[GR2014] Verkiezingsprogramma CDA MUG

Het verkiezingsprogramma van CDA MUG (.PDF-bestand) staat sinds dinsdagmiddag online. De partij is een van de grote kanshebbers voor de winst van de MUG-verkiezingen op 19 november 2014 en werd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 in Groesbeek met 1700 stemmen de grootste partij. Het CDA is echter geen coalitiepartij geworden.

CDA respecteert uitslag referendum

In Beek, Berg en Dal, Breedeweg, De Horst, Erlecom, Groesbeek, Heilig Landstichting, Kekerdom, Leuth, Millingen aan de Rijn, Ooij, Persingen en Ubbergen kunnen inwoners op 19 november één nieuwe gemeenteraad kiezen. Van een volledig nieuwe gemeente. Hoe die gemeente gaat heten bepalen de kiezers die dag ook. Het CDA respecteert hoe dan ook de uitslag van het raadgevend referendum over de naamgeving.

CDA voorstander herindeling

Op 1 januari 2015 is de nieuwe gemeente dan een feit. Het CDA is voorstander van het samengaan van de gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek (MUG). Waarom? Het wordt voor kleine gemeenten steeds moeilijker om alle taken – bestaande en nieuwe – voor haar inwoners uit te voeren. De aanstaande overheveling van taken op het gebied van de WMO, Jeugdzorg en de Wet Werk en Inkomen van de landelijke overheid naar gemeenten is hiervoor illustratief.

“Herindeling unieke kans”

Maar het CDA ziet het samengaan van de MUG-gemeenten ook als een unieke kans. De mogelijkheid om een nieuwe, sterke en aantrekkelijke plattelandsgemeente ten zuiden en oosten van Nijmegen vorm te geven. Dat is haar ambitie. “De nieuwe gemeente heeft alles in zich om die ambitie te verwezenlijken: een hoog voorzieningenniveau, hechte gemeenschappen, een sterk verenigingsleven en een uniek landschap dat toeristen uit alle windstreken aantrekt”, aldus het CDA.

Vertrouwen in politiek staat onder druk

Daarnaast beschouwt het CDA de nieuwe gemeente ook in een ander opzicht als een kans. Het vertrouwen in de politiek staat – landelijk maar ook lokaal – onder druk. Een nieuwe gemeente biedt de kans de bestaande bestuurlijke cultuur te optimaliseren. De nieuwe gemeente staat wat het CDA betreft voor kwalitatieve en transparante besluitvorming, uitgevoerd door een ambtelijke organisatie die dienstbaar is aan de inwoners. Wij zetten daarbij in op een bescheiden (lean & mean) formatie met voldoende slagkracht.

Het CDA stelt om die reden ook hoge eisen aan kandidaat-raadsleden en -bestuurders. “We willen politiek talent de ruimte bieden, terwijl we bestuurlijke ervaring niet verloren laten gaan. Dat was ook de inzet van ons eigen fusieproces (het samengaan van de CDA-afdelingen in Groesbeek, Millingen en Ubbergen in één nieuw lokaal CDA)”.

5 thema’s

Wat de politieke partij voor ogen staat in de nieuwe gemeente, leest u in het verkiezingsprogramma. “In vijf thema’s hebben we onze plannen en ideeën geformuleerd. We durven stelling te nemen en ook minder populaire onderwerpen aan te snijden. Duidelijk mag zijn: het CDA kijkt verder!”

Informatie over de MUG-verkiezingen en meer verkiezingsprogramma’s staan aan de rechterkant van deze site, onder het kopje “Gemeente verkiezingen”.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 september, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 10 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

Nou ik heb er geen vertrouwen in het CDA wat de binnenlandse politiek betreft en lokaal ook niet meer ik stem gewoon Sociaal Groesbeek.

Kruimeltje

Jezelf als grote kanshebber betitelen is gevaarlijk.
Je kunt je hand ook overspelen.
Mijn reactie zal wel niet doorkomen door de sterke moderatie zoals in die andere bijdragen.

Jennifer Janssen

Mooi programma.

Jennifer Janssen
Toch een paar opmerkingen: – “Ook de vuilophaaldienst zou opnieuw bekeken moeten worden; naast de groente container ook een grijze voor restafval.” Ik ben absoluut geen voorstander van de grijze krengen. Wij hebben hier de zak en Millingen wilt dat zo houden. – “De behoefte om GFT-afval in de maanden april tot en met oktober wekelijks op te halen is groot.” In Millingen is dat al en dat bevalt zeer goed. – “Ook de ontsluiting van Millingen aan de Rijn is voor verbetering vatbaar. Een van de manieren die kansrijk lijkt is een veerdienst tussen Millingen en De Liemers.” Praktisch… Lees meer »
Muts

Nu ben ik het vaak oneens met Jennifer Janssen, maar ik begrijp totaal niet waarom ze hier rode duimpjes voor krijgt.

Wat ze schrijft is constructief en doordacht. Daar is toch niks mis mee.

En ter info voor Jennifer:

Groesbeek heeft momenteel ook vuilniszakken, van de tarief soort en ook hier worden de groencontainers tussen april en oktober elke week opgehaald. Mij bevalt dat goed en dat wil ik graag zo houden. Nog meer van die containers voor je deur gaat toch ook wel wat ver.

Rinie

Toch maar besloten om het programma te lezen. Zit goed in elkaar en heldere standpunten. CDA heeft het goed voor met Groesbeek!

Sjoerd Nalist
Om op de reactie ven ‘Kruimeltje’terug te komen: De grootste partij, dat is een feit. Het CDA als kanshebber betitelen is iets wat de redactie van deze site schrijft. Je mag het CDA daarom ook niet betichten van grootspraak en dat ze ”de hand overspelen”. Je mag hopen dat, wanneer je alle opties zou bezien, het CDA en een lokale partij het straks voor het zeggen krijgen. En fijn dat Rinie het programma gelezen heeft. Pas dan kun je een mening vormen en zul je moeten toegeven dat ze met een frisse ploeg aan de start een doordacht programma hebben… Lees meer »
Jennifer Janssen

Sjoerd Nalist zei:
“Het CDA is, wie goed leest niet alleen goed voor Groesbeek Rinie, of je het nu leuk vindt of niet, we zullen, ook ik, moeten leren denken in de wij-vorm.”
Aan de rode duimen in deze topic te zien zijn toch veel mensen het daar absoluut niet mee eens.
Helaas zijn er nog steeds mensen die denken:”Oude gemeente Groesbeek boven alles.”
Ieder die niet pro Groesbeek is en van buiten komt wordt gelijk beloont met een rode duim.
Eigenlijk best zielig.

Lulpiep

GRUSBEK BOVE!!!

Jennifer Janssen

Lulpiep zei:
“GRUSBEK BOVE!!!”
Nee! MUG BOVE! 🙂
(niet “ik Groesbeek” maar “wij MUG”, komen we al een heel eind 😉 )

wpDiscuz