[GR2014] CDA MUG wint MUG-verkiezingen 2014

Het CDA MUG heeft de herindelingsverkiezingen van de gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek (MUG) gewonnen.

zetelverdeling

totaalstemmen

CDA, VOLG en SG doen goede zaken

De partij haalde, volgens de voorlopige uitslagen, 2581 stemmen en daarmee drie zetels. Tweede partij werd VOLG met 2202 stemmen. Opvallende stijger was Sociaal Groesbeek (SG). De lokale partij behaalde vier jaar terug iets meer dan 650 stemmen en dit jaar maarliefst 2124. Waarschijnlijk heeft dit ook te maken met het feit dat er een beladen referendum over de gemeentenaam is gehouden. Het levert Sociaal Groesbeek echter niet meer dan 2 zetels op. De Groesbeekse Volkspartij heeft minder stemmen (2005) maar vanwege een lijstverbinding één zetel meer.

Tik voor PvdA. VVD en D66 klein

PvdA kreeg een grote klap. De partij van lijsttrekker Thieu Hoeken kwam in de drie gemeenten niet verder dan 8,26% van de stemmen (1500) en haalt 2 zetels. VVD en D66 Berg en Dal zijn de kleinste partijen in de nieuwe raad: beide partijen halen net geen 1000 stemmen en sprokkelen daarmee een zeteltje mee. Voor Berg en Dal en GroenLinks komen met twee zetels de nieuwe raad binnen.

Blok: GVP, GJS en C90

Het lokale blok GVP Groesbeek, GJS Millingen en C’90 Ubbergen haalt in totaal 7 zetels en zullen sterk staan tijdens de coalitieonderhandelingen. Die onderhandelingen zullen, gezien de huidige zetelverdeling, zwaar worden.

De opkomst was woensdag bijna 65%. Het referendum werd gewonnen door Berg en Dal. Het verschil was slechts 300 stemmen dus het is nog onzeker wat de nieuwe gemeenteraad met die uitslag doet.


Foto’s: Piet Spanjers en DeGroesbeek.nl.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 november, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 72 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Snel weergeven! Prachtig in beeld gebracht DeGroesbeek.nl

Biertje

Graag heel snel hoog water dan zijn we er zo weer van dat klootjes volk af wat niet bij ons wil horen en mooi laten verzuipen niet welkom in het mooiste dorp van het land Groesbeek

henk

Jammer dat de uitslag zo is uitgevallen. We moeten hoe pijnlijk het ook is dit accepteren en we blijven met trots Groesbekers ondanks dat er een andere naam onder komt.
Ik snap alleen niet waarom een GVP 3 zetels haalt terwijl een SG meer stemmen heeft gekregen.

Jennifer Janssen

Zeer volwassen gedrag en reactie Biertje!

Jennifer Janssen

@Henk:
Ik luisterde net de uitslag via WFM en in de zaal werd het uitgelegd:
GVP krijgt meer zetels omdat ze een lijstverbinding had aangegaan met C90 en GJS. In het resultaat zitten ook de restzetels verwerkt.

Jennifer Janssen

@henk:
Natuurlijk moet je een trotse Groesbeker blijven.
Mensen uit Ooij maakten zeer lange tijd uit van de gemeente Ubbergen en zijn ook trotse Ooijenaar.
Een Groesbeker blijft een Groesbeker.
De identiteit wordt door de dorpsnaam bepaald, niet door de gemeentenaam.

henk

Ik heb het al opgezocht GVP heeft een lijstverbinding en krijgen dus 1 restzetel. Jammer, een party die 4 jaar alleen maar stil heeft gezeten tegen de naam Groesbeek was in eerste instantie en nu samen met de polderpartijen misschien weer stil gaan zitten. @ biertje, je kunt ook gewoon respect hebben voor de polder bewoners. Mede door zulke uitspraken is het logisch dat een polder (dal bewoner) niet op Groesbeek heeft gestemd. De hele Ooypolder / Millingerwaard samen met Groesbeek en Berg en Dal vormen het mooiste natuurgebied van Nederland waar we met zijn allen profijt van kunnen maken.

frank
wie is die idioot die de avond leidde,dan wel interviewer was, wat een pretentieuse en vooringenomen vent die zich presentator noemt. Verheijen werd een vraag gesteld en werd verwenst dat hij te lang aan het woord was, een presentator kan ingrijpen maar dat deed hij niet en op de vraag waarop zijn vraag zolang duurde zij Verheijen dat hij in zijn enthousiasme misschien afgeremd moet worden waarop de groesbeekse debiel hem onvantsoenlijk noemde, een grove schande van een inslaap sukkelende vooringenomen bierdrinkende idioot die notabene een ambitieus meisje van d66 de les zit te lezen. Wat een knullig vertoon.Er was… Lees meer »
Robert Schmitjes

Mijn hart huilt.

Hans

Dit referendum was raadgevend en het is dus duidelijk dat een verschil dat zo klein is niet bindend kan zijn. De nieuwe raad zal zich daarom zonder problemen niet hoeven te conformeren aan de uitslag en de kans is groot dat dat ook niet zal gaan gebeuren. Gezien de te verwachten kosten en overige randzaken om alles alleen hiervoor te gaan veranderen is het voor de hand liggend om de Gemeente gewoon Groesbeek te laten blijven heten.

frank

onfatsoenlijk en zei, schijffoutje in de hitte van de strijd

frank

de politieke partijen hebben zich uitgesproken dat ze het referendum zullen respecteren.

frank

by the way, hoe groot moet een verschil dan zijn?

Jennifer Janssen

De meerderheid heeft gesproken, hoe klein die meerderheid ook mag zijn.
Er zal een hertelling plaatsvinden. Al denk ik dat het geen effect op het resultaat zal geven.

H.Kip

50% + 1 stem is de meerderheid. Door alle elf partijen is dit als meerderheid erkent en zal worden gerespecteerd.

Realist

Sociaal Groesbeek 2121 stemmen en vanaf nu de derde partij!

www.hanspeters.eu

Wij hadden 2121 stemmen dat is 115 stemmen meer, dan de GVP, toch hebben wij slechts 2 zetels door de lijstverbinding van de GVP en zij hebben er 3, dit is een enorme domper. Nee ik ben geen slecht verliezer, maar dat zou niet moeten mogen. Sociaal Groesbeek stemmers hartstikke bedankt. Dat we nu Berg en Dal gaan heten met zo’n klein verschil is al helemaal jammer

veteraan 2

met wat biertjes op (wiet was niet toegestaan in de Mallemolen) heeft ‘Jennifer’ zich deze avond openlijk als Groesbeeks PVDA lid geprofileerd. Halvering van de PVDA en toch nog vreugde om de gemeentenaam Berg en Dal? De Groesbeekse (?) PVDA mag wat mij betreft nu intern orde op zaken gaan stellen voordat raadsleden een naam krijgen.
Deze Jennifer act was anoniem spelen met de emoties van heel veel Groesbeekse mensen.

Jennifer Janssen

@veteraan 2:
Waar heb ik aangegeven waar ik op gestemd heb?
Nergens!
Waar heb ik vreugde getoond om de gemeentenaam?
Ook nergens!
Dat je niet tegen je verlies kunt, moet je niet op mij gaan botvieren!

karin
wat een spannende avond! ik heb een hele tijd omroep groesbeek zitten kijken, maar uiteindelijk toch maar naar bed gegaan omdat wij weer vroeg op moeten. ik vond zelf groesbeek een betere naam, maar gekozen is gekozen. en 300 stemmen is gewoon een meerderheid. bedenk je eens hoe hard er geroepen was als het 300 meer voor groesbeek was? dan was hier niet geroepen dat het verschil zo klein is dat het niet vaststaat 🙂 keereweer zei gisteren dat alle partijen zich vastgelegd hebben op de uitslag dus Berg en Dal it is. ik moet Frank hier een stukje hoger… Lees meer »
wpDiscuz