Vendelzwaaien in Gelderland op de Nationale Inventaris

Zondagochtend 7 september om 10.00 uur wordt Vendelzwaaien in Gelderland officieel op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst door de Federatie van Gelderse Schutterijen en Gilden ‘St. Hubertus’.

Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE), en Wim Sanders, voorzitter van de Federatie, ondertekenen dan gezamenlijk het certificaat van de Nationale Inventaris waarmee de plaatsing een feit is. Dat zal gebeuren ten overstaan van duizenden schutters en gildeleden, die op de Gelderse Federatieve Schuttersdag in Varsselder Veldhunten bijeen zijn.

Er zijn circa zevenhonderd Gelderse vendeliers actief bij een schutterij of gilde. Zij zwaaien met een heel groot vendel gecontroleerde en sierlijke bewegingen, waarbij de symboliek een belangrijke rol speelt. In Gelderland wordt vendelzwaaien gezien als een gebed, als een strijd tussen het goede (de vendelier) en het kwade dat ons dagelijks kan overkomen. De verschillende bewegingen (‘slagen’) die de vendelier maakt, hebben symbolische betekenissen. Het vendel boven het hoofd zwaaien betekent bijvoorbeeld: ‘Houd je kloek en sterk in de strijd die komen gaat!’, en als het vendel wordt rondgegooid om de hals betekent dit: ‘Weer je geducht, al zal dit ook je hoofd moeten kosten’.

In Gelderland zijn er verschillende klassen waarin gevendeld wordt: acrobatisch solo (individueel), groepsvendelen en acrobatisch groepsvendelen. Op schuttersconcoursen zijn er zes keer per jaar wedstrijden, waar de op muziek bewegende vendeliers door een jury beoordeeld worden. De Gelderse vendeliers zijn maar wat trots op hun traditie. Het ziet er misschien simpel uit, maar het kost heel wat lenigheid, behendigheid en oefening om het vendelzwaaien onder de knie te krijgen.

Fier laten zij een aantal keer per jaar het vendel draaien in hun stad of dorp bij evenementen en op de concoursen. Ook jongeren vinden de traditie nog steeds interessant en er zijn flink wat jonge vendeliers actief in de provincie. Niet alleen de sport van het zwaaien van het grote vendel wordt gewaardeerd, maar juist ook het verhaal achter de traditie, de symboliek en de betrokkenheid bij de samenleving spelen een grote rol. Om de jeugd ook in de toekomst bij het vendelzwaaien te blijven betrekken, zijn er speciale lesbrieven gemaakt voor de scholen in Gelderland.

De Federatie van Gelderse Schutterijen en Gilden ‘St. Hubertus’ droeg de traditie voor tot plaatsing op de Nationale Inventaris. Deze lijst vloeit voort uit de ondertekening van het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed door Nederland in 2012. Er zijn inmiddels ruim vijftig tradities opgenomen op de inventaris. De coördinatie van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland is in handen van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE).

Kijk voor meer informatie over het UNESCO verdrag van het immaterieel erfgoed en de Nationale Inventaris op www.immaterieelerfgoed.nl.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichten

  • Geen gerelateerde berichten


Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 september, 2014 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Vendelzwaaien in Gelderland op de Nationale Inventaris

Reageren is niet toegestaan.