Referendum: “Berg en Dal” nieuwe gemeentenaam

Berg en Dal wordt de naam van de nieuwe fusiegemeente die op 1 januari 2015 ontstaat. Althans, als het aan de bevolking van de herindelingsgemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek (MUG) ligt.

BenD_gem_Groesbeek_eind-DGB
De rollen worden omgedraaid: Groesbeek wordt een dorp binnen de nieuwe gemeente Berg en Dal.

Het merendeel van de stemgerechtigden in die drie gemeenten koos woensdag voor de gemeentenaam “Berg en Dal”: 50,79% (9315 vs. 9024 stemmen). De naam moet door de nieuwe gemeenteraad op 2 januari 2015 nog wel definitief worden vastgesteld. Politieke partijen gaven voor de verkiezingen al aan zich aan de uitslag van het referendum te houden. Het verschil is echter dusdanig klein dat niet bekend is hoe de partijen hier op reageren.

De nieuwe gemeente heet het eerste jaar nog wel “Groesbeek”. Dit is door het ministerie besloten, omdat de door de gemeenteraden gekozen werknaam “Millingen aan de Rijn, Ubbergen, Groesbeek” niet als geldige gemeentenaam gezien kon worden. Als de raad op 2 januari 2015 een definitief besluit heeft genomen, zal de gemeentenaam “Berg en Dal”, vanaf 1 januari 2016 officieel gaan gelden.

Groesbeek vs. Berg en Dal

Over de gemeentenaam was een lange, emotionele discussie. De discussie laaide in april 2013 op, maar was al sinds 2012 aan de gang. Op 17 april 2013 mochten inwoners van de MUG-gemeenten naar hun gemeentehuis komen om aan te geven wat zij van de door de Stuurgroep voorgestelde naam “Berg en Dal” vonden. In Millingen aan de Rijn en Ubbergen was er geen verzet tegen de nieuwe gemeentenaam en de opkomst bij die gemeentehuizen was dan ook laag. In Groesbeek was men tegen de naamswijziging.

Door de opkomst in Groesbeek (in totaal 500 personen) werd het voorstel niet meer door de drie gemeenteraden gedragen, want in de Groesbeekse raad was er plots een meerderheid voor de naam “Groesbeek”; enkele partijen draaiden namelijk bij. Een besluitvormende vergadering over de werknaam “Berg en Dal” werd om die reden afgelast en een referendum moest de doorslag geven.

Meer info discussie gemeentenaam.


Foto’s: Piet Spanjers en DeGroesbeek.nl.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 november, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 98 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
karin

Berg en Dal it is. ik heb zelf voor groesbeek gekozen omdat ik dat een betere naam vind maar gekozen is gekozen. als er maar 1 stem meerderheid was geweest voor groesbeek dan was de hele politiek aan de uitspraken van keereweer gehouden: alle partijen conformeren zich aan de uitslag. ik vind dus dat dat nu ook moet. meerderheid is meerderheid

klukkluk

jammer van de naam berg en dal de mensen in groesbeek die voor berg en dal hebben gestemd zullen er nog vrij veel zijn land verraders

Jennifer Janssen

klukkluk zei:
“jammer van de naam berg en dal de mensen in groesbeek die voor berg en dal hebben gestemd zullen er nog vrij veel zijn land verraders”
En de toon is weer gezet. 🙁
Pfffff

Toontje

35,52% van de stemgerechtigden bleef thuis. Verschil tussen naam Berg & Dal en Groesbeek 300 stemmen. Tsja…

Toontje

3 dingen:

– Hertelling van de stemmen.

– Jennifer heeft van mij voor het eerst een kudo, want de opmerking van klukkluk slaat nergens op. Slecht verliezer.

– Heeft iemand nog een goed idee voor een neutrale naam?

Gerda

Gemeente Heuvelwaard misschien? Hadden ze eerder moeten bedenken onze politici om een neutrale naam te kiezen. Grootste probleem is denk ik op de wijze hoe het gebeurd is, achterkamertjes en je dan neerbuigend uitlaten over de naam Groesbeek als of we tweederangs burgers zijn!!!!

gvdd 300 stemmen. Geen duidelijke keuze. Kies inderdaad gewoon een neutrale naam.. geen bestaande naam.

ikke

Nu ook de rug recht houden

Gemeente Berg en Dal moet het nu ook worden.

Ik heb zelf meermalen gepleit voor een neutrale naam. Dan had niemand zich achtergesteld hoeven te voelen

Voortaan dus gemeente Berg en Dal

Ria Patella

Mijn hus staat te koop.

harrie

woensdag stond er in Trouw een bijzonder lezenswaardig stuk over o.a. Groesbeek, hoezeer mensen hun identiteit aan hun dorpsnaam ontlenen. Ik ben me hier nooit zo bewust van geweest; bijna had ik – als Berg en Daller – voor de naam Groesbeek gekozen. Maar Berg en Dal is herkenbaarder voor deze prachtige streek. Heuvelland was misschien nog beter geweest, zonder competitiegevoel voor iets nieuws kiezen, en er samen voor gaan .

De nachtboswachter

Jammer van diegene die niet gestemd hebben maar wel weken van te voren roepen ik stem op Hans.ga zeker door nu Hans met Rob en alles komt goed.Samen sta je straks toch sterk let op ik heb het op oproep Groesbeek live gevolgd en dank aan alle medewerkers van deze Omroep Dank hier voor.

Sprookje

Hè kluk kluk, wat een loser ben jij!! Als autochtone Groesbeker heb ik voor Groesbeek gestemd. 300 stemmen te weinig, dus wordt het Berg en Dal. Dat is democratie!!
Hoezo landverraders,…….thuisblijvers misschien?

Jeuh

ook lekker duidelijk trouwens, eerst een jaar groesbeek en dan weer veranderen, niet dan meteen die (*&(*( naam aannemen.

Johan

Beste mensen
De democratie heeft beslist . Het wordt gem. Berg en Dal.
Onze dorpen zullen het zelfde blijven, als vanouds.
Zonder elkaar zijn we met z’n allen niet langer levensvatbaar
En dit is toch ten allertijde beter als opgeslokt te worden door Gem. Nijmegen.?????

WordWizard

Alle betrokken gemeenten Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Beek-Ubbergen grenzen aan Duitsland. Logische naam: GEMEENTE GRENSLAND. Is neutraal. Klinkt lekker toeristisch. Laat geen twijfel bestaan over locatie. Iedereen tevreden.

Groesbeek, gemeente Grensland
Millingen aan de Rijn, gemeente Grensland
Beek-Ubbergen, gemeente Grensland

Indien interesse uit politiek? Reageren kan op [email protected] 🙂

Graag gedaan.

Varkensboer

Kijk eens naar de gemeente landert? Wie zegt dat nu wat. Wij praten toch nog altijd over Uden, Zeeland, Schaijk, etc.

Vincent
Ik woon in Groesbeek. Ik heb daar ook op gestemd. Berg en dal is net als Groesbeek een goede naam. Niemand is hier een 2e rangs burger, tenzij hij of zij zich zelf zo gedraagd. Niemand hier is een landverrader (!!). Zo werkt nu eenmaal de democratie. Er is op allerlei vlakken gestreden en dat is goed, maar we moeten ons wel sociaal blijven gedragen! De naam Berg en Dal is erg neutraal en veel geschikter dan alle andere alternatieven. Groesbeek blijft volgens mij gewoon groesbeek en zo zou ik het niet anders willen hebben. Ik hoop dat we gezamelijk… Lees meer »
Lin den bul
Die mensen in groesbeek die niet zijn gaan stemmen die zullen zich nu wel achter de oren krabben . Maar de groesbeekse media en partijen hebben en met name sociaal groesbeek en omroep groesbeek het belang om te stemmen duidelijk te maken hun best gedaan. Daarom vind ik het ook terecht dat sociaal groesbeek wel is beloond met verdubbeling van hun zetels. Maar als die 300 man meer ook waren gaan stemmen had er misschien nog wel 1 zetel meer ingezeten. Ondanks het dubbel gevoel dat er toch wel zal zijn bij Hans en zijn mensen alsnog gefeliciteerd met het… Lees meer »
Gerda

@ Vincent geen enkele naam is neutraal als er zoveel weerstand tegen is. Ik heb altijd gedacht een burgemeester neutraal zou moeten zijn, beetje dom van mij want blijkt dus niet zo te zijn. Keereweer die zich duidelijk uitspreekt voor Berg en Dal en Wilbers die zegt dat de naam hem niet uitmaakt zolang het maar met 2 hoofdletters is. We zullen zien wat de toekomst brengt. Hopelijk wel de mogelijkheid de burgemeester zelf te kiezen.

Vincent
@ Gerda Weerstand met welk argument? En is dat dan weerstand waarbij niet sociaal wordt gehandeld? Dus als ik het er niet mee eens ben en ik ga me uitdrukkelijker verzetten, krijg ik dan gelijk? Ik koos de naam Groesbeek omdat ik er woon. Als ik in Berg en Dal had gewoond, had ik waarschijnlijk dat gekozen. De namen Groesbeek en Berg en Dal zijn wat mij betreft even Neutraal als naam. Wellicht ben ik dan een beetje dom, want ik begrijp nu niet waarom de Burgemeester nu niet neutraal zou zijn. Verder heeft zijn persoonlijke voorkeur toch niets met… Lees meer »
wpDiscuz