[GR2014] “Herindeling nadelig voor opkomstpercentage”

De opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen is in grotere gemeenten lager dan in de kleinere gemeenten. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Het logo van de nieuwe (tijdelijke) gemeente Groesbeek in 2015.

Het logo van de nieuwe (tijdelijke) gemeente Groesbeek in 2015.

Het CPB deed dit onderzoek na vragen vanuit de Tweede Kamer. Er werd onder andere gevraagd welk effect herindelingen op het opkomstpercentage hebben. “Grotere gemeenten kennen een lager opkomstpercentage bij Gemeenteraadsverkiezingen dan kleinere gemeenten. Dit suggereert dat gemeentelijke herindelingen die leiden tot een grotere omvang van een gemeente nadelig zijn voor het opkomstpercentage”, aldus het CPB.

Het percentage gaat gemiddeld met 2,5 procentpunt omlaag. Bij kleinere herindelingen is dit 1,6 procentpunt en bij de grotere herindelingen (verdubbeling aantal kiesgerechtigden) 4 procentpunt. De reden daarvoor is mogelijk dat de afstand tussen de burger en bestuurders te groot wordt. Het nadelige effect houdt bij de grote herindeling lang aan: tot wel zeven gemeenteraadsverkiezingen (28 jaar) na de herindeling. In andere gevallen is de “schok” na 8 jaar verdwenen.

Steeds minder mensen nemen de moeite om tijdens de gemeenteraadsverkiezingen naar de stembus te gaan. Ook in de gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek is dit het geval. In Millingen aan de Rijn was de opkomst in 2006 nog 65%, vier jaar later slechts 51%. Ubbergen daalde van 70% naar 61% en in Groesbeek viel de opkomst in 2010 ook een stuk lager uit ten opzichte van 2006: 54% om 64%.

De drie gemeenten fuseren per 1 januari 2015 tot de nieuwe gemeente Groesbeek. Deze gemeente heeft 34.250 inwoners. De herindelingsverkiezingen binnen de MUG-gemeenten zijn op 19 november 2014. In Nederland zijn er in totaal 403 gemeenten, maar vanaf 2015 daalt dat aantal vanwege gemeentelijke herindelingen naar 393 mede doordat het kabinet fusies stimuleert.

Informatie over de MUG-verkiezingen en het referendum staat aan de rechterkant van deze site, onder het kopje “Gemeente verkiezingen”.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 november, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 54 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
buisje

“De drie gemeenten fuseren per 1 januari 2015 tot de nieuwe gemeente Groesbeek.”

O ja ? Da’s dan afgesproken, die naam !

Freudiaanse verspreking ? 😉

De nachtboswachter
Dat dank je de koek koek dat steeds minder mensen gaan stemmen als je ziet hoe deze regering bezig is de ouden knarren blijven nu ook zitten begrijp je want als wethouder of raadslid ga je er ook op vooruit met die mug toestanden.van de week in het bos zei nog iemand van de zeer ouderen garden als het zo door gaat in dit land krijgen we straks een keer een revolutie of oorlog of nog erger we worden een ontwikkelingsland en kijk maar wat er allemaal onderweg is en wat de regering te kort komt en ergers moeten ze… Lees meer »
Jaap

Wederom dank voor de zeer scherpe en grondige analyse.

knilles

Ongelooflijk…..

Jennifer Janssen

Een veel gehoorde argument:”Waarom zou ik moeten stemmen? Mijn stem wordt toch niet gehoord en ze doen toch waar ze zelf zin in hebben.”
Om een mooi voorbeeld te noemen:
In de schildersbuurt in Millingen was 95% tegen bomen in het wegdek. Alleen had degene die de beslissingen neemt allang besloten om toch bomen te planten. Dus die bomen zijn er wel gekomen.

www.hanspeters.eu

Ik denk dat het CPB dit in deze herindelingsgemeente mis heeft. Er valt hier voor twee dingen te kiezen, de kandidaat naar keuze en de gemeentenaam naar keuze. Ik verwacht een hoge opkomst.

Jennifer Janssen

@Hans Peters:
Ik wil dat bij de volgende verkiezingen wel zien als Groesbeek eventueel de overhand krijgt en alles gaat bepalen. Dan is de zeggenschap van Millingen en Ubbergen tot nul gereduceerd.
Zou dat gebeuren dan is de kans heel groot dat de opkomst in Millingen en Ubbergen zeer laag zal worden: stemmen heeft dan geen zin omdat immers toch alles vanuit Groesbeek bepaald wordt.
Ik hoop niet dat het zover zal komen.

Tontje

@ Jennifer, de kans dat dit gaat gebeuren is helaas wel gemaximaliseerd door een aantal Groesbeekse partijen.
Door een referendum aan de verkiezingen te koppelen.
Hopen zij een hogere opkomst in Groesbeek tegen over de andere gemeentes. Om hun pluche veilig te stellen.

Albert

Hieronder eens een andere poll.
ziedaar

http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen-e-o/poll-grote-voorkeur-voor-gemeente-berg-en-dal-1.4610652

In ieder geval slaat een poll in deze “de Groesbeek ” natuurlijk negens op die uitslag laat zich wel raden .
Verre van objectief.

kloeke

Albert…..en de Gelderland is wel objectief. …..

kloeke

Net zoals bij omroep Gelderland. …als je googelt krijg je meer hits bij berg en dal….nogal logisch als je meer gebieden hebt met de naam berg en dal….ik zeg hoog soeren . ..deel in Limburg. ….allemaal wassen neus.

Albert

Ik kan niet beoordelen of het artikel in de Gelderlander volledig objectief is . Maar het ziet er in ieder geval wel wat grondiger uit en is over een breed gebied afgenomen . anders dan hier op een Groesbeeks nieuws en forumsite waar het grotendeels preken voor eigen parochie is en de uitslag van zo’n poll wel duidelijk is .

www.hanspeters.eu

Google maar eens op Groesbeek of Berg en Dal tussen sluittekens. Anders Googled die op Groesbeek en bij Berg en Dal. Op Berg en op EN en op Dal

De nachtboswachter

Hoop wel dat ze eerlijk zijn met hun achterkamertjes politiek en in de gelderlander heb ik geen vertrouwen en sjaak is ook voor groesbeek hoe zal dat komen.

johanna

Het gaat niet over deze [email protected] Peters maar over de verkiezingen daarna.
Wanneer de herindeling een feit geworden is.
De afstand naar de inwoners wordt dan (nog) groter.
Eén van de argumenten van VOLG om niet voor de herindeling te stemmen.

Reggie

Het blijft allemaal speculeren en koffiedik kijken.
Mocht het zo zijn dat Groesbeek “massaal” naar de stembus gaat, kan het zo zijn dat de lokale Groesbeekse partijen hier hun vruchten van kunnen plukken.
Het gevolg daarvan is dat deze partijen een behoorlijke kans krijgen om het (geliefde) pluch te bezetten.
Dus uiteindelijk kan het een zeer slechte beslissing zijn van Beek-Ubbergen en Millingen om de naam Groesbeek niet als gemeentenaam te willen, en snijden zich dus voor hele lange tijd daarmee in de vingers.
Als dat gebeurt roep ik Groesbeek uit tot het Gallië van Gelderland. 🙂

Jennifer Janssen
Reggie zei: “Dus uiteindelijk kan het een zeer slechte beslissing zijn van Beek-Ubbergen en Millingen om de naam Groesbeek niet als gemeentenaam te willen, en snijden zich dus voor hele lange tijd daarmee in de vingers.” Waarbij dus de belangen van Groesbeek voorop komt te staan en de lokale Groesbeekse partijen van MUG gewoon de oude gemeente Groesbeek maken. Dat moet ten aller tijden voorkomen worden. Vanaf 1 januari bestaat de oude gemeente Groesbeek niet meer en iedereen moet dat heel goed beseffen. Wat mij ook niet bevalt is dat vanuit Groesbeek een groep mensen en een aantal politieke partijen… Lees meer »
Jennifer Janssen

johanna zei:
“Het gaat niet over deze [email protected] Peters maar over de verkiezingen daarna.
Wanneer de herindeling een feit geworden is.
De afstand naar de inwoners wordt dan (nog) groter.
Eén van de argumenten van VOLG om niet voor de herindeling te stemmen.”
Dat doet VOLG toch echt zelf. Door alleen naar de oude gemeente Groesbeek te kijken.

Boterbloem

Beste Hans Peters,ik als Groesbeker ,en voor de naam Groesbeek .Ik snap niet waar jij en je aanhangers mee bezig zijn ,jullie maken dat de berg en dallers ,Millingen,Ubbergen zich tegen ons keren en geïrriteerd raken en dus extra op Berg en Dal gaan stemmen .Door al die domme opmerkingen ,geschreeuw en gescheld zijn wij straks (Onze naam) GROESBEEK kwijt!!!!!!!

Hans

Jennifer je kletst weer uit je ….! Je hebt het ook alleen maar over Ubbergen en Millingen maar ik hoor je nooit over Berg en Dal als dorp op dit moment. Komt dat omdat dat nu Gemeente Groesbeek is?
Besef jij trouwens dat de Gemeente Groesbeek dan wel niet meer als zodanig bestaat maar dat je wel minimaal een jaar lang in Gemeente Groesbeek woont zometeen! Probeer er maar mee te leven. Doen wij hier in Groesbeek ook!

wpDiscuz