Start werkzaamheden grens Cranenburgsestraat

Komend najaar en winter begint de gemeente Groesbeek met de reconstructiewerkzaamheden aan het aangrenzende deel van de Cranenburgsestraat bij de grensovergang aan de Hettsteeg.

Altena-Hettsteeg. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Altena-Hettsteeg. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Om het toegenomen verkeer tussen Groesbeek en Kranenburg te faciliteren, hebben de raden van Groesbeek en Kranenburg in 2006 besloten om de route Cranenburgsestraat – Hettsteeg open te stellen voor personenauto’s. In het afgelopen voorjaar heeft de gemeente Kranenburg de Hettsteeg aangepast. De volledig vernieuwde weg loopt momenteel nog dood op de geslotenverklaring aan de Groesbeekse zijde van de grens, die op het laatste stuk van de Cranenburgsestraat geldt voor gemotoriseerd verkeer.

Vele onderzoeken en procedures zijn inmiddels doorlopen met als resultaat, dat het Groesbeekse verkeersbesluit tot opheffing van deze verklaring voor personenauto’s door het hoogste rechtsorgaan in Nederland, de Raad van State, is bevestigd en onherroepelijk verklaard.

Ingrijpende reconstructie

De werkzaamheden gaan verder dan enkel het verwijderen van borden en de carterrammer. De kabels en leidingen langs de weg worden vernieuwd en verlegd. Aansluitend wordt de rijbaan verbreed, zodat twee personenauto’s elkaar kunnen passeren op het wegdek in plaats van uit te moeten wijken via de bermen. Gelijktijdig worden diverse maatregelen getroffen om te voorkomen dat de langs de Cranenburgsestraat levende dassen, steen- en kerkuilen aangereden worden. Drie dassentunnels worden aangelegd, er worden hagen aangeplant en de maximum toegestane snelheid wordt verlaagd naar 30 km/uur. Meerdere verkeersdrempels en wegversmallingen zullen deze lagere snelheid fysiek ondersteunen.

Grensovergang Altena-Hettsteeg wacht nog op officiële openstelling vanwege juridische procedures. De bussluis is echter niet voor iedereen een obstakel. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Grensovergang Altena-Hettsteeg wacht nog op officiële openstelling vanwege juridische procedures. De bussluis is echter niet voor iedereen een obstakel. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Diersoorten optimaal beschermd

Om de diersoorten optimaal te beschermen, heeft de gemeente zichzelf de verplichting opgelegd om geen wegwerkzaamheden uit te voeren tijdens het broedseizoen van de steen- en kerkuil. Nu het broedseizoen is afgelopen, hebben burgemeester en wethouders van Groesbeek besloten om de wegwerkzaamheden volledig uit te voeren. Volgens de planning van de aannemer kan de Cranenburgsestraat dan aangepast zijn voor het broedseizoen in 2015. Of de weg dan ook daadwerkelijk al wordt opengesteld voor verkeer tussen Groesbeek en Kranenburg is afhankelijk van de uitkomst van nog lopende juridische procedures tussen gemeente en het Ministerie van Economische Zaken. Inzet is de vraag of de gemeente voldoende maatregelen treft om te voorkomen dat de steen- en kerkuilen langs de weg gedood worden.

Veel vertrouwen in positieve uitspraak

Burgemeester en wethouders van Groesbeek hebben veel vertrouwen in een positieve uitspraak. De gemeente Groesbeek heeft namelijk haar ecologisch onderzoek en de daaruit voortvloeiende maatregelen rechtstreeks gebaseerd op de soortenstandaarden voor steen- en kerkuil. In deze richtlijnen beschrijft het ministerie hoe lagere overheden om moeten gaan met de soorten steen- en kerkuil bij ruimtelijke ontwikkelingen.

De bewoners en bedrijven aan de Cranenburgsestraat zullen door de gemeente schriftelijk geïnformeerd worden over de werkzaamheden en hun bereikbaarheid tijdens de werkzaamheden.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 18 september, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 20 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
joke

Hé hé….

karin

burgemeester en wethouder hebben veel vertrouwen…

ohhh ik hoop zo dat dat gerechtvaardigd is en die weg nu ook gewoon open gaat…

Hans
“de maximum toegestane snelheid wordt verlaagd naar 30 km/uur. Meerdere verkeersdrempels en wegversmallingen zullen deze lagere snelheid fysiek ondersteunen”. Deze tekst staat in bovenstaand bericht en dat is mooi maar WANNEER, beste Gemeente, wordt de 30km-zone rondom de school bij de Hoflaan, Mariendaalseweg en Heikant eindelijk eens ingericht zoals het hoort bij een 30km-zone???? Het is schandalig hoe hard er wordt gereden en ja, dat doen OOK de mensen die in deze wijk wonen. Dat op zich is al meer dan schandalig maar ook de mensen die kinderen naar school brengen weten zich niet te gedragen. Er wordt wild geparkeerd… Lees meer »

Waarom weer uitstellen tot najaar is dat weer wachten op verdere vertraging?

John

Gemeente: Is en wordt er ook aan de fietsers gedacht of zijn deze weer de dupe net zoals in het Centrum.

Jeannette

Fijn gemeente, bedankt! Bewoners en bedrijven zullen geinformeerd worden maar lezen het nu eerst hier op Groesbeek.nl!

Hoi Wim, het is bijna najaar! Namelijk 21 september is het herfst. Dus nog twee nachtjes slapen. Moet lukken!

Hans, dit heeft toch niets te maken met de grensovergang.

Peter

Voor het instellen van een 30 km zone is een VERKEERSBESLUIT nodig waartegen beroep mogelijk is.

De hoge verkeersdrempels en wegversmallingen die de gemeente wil aanleggen zijn bedoeld om de snelheid te beperken tot 30 km/uur maar vormen een ernstige belemmering voor de grote landbouwmachines van tegenwoordig.

Hoge verkeersdrempels zijn dan ook niet bedoeld voor het buitengebied maar voor woonwijken.

Loonbedrijven en andere eigenaars van landbouwmachines zullen dan ook zeker bezwaar maken tegen een 30 km zone met drempels en versmallingen in het agrarisch gebied omdat ze ernstig worden gehinderd in hun bedrijfsvoering.

de nachtboswachter.

Nou ben wel blij dat tijdens broedseizoen de werkzaamheden stil liggen.Wat wonen wij in een slimme gemeente.

truus

Gelukkig, eindelijk,.!!!!
als….het echt door gaat

Miep

@ Truus daar heb je gelijk in………..pas hoera roepen als het klaar is, we hebben nog een clubjes die beestjes belangrijker vinden dan de mens..

Peter
@Miep: Die club waar jij het over hebt is wel ons MINISTERIE van Economische Zaken. Het MINISTERIE treedt op tegen de arrogantie van de gemeente Groesbeek die wetten overtreedt die we in Nederland en Europa SAMEN en DEMOCRATISCH hebben opgesteld. Je opmerking over mensen en beestjes is helemaal belachelijk: Als je mensen belangrijk vindt dan wil je Altena-Hetsteeg toch AUTOVRIJ. Een rustige en veilige weg voor IEDEREEN (wandelaars, fietsers, kinderen, scholieren, recreanten, etc.). Jij wilt een doorgaande en heel onveilige verkeersroute om een paar minuten eerder in Kranenburg te zijn, erg egoïstisch. Helaas zijn er in Groesbeek nog steeds gemeenteraadsleden… Lees meer »
Hans
Prima verwoord Peter, totale onzin en absoluut niet noodzakelijk om daar een doorgaande weg van te maken. @J: Niet met de Altena-Hettsteeg maar wel met het inrichten van een 30km-zone die er nog moet komen terwijl ik het heb over een 30km-zone die er al 2 jaar is maar waar alleen een bordje in de ogen van de Gemeente voldoende zou moeten zijn. Waar het onveilig is en mensen hun verantwoordelijkheid niet kennen. Daar moet eerst iets aan worden gedaan met gemeenschapsgeld. Het gaat over veiligheid en leefbaarheid in een woonwijk met een school. Dat is véle malen belangrijker dan… Lees meer »
Ben.Helder

Is het broedseizoen van onze Gemeentelijke uilskuikens nu ook voorbij?

boersteeg

ja john er is aan de fietsers gedacht, 100 meter verderop ligt al een fietspad maar misschien is dit voor sommige al te veel om!!
dat er verders maatregelen genomen worden om de snelheid eruit te halen is goed maar denk dan ook aan het stukje cranenburgsestraat tot kruising reestraat.om ook daar verkeersremmende maatregels te nemen.
al is het alleen maar voor aanwonende race monsters!!!!
alleen jammer van de onnodige bakken geld die voor de dassentunnels nodig zijn.
ja want deze dieren steken niet op duitse zijde over……….

frans

30 km zone.
Alle doorgaande wegen rondom het centrum behalve de Spoorlaan vanaf de tandarts. Dit is de racebaan. Al lang bekend bij de gemeente, maar nog steeds geen positieve reactie.

toine

Eindelijk eens van dat gezeur af. Open die weg in het algemeen belang van alle grensbewoners
toine

wat maken jullie je toch een probleem dieren die zitten er toch allang en hoelang rijdt het vrachtverkeer er al over dat veel harder rijdt als 30 km houden die ook rekening met de uilen of kijkt de uil dan o daar komt een vrachtwagen zitten blijven en dan de hoge auto`S DE 4 wheel drive houden die wel rekening met de uil dus onzin kijk eens naar de ketelstraat daar hoor je niemand over die hebben geen uilen alleen de kranenburgsestraat dus dik dit niet zo aan of sluit hem dan ook voor vrachtwagens

Hè hè!!! EINDELIJK!!!

wpDiscuz