Geen hondenbelasting in MUG-gemeente

Inwoners van de nieuwe MUG-gemeente die per 1 januari 2015 ontstaat hoeven geen hondenbelasting te betalen.

Logo_MUG_DG1

Er wordt voorgesteld de laagste gehanteerde tarieven in te voeren die nu gelden voor het grondgebied van de nieuwe gemeente. Inwoners van Ubbergen en Millingen aan de Rijn hoeven, doordat Groesbeek geen hondenbelasting kent, vanaf januari zelf ook geen hondenbelasting meer te betalen. Voor Millingen aan de Rijn vervallen waarschijnlijk ook de liggelden.

Toeristenbelasting

Voor toeristenbelasting geldt hetzelfde uitgangspunt. Het voorstel om de toeristenbelasting te harmoniseren en te kiezen voor het laagste tarief per hotel en campingovernachting is door de klankbordgroep akkoord bevonden. Er moet vanaf januari een belasting van € 0,74 per persoon / per overnachting betaald worden. Dit is het Millingse tarief, omdat de belastingen in Ubbergen (€ 1,-) en Groesbeek (€ 0,80) hoger zijn. Voor een campingovernachting ligt het tarief vanaf volgend jaar op € 0,45. Dat is het huidige Groesbeekse tarief.

Doordat er bij het besluit is uitgegaan van de laagste tarieven is er voor de nieuwe gemeente wel een verlies aan inkomsten. De gemeente loopt zo`n € 28.000,- aan toeristenbelasting en € 85.000,- aan hondenbelasting mis. Aan de heffing en invordering van de liggelden werd in de praktijk al sinds lange tijd geen uitvoering meer gegeven.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 oktober, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 19 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Hans
Dat is mooi maar als de foute hondenbezitters zich dan ook eens zouden voornemen om de stront in een zakje te stoppen en mee te nemen om thuis weg te gooien (en niet in de straatkolken) dan zou het niet invoeren van hondenbelasting ook geaccepteerd kunnen worden misschien. In het Groeske zijn bij de bruggen borden geplaatst dat het verboden is voor honden. Nou, ga gerust een kijkje nemen en zie zelf dat met regelmaat de honden en hun bezitters gewoon over die bruggen lopen en de borden totaal negeren. Ook lopen er veel honden zelfs onaangelijnd overal hun behoefte… Lees meer »
telstar

hoe gaat het nu met de gemeentelijkebelastingen,want dat ligt in millingen hoger dan in groesbeek en ubbergen.
wordt dat zoals in groesbeek en ubbergen of andersom.

henk

gaan we weer met de discussie, Ik vind het ook niet horen dat je je hond laat schijten op de stoep of in een gebied waar het verboden is om met je hond te komen. Maar hondenstront vergaat en dat zwerfafval dat door Jan en allemaal maar overal neer gegooid wordt vergaat dus pas na 10 jaar. Maar het ging om de belasting. De eerste meevaller al voor de inwoners van de polder ( en voor Jennifer) . Wel €85.000 minder in de pocket en dan praat je alleen maar over de honden die op papier geregistreerd stonden.

Jennifer Janssen

“De gemeente loopt zo`n € 28.000,- aan toeristenbelasting en € 85.000,- aan hondenbelasting mis.”
Die hondenbelasting is alleen bedoeld om de faciliteiten voor honden die de gemeente beschikbaar heeft gesteld te kunnen bekostigen.
Zijn er geen faciliteiten: dan ook geen hondenbelasting.
De inkomsten uit die hondenbelasting mogen en kunnen niet aan andere zaken besteed worden. Dus dat er gesteld wordt dat de gemeente aan € 85.000,- misloopt klopt dus niet. Of de MUG gemeente moet jaarlijks € 85.000,- betalen voor hondenfaciliteiten.

De nachtboswachter

Ik trap liever in een hondendrol dan van een mens.

Toon

Alle honden een stoma !

En kattenbelasting?

van ver af

gewonder dat er in de polder kleine dixie staan jennefer

handy

@ Jennifer, alleen de rioolheffing mag nergens anders aan besteed worden dan aan het riool. Overige belastingen zijn algemene middelen.

Jennifer Janssen
@handy: na aanleiding van jouw opmerking ben ik gaan zoeken en daar kwam ik zeer interessante zaken tegen. In beginsel hoeft de gemeente inderdaad de inkomsten van de hondenbelasting niet aan de honden te besteden maar inderdaad aan andere zaken. Echter heeft het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch in 2013 geoordeeld dat een gemeente die de hondenbelasting alleen maar heft ten behoeve van de algemene middelen het gelijkheidsbeginsel uit artikel 1 van de Grondwet schendt. Ik weet dat hier in Millingen diverse hondeneigenaren tegen die belasting in beroep zijn gegaan omdat de gemeente bijna niets aan de faciliteiten doet maar wel behoorlijke bedragen… Lees meer »
truus

Ben benieuwd welke belasting verhoogd wordt om dit tekort weer op te heffen.
De niet hondenbezitter moet dit betalen.

Reggie

Juist Truus, Ik heb geen hond, dus dat gaat dan betekend dat ik er uiteindelijk wel voor moet gaan betalen, of men moet stoppen met het faciliteren van voorzieningen.
Dit zijn nog maar kleine vraagstukken, er komen nog veel grotere.
Ik hou mijn hart vast, let op dat wij (huidige inwoners van de gemeente Groesbeek) nog de rekening(en) gepresenteerd krijgen.

miep

En dan wil ik graag de afval kliko’s van daar!Heb het gehad met de tarief zakken!Kan je meer inproppen en scheelt overlast van katten,ongedierte en vogels!

Jennifer Janssen

Afvalkliko’s? Nee.
Laat ons de vertrouwde zak maar houden.

Marcel Poelen
de bestuurlijke besluitenloosheid door de herindeling tekent zich nu al af. Sociaal Groesbeek heeft in haar verkiezingsprogramma expliciet de wens opgenomen om de toeristenbelasting op het normale landelijke niveau te brengen. En wat zie ik nu als voorstel: het laagste tarief uit de MUG met een 1e tekort in de begroting van 2015 als gevolg. Als dan de nieuwe gemeenteraad eind 2015 de toeristenbelasting voor 2016 wel gaat verhogen tot het landelijke niveau dan roept de toeristische sector; dat kan niet meer want wij hebben onze folders met prijzen voor het nieuwe seizoen 2016 al in mei / juni 2015… Lees meer »
Jennifer Janssen

Het zou verstandig zijn om die toeristenbelasting niet omhoog te brengen. Kijk als voorbeeld maar naar de aanlegprijzen in Nijmegen voor de rederijen. Moeten we die kant op gaan?
Als de tarieven op landelijk niveau omhoog gaat is het juist [u]niet[/u] verstandig om daarin mee te gaan. Het hoge tarief kent wel degelijk zijn keerzijde: de mensen blijven weg. En dan sta je dan als gemeentebestuur in je hemd.

Lulpiep

@marcel poelen… Wat loop je nu weer te kletsen.. dit artikel gaat over hondenbelasting en niet over toeristenbelasting!!!

Veteraan2

@lulpiep,
ik zou even terug gaan naar de opticien, of het artikel ook op inhoud lezen. Succes daarbij.

Tontje

Word er voor het park de zevenheuvelen ook gewoon toeristen belasting geïnd? Of hebben ze daar aparte regeling voor ??

wpDiscuz