Oproep om bloem te leggen ter herdenking evacuatie

Na de luchtlandingen op 17 september 1944 komt Groesbeek in de vuurlinie tussen geallieerde en Duitse troepen. Eind september wordt de toestand onhoudbaar.

Onthulling evacuatiemonument door Frits Verheij en Herman de Bruin in 1995. Foto en rechten: Jan Norp

Onthulling evacuatiemonument door Frits Verheij en Herman de Bruin in 1995. Foto en rechten: Jan Norp

In de nacht van 30 september op 1 oktober volgt de laatste en grootste poging van de Wehrmacht om Groesbeek te heroveren. Het zou voor het dorp een vreselijke nacht worden.

Op 1 oktober 2014 is het 70 jaar geleden dat de bevolking van Groesbeek het bevel kreeg te evacueren omdat het oorlogsgeweld het verblijf hier onmogelijk maakte. Bij de herdenkingen van Market Garden is hieraan ook wel aandacht besteed, maar altijd in de schaduw van de herdenking van de militaire operaties. “Daarom zou het goed zijn als de huidige burgers van Groesbeek met een gebaar de evacuatie en het oorlogsgeweld dat daartoe de aanleiding was, zouden herdenken”, aldus Jan Norp. Hij was één van de initiatiefnemers van het plaatsen van het evacuatiemonument aan de Mooksebaan in 1995.

De herdenking is niet met een formele bijeenkomst, maar met het leggen van één of meer bloemen bij het Monument Burgers Groesbeek WOII (voorstellend een groep evacués) aan de Mooksebaan. Daarmee gedenken de burgers van nu de burgers van toen, van wie velen inmiddels zijn gestorven. Daaronder zijn ouders en grootouders van de huidige inwoners van Groesbeek.

Het leggen van de bloemen is niet aan een bepaalde dag of tijdstip gebonden, maar het als het rond woensdag 1 oktober gebeurt, is het verband met de evacuatie van 1 oktober 1944 duidelijker.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 september, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

Ja ik zal er zeker een roos bij leggen een Witte.En deze nacht van 30 september op 1 oktober mogen we nooit vergeten mijn opa vertelden er vroeger ook over men ging toen de kelder in.

wpDiscuz