6 ton voor realisering Vrijheidsmuseum WO2 Groesbeek

Het college van burgemeester en wethouders (B&W) in Groesbeek wil een bedrag van € 600.000,- beschikbaar stellen voor de realisering van een Vrijheidsmuseum WO2 in Groesbeek, op de locatie van het huidige Bevrijdingsmuseum.

Nationaal_Bevrijdingsmuseum_Groesbeek-DGB

In Nederland ontbreekt een plaats waar het overall verhaal van de Tweede Wereldoorlog wordt verteld. Om die reden wordt nagedacht over en gewerkt aan de totstandkoming van het VrijheidsmuseumWO2, met side-musea. Onlangs is er echter onzekerheid ontstaan of het beoogde Nijmeegse museum er gaat komen. Regionale media hebben hier veel over geschreven. Het VFonds heeft namelijk besloten om haar steun in te trekken, terwijl musea in Overloon en Oosterbeek eerder al afhaakten.

Het college in Groesbeek geeft aan teleurgesteld te zijn in deze ontwikkelingen, omdat de plannen bij de toekomstvisie van Groesbeek passen. Het zet de (nieuwe) gemeente nationaal en internationaal op de kaart. De huisvesting van het huidige Bevrijdingsmuseum is tevens toe aan een vernieuwing.

De directie van het Bevrijdingsmuseum heeft gekeken naar een alternatief plan. Dat houdt in dat er in Groesbeek een Vrijheidsmuseum wordt gerealiseerd, dat zelfstandig het hele verhaal van de Tweede Wereldoorlog op eigen wijze en schaal aanbiedt. Een investering van 7 tot 8 miljoen euro is nodig en Groesbeek is bereid zelf 6 ton mee te betalen. Dit is niet alleen een financiële impuls, maar moet volgens het college tegelijkertijd participanten motiveren het museum te realiseren.

Groesbeek is zeer betrokken bij de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In september werd Market Garden nog groots herdacht en op de Groesbeekse scholen wordt er projectmatig veel aandacht aan WO2 geschonken.

De raad buigt zich op 2 december over dit onderwerp.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 november, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
sjors

Mooie kans Groesbeek (gem. Berg & Dal) te promoten en stevig in het museumlandschap op de kaart te zetten!

De nachtboswachter

Nou mooier kans Sjors weer een Bloemkool er bij.tussen haakjes eindelijk morgen 25 november half 8 begint men met het door trekken van het fietspad door de Spoorkuil was straks druk bij de speelweide waar men morgen begint zowel voorstanders als tegenstanders.

ikke
Ik denk dat het verhaal van de tweede wereldoorlog op veel plaatsen uitgelegd wordt. Plaatsen waar flink gevochten is en waar de gebeurtenissen uitgelegd worden die daar gebeurd zijn. Ik denk dat juist dat de aantrekkingskracht is van veel musea. Als ik in Overloon ga kijken zie ik wat daar gebeurd is. In Arnhem zie ik wat daar gebeurd is, In Rotterdam zie ik wat daar plaatsgevonden heeft. Ik denk dat dat de kracht is van die musea. Mensen komen om te zien wat er op een bepaalde plek gebeurd is. Daarom komt men naar Groesbeek. Ik vrees dat het… Lees meer »
Lulpiep

Jammer

Marcel Poelen

Nu Nijmegen afgehaakt is zie ik wel kansen voor Groesbeek. Als de plannen verder worden uitgewerkt en ook vertrouwen uitstralen is dit een mooie kans voor ons: wat extra directe banen, positief effect op het toerisme in Groesbeek en dus ook voor de omzet van veel ondernemers in Groesbeek.
Ik ben heel benieuwd of de lobby voor de locatie in Groesbeek gaat slagen.

De nachtboswachter

Zou men de Muntberg niet kunnen in Gebruik nemen voor realisering voor Museum mooi oud gebouw en mooi gunstig gelegen ook voor de toekomst en zeer ruim.laat men hier maar eens goed over naar denken binnen de gemeente.in nabijheid van nieuw fietspad natuur wolfsberg centrum landelijke fietsroutes natuurcamping avonturenbos.

wpDiscuz