Perenboom in Het Groeske

In het kader van de regionale campagne Kijk! afval=grondstof, hebben wethouder Sjaak Thijssen van de gemeente Groesbeek en Richard Woudenberg van Dar een perenboom geplant in Groesbeek.

Perenboom planten in Het Groeske

De perenboom staat symbool voor afval als grondstof. Dit is tevens de kernboodschap van de campagne.

Perenboom illustreert kringloop van grondstoffen

Tijdens de kick-off van de regionale campagne ontving wethouder Sjaak Thijssen namens Dar en ARN een waardebon voor een perenboom. Vandaag was het moment daar om de perenboom op een locatie naar keuze te planten. Als locatie is voor Buurtpark Het Groeske gekozen. “Dit is een mooi park waar aanstaande donderdag nog meer bomen geplant worden door kinderen en buurtvrijwilligers.” aldus wethouder Sjaak Thijssen. De perenboom is uniek omdat het de eerste perenboom in de openbare ruimte van de gemeente Groesbeek is. “Met een beetje geluk hangen er volgend jaar al peren in de boom. Deze peren zijn voor de inwoners”, aldus Richard Woudenberg van Dar.

Met het plaatsen van de boom bedanken de partijen inwoners ook voor het scheiden van gft-afval. Als zij gft-afval (zoals perenschillen) namelijk goed scheiden kan er compost van worden gemaakt. De compost kan gebruikt worden als voeding voor de perenboom. Zo is de cirkel rond. Kinderen kunnen de kringloop van grondstoffen naspelen met het Kijk! afval=grondstof kringloopspel. Dit spel is ontwikkeld door ARN, Dar en MARN. Dit spel laat zien dat afval bestaat uit waardevolle grondstoffen en hoe het hergebruik hiervan zorgt voor zo min mogelijk restafval.

Kijk! afval=grondstof

De regionale campagne ging afgelopen september van start. Dar streeft samen met de gemeenten Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Ubbergen en Wijchen naar ‘zero waste’, oftewel geen restafval. De campagne helpt daarbij. Dar, ARN en de gemeenten willen hiermee inwoners bewust maken dat afval geen afval is, maar een grondstof. Gft-afval staat het eerste jaar van de campagne in de schijnwerpers. In het gft-afval wordt nog steeds veel restafval en plastic aangetroffen. Dit is zonde, als het gft-afval vervuild is met ander materiaal kan het minder goed gerecycled worden. Goed gescheiden gft-afval kan hergebruikt worden als grondstof voor compost en groengas. Enkele bussen in de regio rijden op groengas en compost wordt gebruikt in de tuin of op het balkon.

Meer informatie

Meer informatie over campagne is te vinden op www.dar.nl. Voor vragen nemen inwoners contact op met het klantencontactcentrum van Dar. Maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via 024-371 6000 of via [email protected]

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 11 november, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
De nachtboswachter

Leuk vraag me wel af of de peren de kans krijgen om zacht te worden.denk dat ze al te vroeg geplukt gaan worden.daarbij mensen krijgen toch een rode kaart als er ander afval in de kliko ligt.

Lulpiep

Waarom gen appelebom.

wpDiscuz