52.000 kilo textiel voor Humana in eerste helft 2014

In de eerste helft van 2014 is 52.291 kilogram textiel in de textielcontainers van Humana gedoneerd door de inwoners van Groesbeek. Humana bedankt de inwoners hartelijk voor hun textieldonaties!

Humana, de textielinzamelaar als sociaal ondernemer

Als sociaal ondernemer werkt Humana aan de zelfredzaamheid van mensen in Nederland en zuidelijk Afrika. In Nederland wordt mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben of langdurig werkloos zijn de mogelijkheid geboden op een leuke baan. In Angola, de Democratische Republiek Congo en Malawi worden projecten gesteund ter vergroting van de zelfredzaamheid door het bieden van vakopleidingen zoals bijvoorbeeld kapster, bakker of naaister. Allemaal mogelijk gemaakt door het gedoneerde textiel!

Wat is textiel?

Textiel is niet alleen die fijne zomerjurk, die op is of dat spijkerjasje dat uit de mode is. Nee, textiel is alles wat is gemaakt van stof en is geweven of gebreid. Precies, ook badlakens, een vaatdoekje, kussenhoezen en gordijnen, ja en zelfs een onderbroek. Nog altijd verdwijnt 2/3 van het textiel in Nederland in de afvalcontainer. Al gauw 135 miljoen kilogram textiel wat jaarlijks verdwijnt in verbrandingsoven en dus geen mogelijkheid krijgt tot hergebruik. Eeuwig zonde! In de textielcontainers van Humana is alle textiel welkom. Niet alleen wat nog gedragen kan worden, maar ook wat kapot en versleten is. Naast textiel zijn ook schoenen/laarzen, accessoires (riemen, tassen, hoeden/petten) en knuffels welkom.

Minder milieubelasting door hergebruik en recycling

Maar liefst 80% van dit textiel wordt door iemand anders gedragen of gebruikt. De overgebleven 20% wordt tot losse vezels verwerkt voor nieuwe producten, zoals garen, paardendekens, isolatiemateriaal en kunstobjecten. Via diverse proeven hoopt Humana een doorbraak te hebben om met partners kleding gemaakt van resttextiel in de markt te zetten. Recent zijn tijdens de Amsterdam Fashion Week twee kledingstukken getoond, gemaakt van 100% gerecyclede garens in opdracht van

Wat doet Humana met het ingezamelde textiel

De (on)gesorteerde textiel verkoopt Humana aan (inter)nationale afnemers. Dankzij de kledingverkoop kan Humana de organisatie draaiende houden en komen alle andere financiële donaties van particulieren en bedrijven 100% terecht bij het goede doel. Kleding die geschikt is voor Afrika wordt verscheept naar Angola, DR Congo, Malawi en Zambia. De lokale ontwikkelingsorganisaties verkopen de kleding via hun eigen tweedehands kledingwinkels of via geselecteerde agenten. De agenten verkopen de kleding vervolgens aan marktkooplui. Via een vierwekelijks kortingssysteem kunnen ook mensen die weinig te besteden hebben toch kwalitatief goede kleding aanschaffen.

Minder dan 2013

In 2013 werd er in het eerste halfjaar iets meer textiel ingezameld: 52.976 kilogram. Dit was 14,5% minder dan in diezelfde periode één jaar eerder. Humana sprak toen van een “opvallende daling” in Groesbeek. Eind 2013 stond de teller op 112.000 kilogram. In de jaren daarvoor op 125.000 en 122.000 kilo.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 16 september, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter.

Nou mooi toch dat andere mensen blij zijn met onze ouden kleding omdat wij zoiets hebben van we moeten mee doen met modetrends vandaar dit overschot aan kleding toch goed terecht komt.Maar waarom moet de direkteur van humana een top salaris hebben.

Lulpiep

Miene Bjorn Borg zit doar ok be… goed nie… doar lupt een dezer daag ene kleine in Afrika me…

Miep

@ nachtboswachter, ze winnen de vezels terug uit dat oude textiel, En worden weer overal in gebruikt. en dat brengt veel geld op….vandaar daar topsalaris.

wpDiscuz