[GR2014] Verkiezingsprogramma VOLG

Voor Openheid en een Leefbaar Groesbeek (VOLG) heeft haar verkiezingsprogramma (.PDF-bestand) online staan. De website van de huidige coalitiepartij is daarbij gelijk in een nieuw jasje gestoken. VOLG is één van de 11 partijen die op 19 november 2014 meedoet aan de MUG-verkiezingen.

Negen thema’s

VOLG is trots op Groesbeek, haar naam en haar inwoners. “We weten dat we gezegend zijn met een prachtig landschap en mooie natuur, maar toch is het goed het af en toe ook van anderen te horen”, schrijft de partij. “Daarom moeten we het landschap en de natuur koesteren. Geen windmolens op het grondgebied van Groesbeek, maar ook niet in het Reichswald”.

Met Erik Weijers als nieuwe lijsttrekker gaat VOLG volgende maand de MUG-verkiezingen in. In het verkiezingsprogramma van de lokale Groesbeekse partij zijn negen thema’s opgenomen. VOLG wil meer openheid naar de inwoners toe, het vertrouwen in de politiek is de laatste jaren immers gedaald. De partij zet verder in op een duurzame economie, goede zorg, goede leefbaarheid in de nieuwe gemeente en versterking van het landschap en recreatie.

In Nederland leeft gemiddeld zo’n 8% van de bevolking van een inkomen onder de armoedegrens. VOLG vindt dat uitkeringsgerechtigden de plicht hebben om actief te zoeken naar een nieuwe passende functie. “Het begeleiden van jeugdige werklozen naar betaald werk heeft voor VOLG de hoogste prioriteit”.

VOLG: “Kies voor Groesbeek”

Op de verkiezingsdag wordt er ook een referendum met betrekking tot de nieuwe gemeentenaam gehouden. Ton Heerts, voorzitter van de FNV en directeur van het Vfondsbureau (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) zei tegen wethouder Theo Giesbers over de kwestie Groesbeek of Berg en Dal: “Kies vooral voor Groesbeek. In Den Haag kennen ze Groesbeek”. VOLG kiest om onderstaande redenen dan ook voor de gemeentenaam “Groesbeek”:

– het is gebruikelijk om een gemeente te noemen naar de grootste plaats en de plaats waar het gemeentehuis ligt;
– Groesbeek is de grootste (en ook de financieel sterkste) gemeente van de drie samen te voegen gemeenten en het gebruikelijk is dat de nieuwe gemeente de naam krijgt van de grootste;
– omdat Groesbeek een goed imago heeft als toeristische trekpleister met een sfeervol en heuvelachtig landschap met prachtige uitzichten en op sportgebied eveneens er mag zijn;
– de naam Groesbeek is verbonden aan landelijk bekende musea en evenementen, zoals de Vierdaagse met de dag van Groesbeek (Zevenheuvelenweg), de Nederlandse Wijnfeesten. Die promoten tegelijk gratis het toerisme in de gemeente, maar dan moet die gemeente wel Groesbeek heten.

VOLG vindt het jammer dat de discussie over de naam zo’n emotionele lading heeft gekregen. “Het gaat niet om wij en zij. Wij zijn straks allemaal inwoners van dezelfde gemeente en we roepen dan ook iedereen op om te stemmen voor de naam die ons het dichtst aan het hart ligt”. VOLG is ook van meet af aan tegen een fusie met Ubbergen en Millingen geweest, omdat er geen enkele inspraak is geweest voor de inwoners van Groesbeek.

Nu de meerderheid van de gemeenteraden heeft besloten tot een fusie, zal VOLG zich voor de volle 100% inzetten om deze nieuwe gemeente tot een succes te maken.

Informatie over de MUG-verkiezingen en meer verkiezingsprogramma’s staan aan de rechterkant van deze site, onder het kopje “Gemeente verkiezingen”.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 oktober, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 41 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
de nachtboswachter

Heeft iets weg van plagiaat als je begrijpt wat ik bedoel.

Jennifer Janssen

“het is gebruikelijk om een gemeente te noemen naar de grootste plaats en de plaats waar het gemeentehuis ligt;”
Dat is onzin. Bij de meeste hervormingen cq fusies wordt een nieuwe naam gekozen.
Alleen als diverse gemeentes bij een gemeente gevoegd wordt krijgt wordt de naam van de grootste gemeente gekozen. Dat is hier echter niet het geval.
“Werkeloosheid, uitkeringen en vrijwilligerswerk / tegenprestaties.”
Laat ze liever banen creëren voor alle werklozen dan dat gezeik van nu.
VOLG volgt gewoon de VVD mentaliteit. Dat is verkeerd.
Nu wordt de zwarte piet bij de werklozen/WW/bijstand gelegd terwijl de zwarte piet toch echt bij de VVD thuishoort.

henk
Beste Jennifer, we weten dat je een hekel hebt aan Groesbeek en met name de naam Groesbeek dat laat je wel blijken, Dat geldt ook voor ons dat we Berg en Dal niet geschikt vinden en gaan voor de gemeente naam Groesbeek. Jammer dat de keus maar uit 2 mogelijkheden bestaat er zijn altijd verliezers hierin. Helaas lees en kan ik nergens ooit enig nieuws over de politieke partijen van de andere MUG gemeentes vinden en ook geen op of aanmerking over de fusie van niemand uit Millingen,Ooy , Ubbergen en al de kleinere rand gemeentes die daar toebehoren.Een van… Lees meer »
Jennifer Janssen
@henk: Ik heb helemaal geen hekel aan Groesbeek en zeker niet aan de naam Groesbeek. Ik heb alleen een bloedhekel aan een groep Groesbekers die alleen maar naar hun eigen dorp kijken en aangeven dat de nieuwe gemeente de oude gemeente Groesbeek moet zijn. En aangezien die groep mensen toch de opvatting hebben dat Millingen en Ubbergen bij Groesbeek gevoegd worden en dat zij tegen de fusie zijn en daarom alle namen dan Groesbeek afkeuren, ben ik tegen de naam Groesbeek. Daarnaast: die groep jengelende kleuters hebben voor die referendum gezorgd omdat zij duidelijk lieten merken dat hun stem niet… Lees meer »
henk

ik hoor zelf ook bij die kleuters en daar ben ik trots op en ik schijt liever mijn luier vol dan dat het Berg en Dal wordt. Ik ben blij dat er een groep is en niet alleen SG maar inmiddels meerdere partijen die voor de gemeente naam Groesbeek zijn. En niet als Makke schapen achter hun herder lopen. Als deze mensen er niet waren geweest was het al allemaal in kannen en kruiken geweest.

Jennifer Janssen
@Henk: Het probleem van die jengelende kleuters is dat zij nogal lokaal gerelateerd zijn en alleen maar naar het dorp Groesbeek kijken. Ook lijkt het erop dat diverse LOKALE politieke partijen alleen maar spreken over het dorp Groesbeek en dat de rest niet bestaat. Dat is zeer kwalijk, omdat het nu eenmaal “Wij MUG” is. Natuurlijk mag iedereen trots zijn op zijn/haar woonplaats. Maar deze misplaatste acties van die jengelende kleuters is echt aanstootgevend en neerbuigend naar de overige bewoners van MUG. Henk zei:” en ik schijt liever mijn luier vol dan dat het Berg en Dal wordt.” Dat is… Lees meer »
kloeke

Jennifer….begin je weer?millingen en Ubbergen hebben het geaccepteerd?Nee die hebben geen euro meer en hadden geen keus!
Je bent zelf een kleuter die niet het kleur ijsje krijgt waar je je zinnen op had gezet!laat de mensen zelf bepalen wat ze.willen en respecteer dat jennifer en ga niet als een kind lopen roepen met je team mug….ik zou graag hebben dat je deze kleuter die klap komt geven……gruusbek bove! !!!

Jennifer Janssen
kloeke zei: “laat de mensen zelf bepalen wat ze.willen en respecteer dat jennifer en ga niet als een kind lopen roepen met je team mug….ik zou graag hebben dat je deze kleuter die klap komt geven……gruusbek bove! !!!” En dat kloeke is de reden dat je het fout hebt. Er valt niets te kiezen, alleen de naam. Niets meer en niets minder. Maar ja, een groep Groesbekers heeft het nu eenmaal in de kop dat zij wel degelijk voor of tegen die fusie kunnen kiezen en bij hen gaat het totaal niet om de naam, maar om of men door… Lees meer »
Johanna
Niet alles gelezen @jennifer? VOLG vindt het jammer dat de discussie over de naam zo’n emotionele lading heeft gekregen. “Het gaat niet om wij en zij. Wij zijn straks allemaal inwoners van dezelfde gemeente en we roepen dan ook iedereen op om te stemmen voor de naam die ons het dichtst aan het hart ligt”. VOLG is ook van meet af aan tegen een fusie met Ubbergen en Millingen geweest, omdat er geen enkele inspraak is geweest voor de inwoners van Groesbeek. Nu de meerderheid van de gemeenteraden heeft besloten tot een fusie, zal VOLG zich voor de volle 100%… Lees meer »
kloeke

Johanna…bedankt voor de uitleg!en zo is het…wat het dichtst bij je hart ligt…

stom

Ik woord zo moe van jennifer.Blijf even bij jullie eigen toko,vanaf januari kun je mee lullen.

juustem

Help me even, 2 van de 3 (huidige) coalitiepartijen zijn voor het behoud van de gemeentenaam Groesbeek. Dat is vreemd. Dat zou dus betekenen dat de onder druk van gemeente Millingen en Ubbergen destijds voor de naam Berg en Dal is gekozen.
Een emotionele lading krijgt het zo zeker…weet iemand dan nog hoe het zit?

www.hanspeters.eu

Ik weet dat wel juustem 1 coalitiepartij is 180 graden gedraaid en op een gegeven moment, waren er 10 stemmen in de raad van Groesbeek, voor de gemeentenaam Groesbeek. Echter als je a vriendjes zoekt en gaat trouwen eer je verkering hebt, dan moet je wat. Vandaar het referendum, omdat sommige partijen het achterste van hun tong, niet durfden te tonen. Hopelijk blijven ze ook echt vrienden voor het leven.

hans v.

Hans, vertel dan meteen even welke partij gedraaid is en welke niet.

Johanna

In 1 voorstel werd er gestemd voor MUG en voor het referendum.
VOLG was de enige die tegen dit voorstel heeft gestemd.

kiezer jeroen

Even terug naar het topic: ik vind dit nou een mooi programma. Duidelijker en concreter dan alle andere programma’s die ik tot nu toe gezien heb. Spreekt me echt aan: economisch realistisch en met oog voor alles wat waardevol is zoals natuur, landschap, ouderen, werkelozen, zieken. En met concrete voorstellen hoe daarmee om te gaan. Gooit hoge ogen bij mij. Ben benieuwd welke partij dit kan overtreffen.

Johanna

Voor alle duidelijkheid MUG mocht niet omdat de naam te lang was. Daarna is de discussie opnieuw begonnen en geeindigd met de keuze tussen Berg en Dal of Groesbeek in een referendum.

ben.helder

Wat ik niet goed begrijp is dat VOLG geconstateerd heeft dat het vertrouwen in de politiek is gedaald en dat er meer openheid nodig is. Voorwaar een loepzuivere conclusie maar…. waarom komt VOLG daar NU mee? Vlak voor de verkiezingen. Ruim 4 jaar heeft VOLG het beleid in Groesbeek samen met de PvdA en GVP mede bepaald. Waarom heeft VOLG niet veel eerder ingegrepen toen dit duidelijk werd? Is een coalitie in stand houden dan belangrijker dan ethisch handelen en transparant zijn naar de burgers wiens vertrouwen was gevraagd!

de nachtboswachter

4jaar op de reet gezeten en komt het op stemmen aan worden ze wakker uitgezonderd sociaal Groesbeek bedank hans voor het vele werk dat je doet samen met je partij genoten.

Jennifer Janssen
ben.helder zei: “Waarom heeft VOLG niet veel eerder ingegrepen toen dit duidelijk werd? Is een coalitie in stand houden dan belangrijker dan ethisch handelen en transparant zijn naar de burgers wiens vertrouwen was gevraagd!” Doordat veel mensen het vertrouwen in de landelijke politiek kwijtraken heeft dat uiteraard effect op de lokale politiek. Je zegt:”meer openheid”. Dacht je nu werkelijk dat politieke figuren openheid geven als ze met zaken bezig zijn waarvan ze weten dat de bevolking erop tegen is? Uit ervaring kan ik spreken dat ze echt wel tegen de bevolking zich stil houden zodat ze toch bepaalde besluiten erdoor… Lees meer »
wpDiscuz