Foto’s herdenking Market Garden Groesbeek 2014

Zaterdagavond 13 september is in Groesbeek de herdenkingsweek van Market Garden begonnen. Dit weekend kwam er een eind aan deze succesvolle week. Hieronder staan 719 foto’s van de activiteiten rond deze herdenking. Bijgewerkt op 21-09 (20:00 uur).


Doortocht historische colonne Groesbeek. Foto en rechten: Damen Videoregistratie Groesbeek.

17 september was het precies 70 jaar geleden dat Operatie Market Garden van start ging. Het was één van de grootste luchtlandingsoperaties aller tijden. Om dit te herdenken en de bevrijding te vieren, pakt Groesbeek de hele maand groots uit met een scala aan activiteiten waarbij ook WO2-veteranen aanwezig zullen zijn. Nooit eerder was het herdenkingsprogramma in Groesbeek zo breed en omvangrijk!

De volgende activiteiten kwamen onder andere aan bod:

– Luchtlanding met 350 parachutisten;
– Parades met 350 historische militaire voertuigen;
– Tentoonstellingen;
– Concerten;
– Educatief programma voor de basisscholen;
– Historische buitenschermen met oorlogsfoto’s door heel Groesbeek;
– Battlefieldtours met historische militaire voertuigen;
– Bevrijdingsfestival en Kindervrijmarkt;
– Onthulling WACO-glider replica op ware grootte;

Programma 70 jaar Market Garden Groesbeek
• Al het nieuws over 70 jaar Market Garden Groesbeek op onze site kunt u raadplegen via deze link.
• Voor alle verkeersmaatregelen binnen de gemeente Groesbeek vanwege de herdenking klikt u hier.

Hieronder volgen de foto’s met betrekking tot de herdenking van 70 jaar Market Garden in Groesbeek.

Foto’s Market Garden Groesbeek 2014:

Zondag 21 september
Para in boom.

Bij een dropping nabij de Wylerbaan belandde een Luxemburgse para in de boom. Piet Spanjers maakte onderstaande foto’s!Zaterdag 20 september
Doortocht historische colonne Stichting Operation Market Garden.

Zaterdag trok een colonne van militaire voertuigen vanaf Veghel via Heumen en Mook door Groesbeek, Berg en Dal naar Nijmegen. De voertuigen reden rond 14:00 uur het centrum van Groesbeek binnen. Het was een historisch evenement en betrof een parade van de Stichting Operation Market Garden. Zware voertuigen bleven bij het Groesbeekse Bevrijdingsmuseum staan.

Foto’s met dank aan Damen Videoregistratie Groesbeek!Vrijdag 19 september
Doortocht voertuigen Britse 30th Corps.

Vrijdag was er een doortocht van ca. 50 historische militaire voertuigen Britse 30th Corps in samenwerking met de Koninklijke Landmacht. Piet Spanjers maakte onderstaande foto’s en Peter Peters maakte de laatste foto!Donderdag 18 september
Paradropping Groesbeek, 300 parachutisten 82nd Airborne Division.

Donderdagochtend 18 september landden meer dan 300 parachutisten in Groesbeek op de voormalige dropzone van Operatie Market Garden bij Landgoed Den Heuvel nabij de Wylerbaan in Groesbeek. De paradroppings uit 1944 worden hiermee herdacht. Door heel Groesbeek was er wel iets te zien van de luchtlandingen. Even leek het er op alsof de Vierdaagse weer door het heuveldorp kwam, want langs de Zevenheuvelenweg hadden mensen hun auto’s geparkeerd om iets van de dropping te kunnen zien.


Bovenstaande foto’s zijn gemaakt door Piet Spanjers!


Bovenstaande foto’s ingezonden door Marcel Helder, Dini Photostudio, Familie Linthof, Peter Peters, Garage De Horst, Familie Zilessen (foto’s BS Adelbrecht-Windekind) en Marc Coolen (foto’s Meet & Greet BS Adelbrecht-Windekind). Wij danken hen allen voor het aanleveren van de foto’s!Woensdag 17 september
Onthulling replica WACO-Glider.

Op Klein Amerika landden drie zweefvliegtuigen die burgemeester Keereweer, de heer Clinton Riddle, met z’n 93 jaar de oudste veteraan, en de heer Robert Janssen, directeur van Staalbouw Mook, aan boord hadden. Ook groep 7 en 8 van basisschool Adelbrecht Windekind was aanwezig.

Wij danken Piet Spanjers en Groesbeek Photography voor de foto’s!


Bovenstaande foto’s met dank aan Piet Spanjers!


Bovenstaande foto’s met dank aan Groesbeek Photography!


Bovenstaande foto’s met dank aan Adelbrecht Windekind!Woensdag 17 september
Herdenking Generaal Gavinmonument.

Bij het monument aan de Generaal Gavinstraat kwamen onder meer burgemeester Keereweer, Major-General Nicholson en Mrs. Fauntleroy Fuller, de kleindochter van Generaal Gavin aan het woord. De burgemeester gaf een impressie van het strijdtoneel rond 17 september 1944, Major-General Nicholson getuigde van zijn “deep feelings about this place” en ook de kleindochter van Generaal Gavin liet weten dat de herdenking op deze plek voor haar nog steeds erg veel betekent. De plechtigheid bij het Generaal Gavin monument kreeg extra cachet door de medewerking van het Groesbeeks Gemengd Koor met soliste Kerstin Jansen.

Wij danken Piet Spanjers en Groesbeek Photography voor de foto’s!


Bovenstaande foto’s met dank aan Piet Spanjers!


Bovenstaande foto’s met dank aan Groesbeek Photography!Woensdag 17 september
Onthulling monument 17 Septemberstraat.

Aan de 17 Septemberstraat werd een gedenkteken onthuld dat er voor altijd aan zal herinneren dat 70 jaar geleden op de plek waar nu woningen staan Horsa zweefvliegtuigen landden. Het gedenkteken is een initiatief van bewoners uit deze straat en verder in samenwerking met de Groesbeekse Airborne Vrienden ontwikkeld.

Wij danken Piet Spanjers en Groesbeek Photography voor de foto’s!


Bovenstaande foto’s met dank aan Piet Spanjers!


Bovenstaande foto’s met dank aan Groesbeek Photography!Dinsdag 16 september
Internationale drukte Bevrijdingsmuseum.

Poolse mannen figureerden in oude Amerikaanse pakken en gaven demonstraties onder andere voor bezoekende Amerikaanse para’s. Zendamateurs lieten hun zendapparatuur horen en zien en twee Engelse Divisions schonken hun vaandels aan het museum. Teun van Grinsven reikte een exemplaar van de Engelse druk van het boek van Teun, “Oorlogsmonumenten 1940-1945 Groesbeek”, uit aan vaandeldrager Eric Fowler.

Foto’s zijn gemaakt door Piet Spanjers en wij danken hem daarvoor!Maandag 15 september
Presentatie Operation Market Garden-kaart.

Maandag werd op het gemeentehuis in Groesbeek de handzame kaart (op A3 formaat) gepresenteerd, die een opsomming laat zien van de gebeurtenissen in Groesbeek tijdens WO2 en die gratis op diverse plekken in Groesbeek te verkrijgen is. Klik hier voor de kaart in .PDF-bestand

Het initiatief ging uit van de Groesbeek Airborne Vrienden. Omdat natuurlijk niet alles op deze kaart gezet kan worden is het aan te bevelen om op de site www.groesbeekairbornevrienden.nl of www.liberationroute.com de aanvullende informatie te raadplegen.

Na afloop van de presentatie was er een rit met een treintje mogelijk door bijna het gehele gebied in Groesbeek, waar in 1944 zo zwaar werd gevochten om de bevrijding mogelijk te maken en waar de koeien nu zo vredig liggen te rusten.

Wij danken Piet Spanjers voor onderstaande foto’s van de presentatie!Zondag 14 september
Veel te beleven in Groesbeek-centrum en bij het Bevrijdingsmuseum.

Zondag was er de hele middag van alles te beleven in Groesbeek. Winkels in het centrum waren geopend met pendeldiensten tussen het Bevrijdingsmuseum en het centrum. Bij het Bevrijdingsmuseum zelf was er een festival en een kindervrijmarkt. Wij danken Groesbeek Photography (Facebook) en Toothman Photography voor de foto’s!Zaterdag 13 september
Klein Amerika klaar voor onthulling replica WACO-Glider

Het wordt steeds mooier en drukker op Klein Amerika. Foto’s van de WACO-Glider, gemaakt door Piet Spanjers, enkele dagen voor de onthulling.Zaterdag 13 september
Herdenkingsweek Market Garden in Groesbeek van start!

Opening 70 jaar Market Garden Week Groesbeek door burgemeester Keereweer met Marching Music in Groesbeek. Feestelijke taptoe. Fotograaf Piet Spanjers was aanwezig om de opening vast te leggen.Augustus
Historische Schermen

Nog voordat de herdenking van Market Garden was gestart waren er in Groesbeek al diverse zogeheten “historische schermen” geplaatst. De schermen staan nabij de plek waar de foto’s 70 jaar geleden zijn genomen. Een uniek tijdsbeeld waarbij de bezoeker met eigen ogen kan zien in hoeverre de directe omgeving sinds Market Garden is veranderd. Piet Spanjers maakte foto’s van de opening.


Wij danken Piet Spanjers voor bovenstaande foto’s van de opening!


Bovenstaande foto’s: DeGroesbeek.nl.Bent u bij één van de vele Market Garden-activiteiten en wilt u foto’s van de herdenkingsweek delen met onze bezoekers? Mail ze dan naar [email protected]. Dit artikel wordt dan aangevuld.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 september, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Willy

Taptoe was geweldig bedankt.

de nachtboswachter.
Piet heel mooi gefotografeerd hoe je mensen in beeld brengt zoals Jan Kusters en die kan er over mee praten geloof dat de man 94 oud is en dan de foto waar je de vergelijking laat zien met dat spelend meisje bij die Waco Glider en die Zonnebloem en Tarwe en die andere mensen die je hebt gefotografeerd.onvoorstelbaar hoe mooi je dat vast legt aangezien ik fotografen ken die er zo gezien mee omgaan terwijl jij het ziet het wordt hoog tijd dat men jou in het zonnentje zet op het gemeentehuis je verdient het Piet bedankt namens heel veel… Lees meer »
Gerrie Ebbers

Het was prachtig gisteravond strakke organisatie heb genoten dank je wel Groesbeek

De taptoe was geweldig en het weer perfect. De optredende bands gaven een geweldige show van hoge kwaliteit. De organisatie was perfect. Het publiek was erg enthousiast. Zo’n evenement mag van mij jaarlijks terug keren.

Organisatie bedankt.

wpDiscuz