Naleving Drank- en Horecawet stijgt, sportkantines blijven achter

De naleving van de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcoholhoudende dranken is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dit blijkt uit het tweejaarlijkse mystery-shoponderzoek in het kader van het regionaal alcoholmatigingsproject regio Nijmegen.

Was de naleving in 2010 nog 18% in 2014 is dit gestegen tot 41%. De inzet van alle gemeenten en alcoholverstrekkers heeft duidelijk vruchten afgeworpen. Ondanks de sterke stijging is het voor jongeren nog veel te makkelijk om aan alcohol te komen bij reguliere alcoholverstrekkers. Het slechtst is de naleving in sportkantines (17%) terwijl in slijterijen de naleving het hoogst is (73%).

Sinds 2010 wordt in opdracht van het regionaal alcoholmatigingsproject elke twee jaar een mysteryshop onderzoek uitgevoerd. Dit jaar zijn jongeren van zowel 15 als 17 jaar op pad gegaan om alcohol te kopen in bijna 150 locaties in de regio Nijmegen. Ze bezochten sportkantines, supermarkten, slijterijen, horeca en cafetaria’s. Hun bevindingen zijn gebundeld in het nalevingsonderzoek 2014. Het rapport geeft een regionaal beeld van de naleving. De verschillen per gemeente zijn echter niet groot, gezien de kleine steekproef per gemeente.

Sportkantines blijven achter

Ondanks de stijgende lijn die de naleving van de Drank- en Horecawet laat zien, blijven de sportkantines ver achter bij andere verstrekkers. Bij nagenoeg alle andere verstrekkers is een stijgende lijn te zien. De slijterijen hebben sinds 2010 de hoogste naleving van alle verstrekkers.

Veel ruimte voor verbetering

Het afgelopen jaar is er veel geïnvesteerd door verstrekkers in een goede naleving, zoals de leeftijdsbandjes tijdens carnaval en het sportconvenant. Toch blijkt uit het onderzoek dat er nog veel ruimte voor verbetering is. Er wordt er anno 2014 wel veel vaker naar een legitimatiebewijs gevraagd bij jongeren. Was dit in 2010 nog maar 27%, in 2014 is dit gestegen tot 58%. En de naleving na het controleren van het legitimatiebewijs bleek toch slechts 68% te zijn. De verdere verbetering van de naleving zal met name kunnen komen uit het vaker en consequenter vragen naar een legitimatiebewijs en uit het correct controleren van het identiteitsbewijs. Het alcoholmatigingsproject zal in de komende periode verstrekkers ondersteunen bij het verbeteren van de naleving op onder andere deze punten.

Brief aan onderzochte verstrekkers

De bezochte locaties uit het onderzoek krijgen van de bestuurders uit hun gemeente een persoonlijke brief met daarin een beknopt overzicht van de resultaten. De gemeente zal in de brief verder uitweiden over zowel het ondersteuningsaanbod van het project alsmede verwijzen naar de handhavende bevoegdheid van de burgemeester.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 oktober, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 8 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henk

Ik heb een zoon van 15 en die krijgen bij de linde gewoon alcohol en daar staan de eigenaren gewoon bij

Fred

Henk dan moet je ze thuis houden ! Als je dat erg vind ! En thuis ?? Ke ke ke zeg dan niets !

henk

Niet allen de kroegbaas is daar voor verantwoordelijk, de persoon zelf en de ouders. Met 15 zaten wij nog braaf op zaterdag naar de Duitse hitparade te kijken. Tijden veranderen en dat is maar goed ook, maar de ouders zijn en blijven verantwoordelijk voor het gedrag van hun kroost. Kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen!

Henk

Hallo . Ze mogen toch wel uitgaan de wet is alcohol vanaf 18 dus moeten ze dat handhaven . Ja wij dronken ook al weleens een pilsje toen we 15 waren .maar ja toen mocht dat

De nachtboswachter

Alkohol maakt meer stuk dan je lief is.

Tontje

@ Henk ik ook, en ging ook uit met 15 jaar .. naar de blokhut met Jan van Gestel achter de tap.. de tijden zijn veranderd met iets te veel regels nu, maar of het er beter op geworden is?.. een pilsje of sigaret onder de 18 mag niet meer. Een jont of een pilletje geen probleem

Hans

Ach Henk, dat is een verzonnen verhaaltje. Dat zegt je zoon om stoer te doen denk ik. Je moest eens weten wat ze verder nog uitspoken.Daar zijn de eigenaren van een uitgaansgelegenheid ook verantwoordelijk voor als je ze met 15 daar naartoe laat gaan. Jij rust, zij de zorg!

realisme

@Henk. Een verantwoordelijke ouder maakt afspraken met zijn kinderen. Als jouw zoon zich dan niet aan de afspraken met zijn ouders houd….heb jij een probleem. Het getuigt van een enorme zwakte van je, als je dan weer de schuld van het probleem “bij de ander legt” Henk zolang je kinderen minderjarig zijn ben JIJ verantwoordelijk.!!!!

wpDiscuz