[GR2014] D66: “Duitse taalles op basisscholen MUG”

Als het aan D66 Berg en Dal ligt krijgen kinderen van alle basisscholen in de nieuwe gemeente, door D66 al “Berg en Dal” genoemd, Duitse taalles.

Duitse_taalles_D66_pers

D66-lijsttrekker Evert Ruiter is er zeer duidelijk in: “Wij willen Duitse taalles gaan aanbieden aan de kinderen op de scholen voor primair onderwijs in de nieuwe gemeente. Wij kiezen voor de blik naar het oosten. Niet alleen zijn er de zogenaamde Duitse kindjes op onze basisscholen: Nederlands kinderen woonachtig in Wyler, Keeken, Kranenburg, Bimmen en bijvoorbeeld Zyfflich, kinderen die in Duitsland wonen maar die nu geen Duitse taalles krijgen. Maar denk ook aan de economische kansen. Onze Duitse buren zijn een graag gezien publiek bij middenstanders en ondernemers in onze gemeente. Plus ook op de langere termijn aan arbeidsmarktpolitiek: de kans voor onze kinderen voor het vinden van betaald werk in Duitsland. Je zou ook kunnen nadenken over Duitse taalles als bijscholing voor de werkzoekenden in Berg en Dal.”

“Bedrijfsleven loopt miljarden mis”

Dhr. Niels Koekoek van de Nederlands-Duitse Handelskamer maakte een inschatting, dat het Nederlandse bedrijfsleven miljarden misloopt door het steeds verder achteruit hollen van de Duitse taalbeheersing in Nederland. Terwijl het Duitse bedrijfsleven juist bij voorkeur zaken doet in de Duitse taal. Taal is nu een barrière. In het Nederlandse onderwijs is, terecht, veel aandacht voor de Engelse taal, maar misschien is die keuze ook een beetje Randstedelijk gekleurd?

“Kinderen in de regio moeten vroeg de Duitse taal leren”

Tessa Vorderman, nummer 3 op de kandidatenlijst van D66 benadrukt: “Wij Berg en Dallers leven op de grens, juist onze kinderen en onze kleinkinderen zouden bij uitstek al vroeg de Duitse taal moeten leren verstaan en spreken. Duitsland ligt in onze achtertuinen. Laten we vooral in de grensstreek naast Engels ook specifiek aandacht hebben voor de Duitse taalbeheersing. Goede kennis van het Duits is hier essentieel”.

Pilotproject

Het Ministerie van Onderwijs begint met ingang van het komende schooljaar met een initiatief: basisscholen mogen met ingang van het nieuwe schooljaar 15% van hun lestijd in het Engels, Frans of Duits aanbieden. Dit zou eventueel nog te vergroten zijn naar 30 tot 50%, maar dat laatste zal niet vóór 2019 worden ingevoerd. De Tweede Kamer moet het voorstel nog goedkeuren. Uit een pilotproject blijkt dat de deelnemende scholen erg positief zijn. Van belang is ook dat het Nederlands van de kinderen er niet op achteruit gaat.

“Mach Mit”

Op middelbare scholen in de grensstreek bijvoorbeeld in Aalten in de Achterhoek is er al extra aandacht voor Duitse Taalles. Via het project “Mach mit”, krijgen leerlingen van alles over Duitsland en waarom de Duitse taal belangrijk is. Het is een initiatief van de Actiegroep Duits, opgericht door de Duitse Ambassade, de Duits-Nederlandse Handelskamer, het Goethe Instituut en het Duitsland Instituut.

Wirtschaftsdeutsch

Op het Nijmeegse NSG is er een initiatief gestart om naast het gewone vak Duits tevens te starten met het vak ”Wirtschaftsdeutsch” en ook het ROC in Nijmegen denkt na om vanaf 2015 Duitse taalles te gaan verzorgen. “Dit zijn prima initiatieven vanuit het onderwijsveld, maar laten we dit uitbreiden tot het primaire onderwijs, om te beginnen in onze nieuwe gemeente“, aldus Ruiter. “Er zijn miljoenen euro’s subsidies beschikbaar via de Euregio Rhein –Waal voor grensoverschrijdende barrières slechtende projecten. D66 zal zich de komende tijd hard gaan maken zodat op alle basisscholen in Berg en Dal Duitse taalles aangeboden gaat worden aan onze kinderen”.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 oktober, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 16 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
henk

Ja mooi, maar Engels is de voertaal in de wereld dan Gruusbeks en dan pas Duits en dan een heleboel andere talen en op het eind pas Berg en Dals. 🙂

Lambert
Duits ligt via het Kolsch lekker dicht tegen het Groesbeeks aan, dit hebben we onder andere over gehouden aan het hausieren, Henk. Engels is leuk, maar dat leren ze via de digitale wereld en het voortgezet onderwijs toch wel. De economie is in Nederland voor 70% afhankelijk van de Duitsers en het enige verstandige dat ik de Democraten uit ’66 heb horen zeggen is, dat je de taal moet spreken van de hand die je voedt. Voor de rest hebben de Democraten uit ’66 kennelijk al iets besloten, waarover de democratie nog moet stemmen. Maar goed ze denken met hun… Lees meer »

Engels leren ze inderdaad op de middelbare school maar als ze op de basisschool de beginselen niet krijgen hebben ze een achterstand. Voor kinderen die al wat moeilijker leren is dit een groot gemis. Ik ga voor betere Engelse lessen op de basisschool!

Tontje

Goed plan je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.
En het is voor later, [ werkgelegenheid in Duitsland enz ]
ook een belangrijke taal. Als je nu gaat shoppen in Duitsland schaam ik mij vaak voor het Duits van de meeste Hollanders …

Marcel Poelen
Landelijk gezever van STEM op de LOKALE D66; ‘miljarden zijn er te verdienen voor de grens regio van ‘Berg en Dal’. Drie opmerkingen op deze LANDELIJKE retoriek van de LOKALE D66; 1; onze Bezembinder woonde in GROESBEEK, werkte hard voor zijn gezin, verkocht alles wat los en vast zat … ook in Duitsland, taal was daarbij geen probleem. Het ging toen overigens niet over miljarden wel over de toen zo risicovolle grens. 2; De Romeinen ‘van D66’ kwamen via Groesbeek naar Nijmegen, zijn via de zelfde route weer gevlucht naar Italië omdat daar (toen en .. nu) miljarden met belasting… Lees meer »
henk
Beste Marcel Ik vind het plan nog niet zo gek hoor. Mijn voorkeur gaat uit naar het Engels, maar Duits is in ons grensgebied toch zeker niet verkeerd om te leren. Of dit al op een basisschool moet, denk het niet dat moeten de kinderen straks zelf bepalen. Spaans en het Chinees zijn ook wereld talen en zeker het Chinees zou wel eens in de toekomst belangrijk worden. Dat jij een bezembinder de Romeinen daar mee gaat vergelijken kan ik in dit verhaal niet thuis brengen. Het gaat hier niet alleen maar om de gemeentenaam, dat ze daar op vooruit… Lees meer »
Tontje

Ja Henk op veel scholen in het Duitse grensgebied word Nederlandse les gegeven. Een aantal Duitse gemeentes hebben op de achterzijde van hun papieren zelfs de Nederlandse vertaling staan. Engels is de wereldtaal en Chinees word het ook. Maar Duits is hier in de regio zeker zo belangrijk.
En Marcel zal wel weer iets te veel gratis gedronken hebben op een of andere raadsvergadering. Dan word je wereldje van zelf zeer lokaal en komt een hoop gebrabbel uit over zwerfvuil van Romeinen en meer van dat soort onzin.

Muts

@Tontje: De meeste Hollanders spreken inderdaad beroerd Duits. Maar de Nederlanders in de grensstreek kunnen zich over het algemeen best wel uitdrukken in het Duits. Dat het slecht Duits is meestal niet zo van belang. De meeste Duitsers waarderen het enorm als je het gewoon probeert en de mensen respecteert. Als het dan met het Duits niet echt wil vlotten, dan probeert de Duitser het wel in het Nederlands of samen in het Engels of wat dan ook.

telstar

die d66 heeft het wel hoog in de bol met het nu al noemen van berg en dal als naam.
en wat de duitse les betreft daar is er niks mis mee,dat is
nooit verkeerd dat ze dat leren.

Varkensboer

Op het basisonderwijs is er vaak nog aandacht voor het individuele kind daar er geen scheiding op niveau is zoals in het voortgezet onderwijs (VMBO’s, HAVO, VWO, etc.). Ik denk dat de kracht en inzet moet zitten in het goed beoordelen, ontwikkelen en sturen op de basisvakken. Leuk om je kind tweetalig op te voeden, maar niet ieder kind kan hier in mee komen.

Een keuze voor ‘niet basis’ vakken zou dus pas in het voorgezet onderwijs moeten komen. Volgens mij hebben de basisscholieren het al moeilijk zat met de Nederlandse taal tegenwoordig.

Groesbeker

D66 Berg en Dal moet behoorlijk indimmen, wat gemeente Berg en Dal?..weg met die onzin!

@ Tontje;
jij schaamt je voor het Duitse taalgebruik van Nederlanders?
Ik ben nog nooit een Duitser tegengekomen wie Nederlands probeert te praten..

De nachtboswachter

Speak fluent Russian.

Tontje

@ Muts, de meeste bewoners van de grensstreek wel..
Maar ga eens shoppen in Kranenburg of Kleef…
En haal je die Hollanders, mensen uit het westen er zo uit.
Die verstaan vaak hun eigen “Duits “nog niet eens
En dan heb ik echt moeite om niet in het lachen uit te barsten.

Tontje

@ Groesbeker, wat vaker naar Duitsland gaan, er zijn onderhand meer dan genoeg die Nederlands spreken.
En kijk eens naar de telefoon nummers van de keukenshops..
Die zijn er met zowel een Duits als een Nederlands nummer..
Zodat ze dan hun Nederlandse klanten gelijk in het Nederlands te woord kunnen staan… En ga nou s.v.p. niet beginnen dat alleen Nederlanders handelslui zijn……..

Lambert
Marcel je loopt wel heel erg hard leeg. De Romeinen hebben ook veel kennis gebracht naar de Lage Landen en alle opvolgers van het Groot-Duits-Romaanse rijk ook. Maar dat terzijde. Waar velen denken, dat het Engels het enige is, dat in de toekomst telt, wil ik in elk geval erop wijzen, dat de taal in de Techniek vaak Duits is. Op dit moment is er een enorme vraag naar jonge technici op MBO 3 niveau en hoger, in Zuid-Oost Nederland en in Noord-Rheinland Westfalen. Alleen al om een baan te kunnen verwerven in de regio en de drempels zo laag… Lees meer »
Jennifer Janssen

Het is op zich een goed idee om naast Nederlands en Engels ook Duits te geven.
Alleen zit er wel twee hele grote adders onder het gras: gebrek aan budget en tekort aan leerkrachten in het basisonderwijs.

wpDiscuz