[OMG2014] Beleef de vrijheid in Groesbeek

Op 14 september zijn verschillende activiteiten georganiseerd in het centrum van Groesbeek, dit in het kader van 70 jaar Bevrijding na Operation Market Garden.

Poster_OMG_2014_centrum_Groesbeek_1409-DGB

Maak tussen 12:00 en 16:00 uur kennis met Canadese re-enactors. Laat een witte ballon op met een persoonlijke Bevrijdingsgroet aan de bevrijders. Of maak een dansje op de muziek uit de periode net voor en na de bevrijding, verzorgd door Retro DJ Charley.

Op het Dorpsplein zal een groep Canadese re-enactors van Vereniging Militair Depot neerstrijken. Zij geven informatie in de vorm van een Static Display, wat neerkomt op een expositie van uitrusting, materieel en communicatie. Ook Teun, de 12-jarige Groesbeekse verzamelaar zal zijn museumstukken tonen. Uiteraard staan zij u graag te woord en geven informatie vanuit de ogen van de soldaten die streden voor de vrijheid. Behalve enkele klassieke legerjeeps zijn er andere authentieke militaire voertuigen te bewonderen.

Naast het gemeentehuis bij de Prinsessenboom worden om 15:30 uur ballonnen opgelaten. Bezoekers kunnen gedurende de dag een Bevrijdingsgroet schrijven aan de bevrijders van toen. Deze boodschappen worden stuk voor stuk aan een witte ballon bevestigd en verzameld in een grote wereldbol. Wethouder Theo Giesbers zal het officiƫle moment met een kort woordje inkleden en de grote hoeveelheid ballonnen de vrijheid geven.

Ook bij het Bevrijdingsmuseum is een Bevrijdingsfestival georganiseerd met heel veel leuke activiteiten. Om beide evenementen te bezoeken kan gebruik worden gemaakt van een gratis pendeldienst tussen het museum en het centrum. Uiteraard zijn deze dag de meeste winkeliers en alle horecagelegenheden geopend. Dus kom een dagje genieten in het vrije Groesbeek van nu.

Er is in de maand september veel georganiseerd in en rondom Groesbeek. Klik hier voor het Groesbeekse programma van 70 jaar Market Garden.

FacebookLogo_DG1 Like DeGroesbeek.nl op Facebook.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 september, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter.

Beleef de Vrijheid Oke hoe lang nog als je kijkt naar rusland en die andere zooi die in deze wereld gaande is die wereld oorlogen zijn wel door dit soort dingen begonne .Crissis

Willem 2

Waar komt dat rubber- plastic van die ballonnen terecht.
Het is inmiddels bekent dat als het in het water terecht komt de vissen er kapot aangaan.
Ballonnen bevatten veel nitrosaminen. Dit zijn kankerverwekkende stoffen. Uit een onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit blijkt dat de helft van tachtig onderzochte ballonnen de wettelijke norm van kankerverwekkende stoffen overtreedt.

Nitrosaminen zijn verbindingen tussen nitriet en amines. Ze vormen onder extreme omstandigheden, zoals een hoge temperatuur of een zuur milieu. De kankerverwekkende stoffen komen voor in rubberproducten, zoals autobanden en ballonnen.
Stop daar eens mee.

wpDiscuz