Groesbeek maakt zich op voor beladen referendum om naamsbehoud

De discussie over de namen “Groesbeek” en “Berg en Dal” bereikt in de avond van woensdag 19 november een climax. Die dag spreken 28.000 kiesgerechtigden zich uit over de nieuwe gemeentenaam.

Groesbeek_wapen-DGB

”Stekker er uit”

Het is vooral een emotionele discussie, die in april 2013 oplaaide, maar al sinds 2012 bestaat. Niet alleen onder de inwoners ligt de naam gevoelig, maar ook in de politiek lijkt de discussie over de naam voor problemen te hebben gezorgd. CDA-lijsttrekker Rob Verheijen gaf in mei 2013 in een radioprogramma van Omroep Groesbeek aan dat de gemeente Ubbergen nog wel eens de stekker uit de fusie zou kunnen trekken, als men zich niet zou schikken met de gemeentenaam “Berg en Dal” (beluister hier het fragment).

Naamgevingsprocedure

Het was misschien wel dé reden om aanvankelijk voor een andere naam dan “Groesbeek” te gaan. De Stuurgroep Herindeling maakte de naamgevingsprocedure tijdens een persconferentie in april 2013 voor het eerst officieel bekend: zij koos voor de gemeentenaam “Berg en Dal”, die naam zou het gebied van de nieuwe gemeente goed dekken. Maar de naam was niet definitief, omdat er eerst nog een inloopavond werd georganiseerd. De definitieve besluitvorming stond gepland voor mei 2013.

Inloopavond

Op 17 april 2013 mochten inwoners naar hun gemeentehuis komen om aan te geven wat zij van de door de Stuurgroep voorgestelde naam vinden. Het was de eerste keer dat men in de MUG-gemeenten iets over de naam te zeggen had. Op wat internetpolls na zijn inwoners door de gemeenten zelf niet bij de hele naamgeving betrokken. In Millingen aan de Rijn en Ubbergen was er geen verzet tegen de nieuwe gemeentenaam en de opkomst bij die gemeentehuizen was dan ook laag. In Groesbeek was men tegen de naamswijziging. Na een oproep kwamen 500 mensen naar het Groesbeekse gemeentehuis. Het collegevoorstel werd hierna niet meer gedragen, want in de Groesbeekse raad was er plots een meerderheid voor de naam “Groesbeek”; enkele partijen draaiden namelijk bij. De besluitvormende vergadering in mei werd om die reden afgelast. Uiteindelijk koos men, na wat ophef in Millingen aan de Rijn, voor een referendum.

Google: Groesbeek of Berg en Dal?

De discussie onder de bevolking en in de politiek was hiermee nog niet ten einde en leeft 1,5 jaar later nog steeds. Want wat is nu de betere naam? Tijdens een discussieavond in Beek, vorige week, werd de naam “Berg en Dal” opvallend veel gepromoot, onder andere door de zogenaamde “deskundige” Wilco de Jong. Hij baseerde onder andere op Google resultaten dat Berg en Dal met 16 miljoen hits tegen 1 miljoen hits voor Groesbeek de bekendere naam van die twee is en marketingtechnisch dan ook beter. Uit onderstaande cijfers blijkt dat dit helemaal niet het geval is en als men zelf Googled zullen er ook andere cijfers verschijnen. Hiermee geconfronteerd door Omroep Gelderland bleef De Jong stug volhouden dat Berg en Dal de meeste resultaten oplevert.

Daarnaast heeft de Stichting Toerisme en Recreatie (STER) in de gemeente Groesbeek zich vorig jaar al positiever over de naam “Groesbeek” dan over “Berg en Dal” (dat in diezelfde gemeente ligt) uitgesproken. Eerstgenoemde naam zou op toeristisch gebied namelijk een sterkere merknaam zijn.

”Discussiebijeenkomst”

Over de discussiebijeenkomst in Beek heeft ook GVP-lijsttrekker Sjaak Thijssen kritiek. In het Groesbeeks Weekblad van deze week schrijft de wethouder dat de organisatie in handen was van een vereniging (De Stuwwal) die een sterke voorkeur voor de naam “Berg en Dal” heeft. Het gekozen panel bestond ook voornamelijk uit mensen die diezelfde voorkeur hebben. Alleen Sociaal Groesbeek-fractievoorzitter Hans Peters kon een tegengeluid geven. De argumenten voor de naam “Berg en Dal” zouden volgens Thijssen niet overtuigen.

”Argumenten Groesbeek onderbelicht”

De argumenten voor de naam “Groesbeek” blijven volgens Thijssen onderbelicht. Bezoekers van buiten de nieuwe MUG-gemeente zouden op het verkeerde been worden gezet als de gemeente wordt vernoemd naar een (veel kleinere) kern in die gemeente. Dat een bestaande gemeentenaam niet behouden kan blijven weerlegt Thijssen ook: ”In het verleden zijn de gemeenten Gennep en Ottersum ook samengevoegd tot de gemeente Gennep, zonder enige wanklank”, schrijft hij in het Weekblad. En zo zijn er wel meer voorbeelden. Men wilde een nieuwe naam, maar “Berg en Dal” is dat in feite niet. Daarnaast brengt een mogelijke naamswijziging in 2016 een tal van extra kosten met zich mee, weet de huidige wethouder van financiën.

Peter Maas liet vorig jaar in een open brief al weten wat de zakelijke redenen voor de naam “Groesbeek” zijn. (Lees hier de brief).

Uitslag_poll_DGB_GB_BD

Groesbeek waarschijnlijk in minderheid

Uit een poll onder onze eigen bezoekers (uiteraard voornamelijk Groesbekers) blijkt dat 80% van de 1150 mensen die op de poll heeft gestemd voor de naam “Groesbeek” gaat. Inwoners die de voorkeur voor de naam “Groesbeek” hebben, hebben echter een probleem: zij zijn waarschijnlijk in de minderheid. Het aantal kernen waarvan zeker is dat men daar grotendeels voor de naam van het heuveldorp kiest is slechts 3: Groesbeek, Breedeweg en De Horst. Het totaal aantal kiesgerechtigden in die kernen is 13.168, tegenover meer dan 14.500 in de overige kernen die naar alle waarschijnlijkheid in grote meerderheid voor “Berg en Dal” zijn. In de gemeente Ubbergen, waar het verzet tegen de naam Groesbeek het grootst is, kan dat percentage oplopen tot zelfs 90%.

Eerste jaar Groesbeek

Op Facebook verschijnen er steeds meer pagina’s voor het behoud van de gemeentenaam Groesbeek. Een ding is zeker: Groesbeek blijft (ongeacht de uitkomst van het referendum) tot en met 31 december 2015 de gemeentenaam dragen, ondanks het feit dat enkele politieke partijen uit Ubbergen de nieuwe gemeente nu al “Berg en Dal” noemen. Het ministerie heeft namelijk besloten de naam “Groesbeek” in het wetsvoorstel op te nemen.

Op 1 januari 2016 krijgt de MUG-gemeente de naam die door de nieuwe gemeenteraad op 2 januari 2015 wordt vastgesteld op basis van een emotioneel beladen referendum. En die naam zal minstens 4200 stemmen (referendum is geldig bij +/- 8400 stemmen) nodig hebben om in 2016 op de komborden te mogen verschijnen.

Referendum_Groesbeek_of_Berg_en_Dal-DGB

En voordat u het vergeet: er is meer dan alleen de naam. Op 19 november kunt u ook een stem uitbrengen op de politieke partij naar uw keuze en daarmee heeft u invloed op het beleid van de nieuwe gemeente.

Informatie over de MUG-verkiezingen en het referendum staat aan de rechterkant van deze site, onder het kopje “Gemeente verkiezingen”.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 12 november, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 116 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
De nachtboswachter

Wilco de jong ik geloof het niet met je GOOGLE je bent toch geen goede vriend van Hans denk nuchter.

stom

Ik ga zeker stemmen.

Peter Maas
Dit heb ik gestuurd naar de Gelderlander als ingezonden brief. Weet niet of die geplaatst wordt, dus hier alvast. Berg en Dal of Groesbeek? De emoties lopen op in de discussies over de naam van de nieuwe gemeente. Ik woon bijna 6 jaar in Groesbeek, import dus. Ik heb begrip voor die emoties, maar als je alleen vanuit emoties over de naam praat, scherp je de tegenstellingen alleen maar aan. Laten we dus ook ons verstand aanzetten en eens nuchter redeneren. De naam gaat over de gemeentelijke organisatie. Elk dorp houdt zijn eigen naam. “Groesbeek” en “Berg en Dal” zijn… Lees meer »
Tontje
@ Peter Maas, zoals je zelf al aangeeft elk dorp behoud zijn eigen naam. Dus wat maakt het daar voor uit wat de naam van de nieuwe gemeente word. Er veranderd immers zoals je zelf aangeeft niets in de zoekmachines van Google enz. Maar het is de gewoonte om in Nederland bij een fusie een andere naam te kiezen om de verwarring die jij aangeeft in b.v. Walcheren te voor komen, Waar men dus volgens jou dom genoeg de naam van een bestaande gemeente heeft gekozen. Immers kijk maar eens naar de amen zoals “Hollands Kroon, West Maas En Waal,… Lees meer »
www.hanspeters.eu
Onzin Tontje Voor Berg en Dal heeft haar naam, voor de verkeizingen verandert. Kas van Groesbeekse partijen wat voor een kas? Sociaal Groesbeek zal ook na, een niet te hopen andere gemeente naam, Sociaal Groesbeek blijven heetten. Dan herindelingen Ik noem Cuijk en Haps, precies gemeente Cuijk. Hoeveel meer wil je er nog hebben? Groesbekers onze gemeentenaam staat op het spel komt allen stemmen! Ik zat inderdaad in Ubbergen met een zaal vol voorstanders van de naam Berg en Dal, echter die avond was opgezet met een voor opgezet plan, te weten het verheerlijken van de naam Berg en Dal.… Lees meer »
www.hanspeters.eu

Nachtboswachter, Wilco de Jong moet je gewoon zien als een ingehuurde zeepbel.

de nachtboswachter

Ja Hans neem wel een naald mee……begrijp hem wel.

Jennifer Janssen

Toch weer tijd voor tegengas.
Steeds hoor en lees ik: “Onze mooie gemeentenaam Groesbeek gaat eraan.”
Ik begrijp die emoties, maar helaas denken Groesbekers niet aan de emoties die bij Ubbergen en Millingen spelen. En dat vind ik jammer.
Inwoners van Millingen en Ubbergen raken zeker hun mooie gemeentenaam kwijt. Dus moeten Groesbekers in mijn ogen niet zeuren en jammeren.
Wat diverse Groesbekers nu doen is behoorlijk hypocriet en zeker a-sociaal jegens inwoners van Millingen en Ubbergen.

henk

Jennifer het blijft gewoon millingen en ubbergen ze raken hun naam niet kwijt, jij blijft gewoon uit millingen komen en wij uit groesbeek. Alleen de gemeente naam gaat veranderen in …… uitslag 19 nov. Hoe kom je erbij dat groesbekers hypocriet en a sociaal zijn. We zijn gewoon een beschaafd volk net als jullie, door jouw uitspraken worden wij behoorlijk zwart gemaakt. waar slaat dat op?

Jennifer Janssen
henk zei: “Alleen de gemeente naam gaat veranderen in …… uitslag 19 nov. Hoe kom je erbij dat groesbekers hypocriet en a sociaal zijn. We zijn gewoon een beschaafd volk net als jullie, door jouw uitspraken worden wij behoorlijk zwart gemaakt. waar slaat dat op?” Och, het heeft iets te maken met “We raken onze mooie gemeentenaam kwijt!” Peter Maas zei: “Verstand en gevoel moet je hier beide aanzetten: in de dorpen Groesbeek, Breedeweg en De Horst wonen zo’n 16.000 inwoners, die jaag je toch niet de gordijnen in door hun gemeentenaam af te nemen? Oké, ook in Groesbeek kom… Lees meer »
Peter Maas

De keuze is tussen Groesbeek of Berg en Dal. Inwoners uit Millingen aan de Rijn of Ubbergen zijn dus hun gemeentenaam kwijt, wat de uitslag van referendum ook wordt. Democratischer was geweest dat alle plaatsnamen gekozen mochten worden, maar ja In de achterkamertjes was Berg en Dal al bekokstoofd. Inwoners van Millingen aan de Rijn verliezen met de herindeling met hun zelfstandigheid en daarmee misschien ook wat van hun identiteit. Misschien begrijpen ze daarom beter dat inwoners van de gemeente Groesbeek hun identiteit met hun naam willen behouden?

Jennifer Janssen
Peter Maas zei: “Misschien begrijpen ze daarom beter dat inwoners van de gemeente Groesbeek hun identiteit met hun naam willen behouden?” Dat begrijp ik maar al te goed. Daarom vind ik het ook hypocriet en a-sociaal jegens Millingen en Ubbergen zoals een groep Groesbekers nu zitten te jammeren. Die groep Groesbekers kijkt alleen maar naar zichzelf en naar hun gevoelens en hebben maling aan de gevoelens van Millingen en Ubbergen. De rode duimpjes die op mijn reacties worden gezet is daar een mooi bewijs van. Mijn gedachte was gelijk: Hou toch op met dat gezanik en gejammer. En kijk ook… Lees meer »
Jennifer Janssen

Het mag dan wel een lap tekst zijn, ware het zeer duidelijk de emoties en gedachte van mij als Millingse over het gejammer van die groep weergeeft.

Mike Liebers

Waarom behouden we niet gewoon, Berg en Dal, Groesbeek, Millingen zoals het was? Einde discussie. Achterlijk gedoe, dit heeft al veel geld gekost? En waarvoor? Ieder dorp heeft zijn eigen geschiedenis en onze mooi Groesbeeks dialect natuurlijk.. Niemand wordt hier beter van om dit zo te regelen alleen de staat. Zo laten is in mijn ogen de beste optie!

Jennifer Janssen

Aanvulling:

henk zei:
“Jennifer het blijft gewoon millingen en ubbergen ze raken hun naam niet kwijt, jij blijft gewoon uit millingen komen en wij uit groesbeek. Alleen de gemeente naam gaat veranderen in …… uitslag 19 nov. Hoe kom je erbij dat groesbekers hypocriet en a sociaal zijn.”
Ik heb het over een groep Groesbekers, niet over alle Groesbekers.
Die groep kijkt alleen naar zichzelf en naar hun eigen emoties en meningen waarbij de emoties en meningen van anderen niet relevant zijn. Daarvan heb ik geschreven dat het hypocriet en a-sociaal jegens inwoners van Millingen en Ubbergen is.

Jennifer Janssen

@Mike Liebers: omdat het rijk dat zo wilt.
Even op de zaken vooruit lopen: binnen tien jaar komt er naar alle waarschijnlijkheid nog een fusie: de gemeentes Malden, Mook?, Beuningen, Wijchen enz.
Er zal een grote gemeente om Nijmegen ontstaan.
1 ding is zeker: bij MUG blijft het echt niet.

Peter Maas

@ jennifer j.
Je presenteert je eigen mening als zuiver en objectief, je hebt je oordeel over een zekere groep Groesbekers klaar in termen van “hypocriet en a-sociaal”, zonder dat je je ook maar een moment verdiept hebt in hun motieven en overtuigingen. Nieuw voor mij is nu dat je ook al in de glazen bol hebt gezien dat nieuwe herindelingen eraan zitten te komen. ik vind je bovenmenselijk knap, onwerelds gewoon.

truus

Die Jennifer J begint me knap te vervelen ,

Jennifer Janssen
Peter Maas zei: “Je presenteert je eigen mening als zuiver en objectief, je hebt je oordeel over een zekere groep Groesbekers klaar in termen van “hypocriet en a-sociaal”, zonder dat je je ook maar een moment verdiept hebt in hun motieven en overtuigingen.” Helaas heb je het niet begrepen. Natuurlijk heb ik mij wel degelijk in hun motieven en overtuigingen verdiept. Alleen kijkt die groep mensen alleen naar zichzelf. De motieven, overtuigingen en emoties van andere MUG inwoners boeit die groep totaal niet. Het enige waar ik die groep over hoor is de oude gemeente Groesbeek. Ik schrijf steeds dat… Lees meer »
Jennifer Janssen

truus zei:
“Die Jennifer J begint me knap te vervelen ,”
Vervelend hè? Die tegengas.
Of haal ik nu het propagandamachine van pro Groesbeek en anti MUG nu onderuit?

wpDiscuz