[Foto’s/Update] MUG-verkiezingen 2014: de uitslag

Het hertellen van de stemmen van de MUG-verkiezingen is dinsdagochtend in sporthal Heuvelland begonnen. Reden: een verschil van minder dan één stem voor de laatste restzetel.


De stemmen worden weer geteld… Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Deze zetel gaat naar Sociaal Groesbeek (SG) of de Groesbeekse Volkspartij (GVP). Door een lijstverbinding van de GVP met C90 uit Ubbergen en GJS uit Millingen is de vierde restzetel in eerste instantie naar de GVP gegaan. De partij van lijsttrekker Sjaak Thijssen komt daarmee op 3 zetels. Sociaal Groesbeek haalde tijdens de verkiezingen 100 stemmen meer, maar moet het doen met 2 zetels.

De laatste zetel is belangrijk voor de coalitieonderhandelingen. Mocht GVP de derde zetel behouden, dan kan het makkelijker met “het GVP-blok” (GVP, C90 en GJS) van 7 zetels een coalitie om winnaar CDA heen vormen.

Vier jaar geleden gebeurde in Groesbeek een soortgelijk iets toen het CDA won (4 zetels), maar de zittende partijen GVP (3), VOLG (3) en PvdA (3) besloten samen verder te gaan.

Het centraal stembureau is van mening dat de discussie over de betrouwbaarheid op geen enkele wijze een eigen leven mag gaan leiden. Om die reden besloot het centraal stembureau vorige week de tellingen van alle stembiljetten van alle bureaus opnieuw vast te stellen, voordat zij de definitieve uitslag vaststelt. Hiermee wil zij voorkomen dat de discussie later op een andere wijze kan gaan plaatsvinden.

De uitslag wordt om 18:00 uur in het gemeentehuis bekend gemaakt.

Update 18:15 uur
De zetelverdeling blijft zoals die was, ondanks het feit dat de GVP uiteindelijk nog twee stemmen minder kreeg. De lijstverbinding met C’90 (+4 stemmen) en GJS (gelijk) zorgt er voor dat de restzetel voor GVP blijft.

Sociaal Groesbeek-fractievoorzitter Hans Peters kreeg de meeste voorkeursstemmen: meer dan 1600. CDA MUG, met Rob Verheijen als lijsttrekker, is met 2584 stemmen de winnaar van de MUG-verkiezingen.

D66 Berg en Dal werd met 944 stemmen de kleinste partij van deze verkiezingen. VVD haalde slechts twee stemmen meer. De grootste verliezer, PvdA, wist vier jaar geleden in de drie gemeenten nog zo`n 3000 stemmen binnen te slepen, maar moest dit jaar genoegen nemen met 1504 stemmen.

De definitieve uitslag, zoals vastgesteld tijdens de openbare zitting van het centraal stembureau op 25 november 2014 om 18.00 uur, ziet er als volgt uit (in de overige kolommen de aantallen zoals die eerder gecommuniceerd zijn):


Pol.Partij.......19/11....21/11.....25/11....Zetels

Lijst 01. CDA....2580......2581......2584......3
Lijst 03. VOLG...2198......2202......2206......3
Lijst 07. SG.....2121......2124......2124......2
Lijst 02. GVP....2006......2005......2003......3 (meer zetels ivm lijstverbinding C'90 en GJS)
Lijst 08. VBenD..1555......1551......1550......2
Lijst 10. C90....1528......1528......1532......2
Lijst 04. PvdA...1504......1504......1504......2
Lijst 11. GJS....1425......1425......1425......2
Lijst 06. GL.....1406......1406......1404......2
Lijst 05. VVD....0945......0944......0946......1
Lijst 09. D66....0948......0949......0944......1

TOTAAL..........18216.....18219.....18222.....23


Foto’s met dank aan Piet Spanjers!

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 november, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 47 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
De nachtboswachter

Zou toch mooi zijn voor sociaal Groesbeek 3 zetels DUIMEN.

henk

Sociaal Groesbeek, een gewetensvraag, 1 zetel extra of gemeente naam Groesbeek. Wat is de voorkeur? Zeg het maar.

Ik vraag me af of die uitslag namelijk ook klopt. Ik weet het, het is nog steeds moeilijk te accepteren, maar Keereweer en Wilbers waren wel erg blij met de uitslag die volgens mij al lang vast stond en goed uit viel op B&D dat scheelt maar een letter met B&W die dit toch al wilden.

Laten we hopen dat jullie er 1 zetel bij krijgen,aan de naam kunnen we helaas toch niets meer doen.

Wat een onzin dat er in 2014 nog steeds met de hand geteld moet worden. We schieten mensen naar de maan maar krijgen het niet voor elkaar om zoiets met computers te regelen. de eerste fouten waren al gelijk ontdekt!!!! Zie Gelderlander.

www.hanspeters.eu

Henk ik durf dan te zeggen, ik kies dan voor Groesbeek daar heb ik keihard voor gestreden. Ik ben echt enorm teleurgesteld over de uitkomst. Met een derde zetel kunnen we de komende jaren een zwaardere stem geven aan sociaal beleid.

klaas

hans ik hoop op 3 zetel we gaan er voor

Sniper

Was,plas, en alles blijft zoals het was

ben.helder

Op papier zal het wel weer kloppen! De praktijk zal leren of je aan een gewone burger kunt uitleggen dat 100 stemmen meer toch tot een negatieve uitkomst kan leiden.
De geloofwaardigheid van de politiek zal er niet door verbeteren.

Echte groesbeker

Dan is het nu volgens de gpv duidelijk ,zoals op de verkiezingsavond al werd gesuggereerd.
Dit is geen achterkamertjes politiek, maar voorkamertjes politiek….

chris

Vreemd dat de stemverdeling nu anders is; ik dacht dat de telling vorige week correct was?! En deze telling is ook correct??

blaag

mooi kunnen we nu over gaan tot de orde van de dag.
ben benieuwd wat er in de coalitie zal plaatsnemen.
en/of deze mensen politiek en bestuurlijk capabel zijn,
ik heb er mijn twijfels over
vooral omdat de gemeenten meer taken krijgen vanuit de overheid. is een wethouder in berg en dal wel toe in staat?
zorgtaken wie weet er bestuurlijk de knowhou!!!!!!
ik vrees het ergste de komende jaren,ik ga maar vast sparen voor de komende miskleunen van politiek berg en dal.

onnodig

bedankt… 2x onnodig de gemeenschap op kosten gejaagd. Eerst door dat onzinnige referendum, vervolgens de hertelling. Kan je heel wat mooie nieuwe plaatsnaamborden voor laten maken.

Blijf niet hangen
Ik heb al op meerdere plaatsen de uitgesproken woorden (lees: ‘legaal kiezersbedrog’) van Hans Peters voorbij zien komen. Zijn uitspraak lijkt passend binnen de huidige context, echter kent Hans de definitie van kiezersbedrog, niet. Ik verzoek de mensen die dit begrip niet kennen, even de Dikke van Dale erbij te pakken. Van de kiesgerechtigen die op de GVP of de partijen die een lijstverbinding zijn aangegaan met de GVP, hebben gestemd, mag wel verwacht worden dat ze ook weten waar ze mee ‘instemmen’. Dus van misleiding is er zeker geen sprake. Tip: blijf niet hangen, richt je op de toekomst.… Lees meer »
Jennifer Janssen

Einde discussies van naam Gemeente (Groesbeek vs Berg en Dal) en “Gemeente Groesbeek moet gemeente Groesbeek blijven”.
Einde gemekker, gemopper, geklaag (of hoe je het ook noemen wilt) over tegenstand van MUG.
Vanaf 1 januari is het MUG en team MUG en de nieuwe gemeentenaam is Berg en Dal en daarmee moeten we het met z’n allen doen.
Laten we stoppen met het kijken naar het verleden en heden en ons richten op de toekomst.
Iedereen gelijk en niemand die iets meer te vertellen heeft.
Kunnen we gelijk ook de discussies van afgelopen maanden cq jaren afsluiten.
EINDE DISCUSSIES
PUNT 🙂

De nachtboswachter

Nou Blijf niet hangen dus je blijft ook zitten zoals je reageert zegt mijn genoeg.

duidelijkheid

Wanneer worden de uitslagen, per stembureau, bekend gemaakt? wil graag weten hoe de opkomst per wijk was. Het zal menigeen nog verbazen hoe er met name bij het referendum gestemd is.

Criptisch

bla bla bla bla bla bla bla..
Heren raadsleden dit was een advies referendum geen bindende.
Gooi de handdoek maar in de ring veel Groesbekers zullen jullie dankbaar zijn voor die moedige stap.

Jennifer Janssen

Criptisch zei:
“Heren raadsleden dit was een advies referendum geen bindende.”
Aangezien alle partijen hebben aangegeven de uitslag van het referendum zullen volgen is het wel een dwingend referendum.
Niemand, maar dan ook niemand kan daarop achteraf terugkomen.
Zo. Dan kunnen we deze discussie ook sluiten en gesloten houden.
Voor alle tegenstanders van de naam Berg en Dal en voorstanders van Groesbeek: staak uw protesten, het heeft geen enkele zin meer.
De nieuwe naam is democratisch gekozen en daar hebben jullie gewoon bij neer te leggen.
Punt.

Gerda

Iedereen gelijk he Jennifer dus niet. Voor jullie in Millingen en Ubbergen gaan de lasten dalen voor ons in Groesbeek gaan de lasten stijgen. De naam zijn we dan wel kwijt maar gelukkig komen we ook van deze burgemeester af. Discussies zullen niet gaan verdwijnen de komende jaren. Bovenvermelde partijen hebben ook nog zoiets als een achterban en ze zijn aan deze stemmers verplicht hun belangen te behartigen.

Marcel Poelen
Beste mensen, de afgelopen maanden heb ik als kandidaat gemeenteraadslid nr. 3 van Sociaal Groesbeek gereageerd op deze site. Ook heb ik met plezier heel veel van mijn vrije tijd besteed aan de verkiezingen en het referendum met tal van SG vrienden, geweldig om dat te mogen doen en ervaren. Met passie en grote betrokkenheid hebben wij ons ingezet voor de naam Groesbeek. Dat is op 300 stemmen na niet gelukt. Ik leg mij daar bij neer vanwege de vooraf heldere spelregels en het gegeven dat de kiezer heeft gesproken en de thuisblijvers juist niet. Wel vraag ik begrip voor… Lees meer »
Jennifer Janssen
@Gerda: Maakt allemaal niets uit. Alle partijen hebben aangegeven de uitslag te volgen en niemand kan daarop terugkomen. En over de achterban: Eerst was een groep mensen tegen de fusie. Toen ze dat niet tegen konden houden wilde ze dat de nieuwe gemeente de naam Groesbeek droeg. Aangezien de meerderheid voor Berg en Dal koos vroeg men het referendum aan. Ik gaf toen aan dat men de uitslag diende te respecteren als uit het referendum Berg en Dal kwam. “Dat nooit!”, riep men toen. “Wij stoppen niet voordat de nieuwe gemeente de naam Groesbeek draagt!”, was daarop het antwoord. Nu… Lees meer »
wpDiscuz