[GR2014] “Valse start MUG-verkiezingen”

De herindelingsverkiezingen verlopen op ongelijke voet. Althans, dat stelt de pressiegroep Eerlijke Verkiezingen op basis van de toewijzing van de lijstnummers van MUG-partijen.

Het logo van de nieuwe (tijdelijke) gemeente Groesbeek in 2015.

Het logo van de nieuwe (tijdelijke) gemeente Groesbeek in 2015.

Afgelopen vrijdag 10 oktober hebben de centrale stembureau’s van de gemeenten die worden heringedeeld de kandidatenlijsten en lijstnummering vastgesteld. Zo ook voor de verkiezingen van 19 november in de gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek (MUG). Voor kans op een zetel in de nieuw te vormen gemeenteraad moesten alle partijen een borgstelling plaatsen van €225 en 20 ondersteuningsverklaringen overleggen.

“Deze verkiezingen zijn een interessante casus, juist omdat alle partijen gelijk zijn in de ogen van de wet. Bij andere verkiezingen zijn de ‘gezetelde’ partijen vrijgesteld van deze twee eisen”, zegt Sent G. Wierda van de pressiegroep Eerlijke Verkiezingen, een NGO dat wijst op de verbeterpunten binnen de Nederlandse democratie. “Het kan altijd beter, als je er maar bewust van wordt. Dan wordt Nederland vanzelf eerlijker.”

Tijdens de zitting van het centraal stembureau maakte hij bezwaar tegen de manier hoe de lijstnummers aan de partijen werden toegekend. De eerste zeven partijen (CDA, GVP, VOLG, PvdA, VVD, GroenLinks en Sociaal Groesbeek) hebben dat nummer gekregen op basis van de stemuitslag van 2010 in de gemeente Groesbeek. Dit omdat Groesbeek van de drie fusiegemeenten de grootste is. De overige vier lijstnummers (D66, C90 Ubbergen, Voor Berg en Dal en GJS Millingen) zijn via loting toegewezen. Die partijen hebben vier jaar geleden namelijk niet meegedaan aan de verkiezingen van de gemeente Groesbeek, omdat het voornamelijk lokale partijen van Millingen en Ubbergen zijn. “Een simpele oplossing: alle partijen zouden moeten meeloten.”

“Gezien vanuit de Kieswet gaat het hier om een nieuwe gemeente. Er zijn geen vorige uitslagen. De borgstelling en ondersteuningsverklaringen maken alle partijen gelijk, waarom bij lijstnummering niet?”, vraagt Wierda zich af. Burgemeester Harry Keereweer verwees naar de wet-Ahri, die de herindeling van gemeenten regelt. “Die wet maakt hier nu opeens een andere interpretatie van de Kieswet”, besluit Wierda. Ondertussen zijn er schriftelijke vragen gesteld aan de Kiesraad, de verantwoordelijke ministers, de Tweede Kamer en Provincie Gelderland.

Burgemeester Keereweer heeft inmiddels laten weten dat het bezwaar tijdens de zitting ongegrond is verklaard door het Centraal Stembureau en is opgenomen in het proces verbaal van de zitting. De pressiegroep hoopt middels de brief dat er alsnog naar de situatie wordt gekeken.

Het is niet de eerste keer dat er ophef ontstaat over de lijstnummering van de partijen die meedoen aan de MUG-verkiezingen. GJS Millingen-lijsttrekker Alex ten Westeneind vond de procedure voor de toewijzing ook al oneerlijk en stelde deze zomer al voor om alle partijen mee te laten doen met een loting.

Bezwaarbrief over lijstnummers MUG-verkiezingen (.PDF-bestand).

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 13 oktober, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 29 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
van den Heuvel

Terecht dat de eerste indiener( ene vremde dus), is afgewimpeld door de ter zake zeer deskundige heer Keereweer.Ook onvoledige informatie in het bezwaarschrift,namelijk dat er gekozen kan worden voor de naam Berg en Dal vanaf 1 januari 2016,dus zonder te vermelden dat de naam Groesbeek ook een keuze is.

www.hanspeters.eu

Over deze informatie beschikken wij al maanden, dit is aan de klankbordgroep mede gedeeld. Dan had er toen al bezwaar ingediend kunnen worden. Nu met als datering 10 oktober lijkt me rijkelijk laat, zo niet te laat.

de nachtboswachter

Wat laten we toch met ons sollen democratie ik geloof er niet in Enkelen lieden hebben het voor het zeggen,zeg maar pappen en nat houden.

smurf

@hanspeters: dat de ingewijden (klankbordgroep, zittende partijen) al maanden eerder over deze informatie beschikten dan de rest van de bevolking, en daar vervolgens hun mond over hielden, bewijst al hoe amateuristisch en ondemocratisch dit gaat. Want ja, eigen volk eerst.

PSP'92

@Hand Peters: Dit was het moment waarop de loting plaatsvond. Eerst een besluit en dan pas een bezwaarschrift. Eerder kan niet. En de klankbordgroep heeft geen status. De zitting van het Centraal Stembureau van de verkiezingen wel.

Jennifer Janssen
“Dit omdat Groesbeek van de drie fusiegemeenten de grootste is.” Dat argument hoor ik helaas maar al te vaak vanuit een groep Groesbekers die hun eigen belangen veilig stellen. In de nieuwe gemeente is totaal geen plaats voor dergelijke acties. Daar is het echt “wij MUG” en dient iedere actie van een bepaalde groepering die hun eigen belangen veilig willen stellen de kop in worden gedrukt. Een zeer domme actie zoals het nu gegaan is, omdat daarmee wel Ubbergen en Millingen achter worden gesteld. De basis van de nieuwe gemeente is totaal blanco. Dan kan nooit of te nimmer naar… Lees meer »
Sent G. Wierda (Eerlijke Verkiezingen)
van den Heuvel: 1) als een vreemde (uit Nijmegen) het moet komen vertellen, vraag je dan af hoeveel je eigen volksvertegenwoordiging verzwijgt? Ook die in de Tweede Kamer. Er is nog meer “mis met Nederland” dan alleen lijstnummertoewijzing… 2) de brief gaat niet over het referendum, daarnaast wordt Groesbeek (de andere optie) vaak genoeg al genoemd. Hans Peters: de klankbordgroep is niet openbaar, daarnaast is het een probleem dat vanuit de wetgeving komt, dus zou in de Tweede Kamer moeten worden aangepakt en met een wetswijziging komen. 10 oktober was hét moment om dit aan te zwengelen en dat is… Lees meer »
www.hanspeters.eu

Jennifer zo doen ze toch allemaal, ik heb je het voorbeeld van Kekerdom genoemd, dus nu niet alleen zoals je altijd doet naar Groesbeek wijzen. Het is nu eenmaal een feit dat je als raadslid de dingen als beste weet uit en van je eigen dorp. Een raadslid van de nieuwe gemeente moet groeien in deze gemeente. Ik heb altijd als motto, zonder onderzoek geen recht van spreken en zo gaan wij ook de nieuwe gemeente in.

Jennifer Janssen
@G. Wierda: In het begin was alles ook gelijk aan elkaar. Maar een groepje mensen uit Groesbeek waren tegen de fusie en nu dat ze dat niet meer tegen kunnen houden proberen ze uit alle macht (en soms op vuile manieren) om toch de macht naar zich toe te trekken onder nom dat ze de belangen van de oude gemeente Groesbeek veilig moeten stellen. En dat is dus ook gebeurd. En wel op de manier dat de oude gemeente Groesbeek de grootste gemeente is en daardoor het gewoon voor het zeggen heeft. Op die manier is naar mijn inziens ook… Lees meer »
Jennifer Janssen

@hans: Het is bekend dat bij herindelingen en fusies nooit zonder problemen verlopen. Door die spanningen is het juist verstandig om niet één van de huidige gemeentenamen te gebruiken. Ook is het niet verstandig om één van de oude gemeentes boven anderen te stellen.
De kern van de huidige problemen is toch (en dan val ik toch in herhaling) dat zowel Millingen als Ubbergen en een groot gedeelte van Groesbeek toch in de wij vorm spreken en een klein gedeelte van Groesbeek in de ik vorm.

Jennifer Janssen
@hans: toch een opmerking: De meeste inwoners van Millingen en Ubbergen weten inderdaad niet waarop ze moeten stemmen. En met alle respect, maar dat komt ook door de politieke partijen zelf. Die zijn allemaal zeer laat met hun programma. Dat had eigenlijk op 1 januari 2014 klaar kunnen zijn. Aan de andere kant zijn de meeste inwoners van Millingen en Ubbergen dat gezeik met die kleine groep Groesbekers meer dan zat. Het beeld wat in het algemeen ontstaan is, is dat Millingen en Ubbergen geen moer te vertellen hebben en dat alle zeggenschap naar Groesbeek gaat. Dus ontstaat er onder… Lees meer »
henk
Er komen straks 23 of 24 zetels die vertegenwoordigt worden door de MUG gemeenten en niet alleen door Groesbeek. Helaas zijn van de 11 partijen die ermee doen veel landelijke partijen die toch moeten handelen wat ze opgedragen krijgen van hun grote broer in Den Haag. Ik mis nog steeds een website net zoiets als “de Groesbeek”maar dan over bijv. een Millingen of Ubbergen / Ooy. Die mensen laten toch helemaal niets horen en je kunt dan wel telkens de (zwarte ) Piet naar Groesbeek schuiven maar als ze dan zo graag hun mening in de WIJ vorm willen laten… Lees meer »
Jennifer Janssen
@henk: er is een groot verschil tussen niets van zich laten horen en een mening hebben. Het grote verschil tussen Ubbergen+Millingen en Groesbeek is dat vanuit Ubbergen en Millingen eigenlijk geen geklaag komt en vanuit Groesbeek een groep mensen die fel tegen de fusie zijn en overal maar hun mening neerplempen dat zij er op tegen zijn. Ik weet het, weer een herhaling, maar het is nu eenmaal zo. Mijn advies aan die groep mensen uit Groesbeek is toch dat ze beter kunnen stoppen met het ventileren van hun mening dat ze tegen de fusie zijn en eigenlijk alles bij… Lees meer »
www.hanspeters.eu

Herhaling. Voor alle duidelijkheid Jennifer er waren in Millingen 2 mensen en in Ubbergen 5 die het eens waren met de naam Berg en Dal. In Groesbeek waren het er 483 die voor Groesbeek kwamen. Nu weet ik dat er geen 15000 Groesbekers voor de naam Groesbeek zijn, maar zo zijn zeker ook niet alle inwoners van Ubbergen of Millingen voor Berg en Dal. De aantallen precies weten we pas op 19 november, want dan is er met een eerlijke keuze bepaalt wat het gaat worden. Herhaling

henk
dus Jennifer je bent het dan ook eens dat die makke schapen de herder uit Groesbeek zijn gaan volgen en zich dom weg bij een beslissing hebben neergelegd die niemand maar dan ook niemand enige inbreng in had. En ja je valt telkens in herhaling omdat je simpel weg niets anders weet. Ben blij dat er mensen zich ook verzet hebben ook al gaat het dan wel allemaal door( val in herhaling ) maar over je laten lopen hoort m.i. niet. Vandaar terecht dat er volwassen mensen hun mening nog steeds achteraf geven. Je laat toch niet zomaar over je… Lees meer »
Jennifer Janssen

@hans Peters: Jij hebt het over de opkomst bij die info dagen/avonden.
De opkomst was inderdaad zeer laag. En dat komt omdat men er onderling ook over had, dus was het wel bekend en bijna niemand was tegen de naam Berg en Dal.
Het geluid wat vanuit de polder zelf kwam was toch echt dat men het allemaal duidelijk vond en dat men het over de naam eens was, dus waarom zou men dan naar die info avonden moeten gaan?
Vergeet aub ook niet dat zeer veel discussies over de naam Berg en Dal ook op de site van De Gelderlander zijn gevoerd.

Jennifer Janssen
@henk: Je maakt een hele grote denkfout. En wel dat er een beslissing is gevallen en daar kan men niet op terugkomen. Jij brengt het zo dat het juist anders is. De makke schapen zijn juist NIET de herder uit Groesbeek gaan volgen. Er is namelijk geen herder uit Groesbeek. Dat is het ‘m nu juist. Er is wel een dictator uit Groesbeek opgestaan en eist dat Groesbeek nu alles gaat bepalen omdat Groesbeek nu eenmaal de grootste oude gemeente is. Punt 2: Bij die beslissing tot die fusie hadden veel inwoners van Millingen geen inspraak. De laatste twee burgemeesters… Lees meer »
henk

amen

kloeke

Jennifer snapt er echt niks van…herhaal!

Jennifer Janssen

kloeke zei:
“Jennifer snapt er echt niks van…herhaal!”
Duh!

wpDiscuz