[Foto’s] Onthulling kunstwerk Bessembiender

Zaterdagmiddag is het beeld van Det de Vuurbal onthuld. Het was druk en de weersomstandigheden waren geweldig.


Onthulling Bessembienderbeeld in Groesbeek. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

“D’n bessembiender is ien Gruusbek ennen haald. Den mins was vroeger hier gold wet. Heej zette mè zien bessems Gruusbek op de koat. Schand dattie nog gen stan-beeld het”. Dat zong carnavalsvereniging Mar Ke tijdens het Schlagerfestival van 2008. De schlager “D’n Bessembiender” werd uiteindelijk winnaar van dat festival. Zes jaar later was het dan ook echt zo ver: De bronzen versie van ‘Det de Vuurbal’, een bekende Groesbeekse bessembiender, is klaar.

Het beeld is gemaakt door Wim Kuijl, een bekende kunstenaar die helaas begin september is overleden. Tot in de laatste weken van zijn leven bleef hij bezig met de Bezembinder, die is voltooid door twee kunstenaars met wie Kuijl al eerder samenwerkte: Rineke van Rijt en Carlo van Broekhuizen.

Groesbeek was lang arm en kende hierdoor heel specifieke beroepen zoals bosbesplukkers en bessembienders. Het beeld staat in de wijk Stekkenberg omdat vooral Stekkenbergers bekend stonden als bezembinders, maar ook als houthakkers en stropers.


Foto’s met dank aan Piet Spanjers!

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 november, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
De nachtboswachter

Mooi man.

van den Heuvel

en harde werkers………

wpDiscuz