop dat die borden heel lang zullen blijven staan,een echte toevoeging van ons mooie groesbeek,
Top

wpDiscuz