[GR2014] MUG-verkiezingen 2014: voorlopige uitslag

Het was vandaag zo ver: 27.923 kiesgerechtigden uit de gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek (MUG) mochten naar de stembus. De drie gemeenten fuseren per 1 januari 2015 tot een nieuwe gemeente met 34.250 inwoners.

Stemmen kon overal binnen de drie gemeenten. De stemlokalen waren van ‘s ochtends 07:30 uur tot ‘s avonds 21:00 uur geopend. Men krijgt twee stembiljetten: één voor de verkiezingen zelf en één voor het referendum. U moet uiteraard niet vergeten de stempas en een legitimatiebewijs mee te nemen.

Kiesgerechtigden per kern

Iets meer dan 47% van het totaal aantal kiesgerechtigden komt uit Groesbeek (inclusief De Horst en Breedeweg). Dat zijn er 13.168. De verdeling per kern is als volgt:

Groesbeek (inclusief De Horst en Breedeweg): 13.168
Millingen aan de Rijn (Gem. Millingen aan de Rijn): 4.727
Beek (Gem. Ubbergen): 2.912
Berg en Dal (Gem. Groesbeek + Ubbergen): 2.077
Ooij (Gem. Ubbergen): 2.051
Leuth (Gem. Ubbergen): 1.404
Heilig Landstichting (Gem. Groesbeek): 733
Kekerdom (Gem. Ubbergen): 437
Ubbergen (Gem. Ubbergen): 414

Opkomst

De opkomst is doorgaans in Ubbergen het hoogst. De gemiddelde opkomst in de MUG-gemeenten was in 2010 55,2%, tegenover 66% in 2006. Het weer staat een goede opkomst dit jaar niet in de weg; het blijft volgens de weersverwachting droog en de middagtemperatuur is gemiddeld voor de tijd van het jaar: 9 graden. Tegen het einde van de middag lag de opkomst al rond de 45% en de verwachting is dat dit op zal lopen tot boven de 60%.

Nieuwe raad: 23 zetels

Er zijn binnen de nieuwe gemeenteraad 23 zetels te verdelen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen er veel kleinere partijen (1 tot 2 zetels) zijn. Het CDA en PvdA, al jaren actief in de drie gemeenten, maken de meeste kans op meerdere zetels. De verwachting is wel dat de lokale partijen, net als tijdens de reguliere gemeenteraadsverkiezingen in maart, goede zaken gaan doen. In totaal doen de volgende 11 partijen mee aan de verkiezingen:

01. CDA MUG
02. Groesbeekse Volkspartij (GVP)
03. Voor Openheid en een Leefbaar Groesbeek (VOLG)
04. PvdA MUG
05. VVD Rijk van Nijmegen
06. GroenLinks
07. Sociaal Groesbeek (SG)
08. Voor Berg en Dal (voorheen Ubbergen Anders)
09. D66 Berg en Dal
10. Combinatie ’90 (C’90)
11. Gemeente-, Jeugd- en Sportbelangen (GJS Millingen)

Referendum

Kiesgerechtigde inwoners van de MUG-gemeenten stemmen vandaag niet alleen op een politieke partij, maar ook op een gemeentenaam (of alleen de gemeentenaam). En dat is voor velen mogelijk belangrijker. De inwoners kunnen kiezen tussen de namen “Groesbeek” en “Berg en Dal”. De naam van de nieuwe gemeente is door een maatschappelijke discussie namelijk nog steeds niet bekend. Een naamswijziging ligt vooral in Groesbeek erg gevoelig. “Van een andere naam springen sommigen letterlijk de tranen in de ogen”, zei wethouder Sjaak Thijssen dinsdag in Trouw.

Het referendum is geldig als 30% van de kiesgerechtigden een geldige stem uit brengt. Het betreft een raadgevend referendum. De uitslag van het referendum wordt berekend op basis van de gewone meerderheid van het totaal aantal uitgebrachte stemmen in de MUG-gemeenten.

Uitslagenavond

De MUG-gemeenten presenteren vanavond de voorlopige uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen en het naamgevingsreferendum in de Mallemolen, Kloosterstraat 11, 6562 AT Groesbeek. De bijeenkomst start om 21.00 uur. U bent van harte welkom. Omroep Groesbeek is bij de presentatie aanwezig en zendt de gebeurtenis live uit op zowel radio als televisie. De uitzending begint om 20:00 en duurt naar verwachting tot ongeveer 00:00 uur.

Twitter

Uiteraard zal men ook op Twitter over de MUG-verkiezingen praten. Hieronder de Tweets met de hashtag MUG14:


Informatie over de MUG-verkiezingen (+kandidatenlijsten en verkiezingsprogramma’s) en het referendum staat aan de rechterkant van deze site, onder het kopje “Gemeente verkiezingen”.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 november, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 43 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Thieu Hoeken

Alle collega’s bedankt voor een sportieve campagne.
Dat is een goede basis voor een goede coalitievorming,voor het beste beleid voor onze burgers.
Thieu Hoeken

Een voor allen

Groesbeek blijft Groesbeek
Stem Nu!!!

kloeke

GROESBEEK! !!!!!!!

Bruukse

GRUUSBEK

Hannie

Beste lezers hier,

Als “gewone Gruusbekse”:

Ga tenminste allemaal stemmen……

“Godde nie, dan kunde ok nie neule achteraf”

Succes allemaal!!

Veteraan

Alle Groesbekers vandaag naar het ‘stem-lokaal’, dan maken wij een kans de naam Groesbeek te behouden voor ons trotse dorp.

www.hanspeters.eu

Beste mensen, vandaag hebben wij gewoon een eenmalige kans, om voor de gemeentenaam Groesbeek te kiezen, er is geen herkansing. Kom op, wees net als ik, trots op de gemeentenaam Groesbeek en ga stemmen.

De nachtboswachter

Geef Hans de kans stem lijst 7 en stem op Groesbeek.

Anthony

Beste mensen, Maak gebruik van uw democratisch recht en ga stemmen vandaag. Alleen met een zeer hoge opkomst in Groesbeek kunnen we onze gemeentenaam behouden.

Muts

Speciaal voor Jennifer en een beetje om te plagen: (Vanaf nu.nl) ” In Gelderland worden Millingen aan de Rijn en Ubbergen aan Groesbeek toegevoegd.”

Zo, daar kunnen jullie het mee doen.

Gerrie

http://www.rtlnieuws.nl

“In Gelderland worden Millingen aan de Rijn en Ubbergen aan Groesbeek toegevoegd”.

Zo ziet de Nederlandse pers het dus ook. Waarom nog twijfelen: we moeten allemaal gaan stemmen voor GROESBEEK. Bekendheid van deze gemeentenaam wordt vandaag nog eens onderstreept. Geen twijfel!!

Henk

Ik ben een trotse GROESBEKER, en zal altijd een GROESBEKER blijven….

maria

IK HOOP GROESBEEK

we zullen het vanavond weten

SUCCES

Leol

Het journaal heeft het er ook steeds over dat er verkiezingen zijn in groesbeek

De nachtboswachter

De opkomst is hoog vanmorgen gestemd rond tien uur.Joop Verstraten kwam tussen door vragen.hoe de opkomst was.Berg en dal was het heel rustig om die tijd.En nu maar Duimen.

johanna

Viel mij ook al op, steeds hoor je, verkeizingen in Groesbeek.

Ria Patella

Groesbeek moet blijven.

Lesley Albers

Onze gemeente heet volgend jaar sws Groesbeek, dus het klopt dat nu alleen over Groesbeek wordt gesproken in de media.

Ik heb op Groesbeek gestemd en op lijst 4.

TROTS!

Varkensboer

Ik heb nog niet gestemd, moet gewoon werken.

adder onder gras

hans peters moet blijven en de andere allemaal opruimen dat tuig

wpDiscuz