Boswerkzaamheden 2014 in Groesbeekse Bos

Staatsbosbeheer voert vanaf begin november de gebruikelijke houtoogst uit in het Groesbeekse Bos.

De werkzaamheden in het Groesbeekse bos gaan weer van start.

De werkzaamheden in het Groesbeekse bos gaan weer van start.

Op De But wordt het laatste werk van het afgelopen seizoen afgemaakt. Op Klein Amerika start de dunning voor komend jaar. Het zagen gebeurt met oogstmachines en uiterlijk 15 maart is het werk afgerond. Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen.

Houtproductie

Duurzame houtproductie is naast natuur, recreatie, landschap en cultuurhistorie een van de functies van het bosgebied. De boswerkzaamheden combineren het oogsten van hout met het stimuleren van de natuurlijke ontwikkeling van nieuwe bomen. Een deel van het bos wordt gedund: er worden bomen weggehaald om de anderen meer ruimte te geven om goed verder te groeien. Bij verjonging worden grotere open plekken gemaakt. Deze bomen hebben geen lengte- en diktegroei meer en daarmee is het tijd om op deze plekken de groei van nieuwe bomen te stimuleren. Op deze open plekken in het bos gaan nieuwe jonge bomen groeien.

Door regelmatig te dunnen en verjongen zorgen we ervoor dat ook toekomstige generaties kwaliteitshout uit het bos kunnen blijven oogsten. En er ontstaat een bos met verschillende leeftijden, dat voor mens, plant en dier aantrekkelijk is. Bos blijft bos. De opbrengst van de houtverkoop gebruikt Staatsbosbeheer voor het beheer.

Staatsbosbeheer weegt steeds zorgvuldig af welke bomen geoogst worden. Daarbij wordt rekening gehouden met de dieren en planten die er leven en broeden. Voor aanvang van de werkzaamheden wordt bekeken of er bijvoorbeeld dassenburchten of broedbomen van roofvogels aanwezig zijn in het werkgebied. En als die er zijn, worden er maatregelen genomen om deze te beschermen.

Ook wordt er niet méér geoogst, dan er bijgroeit. Het hout uit de bossen van Staatsbosbeheer is FSC gecertificeerd en komt dus uit duurzaam beheerd bos. Bomen krijgen een markering (gekleurde stippen of strepen), het zogenaamde blessen. Bomen vellen gebeurt met een oogstmachine, een ‘harvester’. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen. De paden in het werkgebied blijven toegankelijk, maar kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn doordat ze stuk gereden worden door het werkverkeer. De paden worden zo snel mogelijk hersteld, maar dit herstelwerk kan pas uitgevoerd worden als het werk afgerond is en in een periode dat de paden goed droog zijn.

Meer informatie over duurzame houtproductie bij Staatsbosbeheer? Kijk eens op www.hollands-hout.com of www.staatsbosbeheer.nl

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 oktober, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 16 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
henk

zo jammer telkens,

a, de bomen
b, de zooi die achter blijft
c, minder zuurstof voor ons allen.

Puur om het geld. Laat het toch zo als het was. Er is al zo weinig bos. Vroeger regelmatig op de But wasberre wisse plukken, helaas d`r zien gen luitjes mer over um da ze alles ien ut wald verkammezoale.

Marcel Poelen
Ik kende deze uitleg van Staatsbosbeheer al. Het kapbeleid is een direct gevolg van bezuinigingen van de overheid. Staatsbosbeheer moet nu meer en meer zelf de broek op houden door zelf voor inkomsten te gaan zorgen. Ik ben echter van mening dat grootschalige houtwinning in onze Groesbeekse bossen niet meer van deze tijd is. Onze bossen hebben in de loop der jaren een geheel andere functie dan houtwinning gekregen. Wij willen er wandelen, fietsen, genieten van de rust en de ongereptheid van de natuur. Ik doe dat iedere dag met Sam (mijn hond), wij genieten ervan en hebben zo al… Lees meer »
truus

Vreselijk dat beleid van Staatsbosbeheer. Het is al bewezen dat op verschillende plekken het meer jarenplan van deze organisatie niet werkt en toch gaan ze door met ROOIEN. Vaak van gezonde bomen. Denken ze dan nooit aan de dieren , aan de vogels, aan de mensen?

buisje

Ze moeten wàt zeggen:
“Door regelmatig te dunnen en verjongen zorgen we ervoor dat ook toekomstige generaties kwaliteitshout uit het bos kunnen blijven oogsten.(….)”

Nou, ik ben 48 en kom al mijn hele leven lang in het Groesbeekse Bos, want geboren in de wijk De Stekkenberg, maar ik heb in die jaren nog nooit gezien wat ze nu al zo’n 4 à 5 jaar aan ‘t doen zijn.
Dus dat ‘regelmatig…’is grote kletskoek om maar te verantwoorden wat ze nu doen.
Het is inderdaad gewoon de broek ophouden…. Met dank aan onze geweldige regering.

De nachtboswachter
Te gek voor woorden het moet echt op houden deze nonsens de vernieling lekkende diesel in ons mooi bosgebied en waterwingebieden en de politiek is een pot nat waarom nog stemmen.we zijn de boel aan het verzieken dat beetje bos dat we nog hebben onze kleinkinderen mogen toch ook nog genieten straks.Men begint ook al veel vroeger met deze grootschaliger vernieling van ons mooi bosgebied en dan hebben ze het over zorg voor plant en dier er loopt nog een enkel ree en hert en zwijn rondt geld daar draait het om en maar nieuwe voertuigen kopen en de kantjes… Lees meer »
Hans
Het allerergste is misschien nog wel dat de bomen die gerooid gaan worden en gestipt zijn veelal bomen zijn die opvallend rechte stammen hebben en ook regelmatig geen hinder voor andere bomen opleveren. Conclusie is logischerwijs dat deze vernielers puur en alleen op geld belust zijn en de beste bomen kappen omdat die het meest waardevol zijn. Dat ze ook het meest waardevol zijn voor de plek waar ze staan is voor deze instantie totaal niet relevant. Dan hebben we het nog niet eens over de totale vernietiging van de omgeving door de achterlijk grote en lompe machines. We zouden… Lees meer »
De nachtboswachter
Hans je hebt volkomen gelijk Groen links gaat liever fietsen de natuur hebben ze toch niks mee op.ja ik stem natuurlijk wel op jou naamgenoot deze partij is er ook tegen dus behoud van onze bossen stem zeker Sociaal Groesbeek en dan heeft men het ook over toerisme die komen echt voor onze bossen laats nog een familie gesproken uit Drenten die logeerde bij hotel rozenhof ze kwamen voor ons mooier bos gebied en een van de vrouwen zei nog begint dat vernielen van bos hier ook al.wat zonder van deze mooier natuur bij ons is haast alles heide wij… Lees meer »
Het is een schande dat die gekken gewoon doorgaan, je ziet dat er niet naar mensen geluisterd wordt. De ouderen die voorheen de bossen onderhielden schamen zich kapot wat er nu gebeurd. Die jonge piefjes die het nu doen, denken het te weten. De natuur weer terug brengen naar vroeger, laat me niet lachen, men realiseert zich niet wat ze vernielen. De natuur moet wijken voor de natuur, stelletje achterlijke proberen nog steeds de natuur te sturen. En dan de geld stroom, als je de bossen hun gang laat gaan, heb je minder onderhoud nodig. Die dit nu doen is… Lees meer »
www.hanspeters.eu

Ik heb er eens een emailadres voor gehad, [email protected] Ik ben bij het ministerie geweest, maar Staatsbosbeheer ie een rijk binnen het koninkrijk. Misschien toch maar weer collectief ageren tegen deze waanzin.

Veteraan2

Markeringen;
– verwijderen,
– alle bomen een nieuwe WITTE markering (niet rooien!!)
Succes Staatsbos(wan)beheer

truus

Is het de hoogmoed van staatsbosbeheer om te proberen de natuur naar hun hand te zetten ? Of is het geld ? willen ze langzamerhand van alle natuurgebieden tuinen maken, waarvoor de wandelaar entree moet betalen?

Veteraan2
heb even overlegd links en rechts. Staatsbosbeheer schrijft in het artikel; ‘ Bomen krijgen een markering (gekleurde stippen of strepen), het zogenaamde blessen’. Dan is de oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid makkelijk in te vullen door alle inwoners van Groesbeek: 1: koop een spuitbusje witte verf bij Hagemans, bouwmarkt of Boerebond (de aanbiedingen met korting van milieu vriendelijke verf komen vanzelf). 2: iedere andere markering dan wit even overspuiten, 3: andere bomen die je mooi vindt ook even een witte markering geven, De gedachte van ons allen bij bomen met een witte markering; LIEVE BOOM IK VINDT JE GEWELDIG MOOI, JIJ… Lees meer »
De nachtboswachter
Dan heb je nog werk genoeg ik heb ongeveer 200 bomen gered Veteraan en men ziet het niet zo.n goede kijk hebben ze op naar natuur.tip een schaaf kaasschaaf gaat ook modder.er zijn in Groesbeek maar 2 mensen die wel een goede kijk op hadden.Jan meesters en Anton kaspers die wisten precies welke bomen er uit moesten maar ja deze jongenlui denken het beter te weten zei werken voor de zakkenvullers.die er het geld aan verdienen.je moet het van 2 kanten zien en als je naar denkt heb je dat tegenwoordig op veel gebieden.vroeger op de kermis kon je 3… Lees meer »
www.hanspeters.eu

Beste Veteraan blauw is blijven, rood is rooien, dus lijkt het mij verstandiger eens in het bos te gaan kijken en dan vervolgens, de juiste keer blauw te gaan halen.

Tontje

@ Veteraan 2, dus beter eerst even n het bos gaan kijken wat er aan de hand is. En dan pas reageren… En desnoods oproepen tot goede acties…

Lies

De nachtboswachter doet goed werk. Hij zet zich in voor onze bossen en boomen. Goed werk Willie.

wpDiscuz