[GR2014] MUG-verkiezingen: de cijfers

Vorige week zijn de MUG-verkiezingen gehouden.

Het logo van de nieuwe (tijdelijke) gemeente Groesbeek in 2015.

Het logo van de nieuwe (tijdelijke) gemeente Groesbeek in 2015. Vanaf 2016 wordt het waarschijnlijk Berg en Dal.

Het duurde, mede door een hertelling op dinsdag, even voordat alle cijfers beschikbaar waren voor publicatie. De volledige uitslag is inmiddels bekend. Hieronder een kleine greep uit het 87 pagina tellende pakket. De PDF-bestanden met alle uitslagen staan helemaal onderaan.

Verkiezingen gemeenteraad

Lokale partijen scoorden erg goed. De zes lokale partijen in de MUG-gemeenten waren samen goed voor 10.840 stemmen. Dat is 59,49% van het totaal aantal geldige stemmen die woensdag 19 november zijn uitgebracht. Vier jaar geleden zijn er in de drie gemeenten 15.031 stemmen uitgebracht, waarvan 6123 (40,74%) op de lokalen.

CDA:
Het CDA van lijsttrekker Rob Verheijen won de MUG-verkiezingen. De partij wist 2584 stemmen te bemachtigen en blijft daarmee redelijk stabiel. Vier jaar terug haalde de partij in de MUG-gemeenten 2727 stemmen.

VOLG:
Met 2206 stemmen werd VOLG Groesbeek de tweede partij van de verkiezingen en de grootste lokale partij in Groesbeek. Iets meer dan 98% (2167) van de stemmen op deze lokale partij kwam vanaf stembureaus in de gemeente Groesbeek. Vanuit Millingen en Ubbergen werd er 32 keer op VOLG gestemd.

Sociaal Groesbeek:
Sociaal Groesbeek behaalde deze verkiezingen 3,2x zoveel stemmen als vier jaar geleden. Daarmee is die partij ook een grote winnaar geworden tijdens de MUG-verkiezingen. 2070 kiesgerechtigden stemden in de gemeente Groesbeek op de partij van Hans Peters. Het totaal aantal stemmen voor SG is 2124.

Groesbeekse Volkspartij:
De GVP was vier jaar geleden met 1494 stemmen nog de grootste lokale partij in Groesbeek, dit jaar de kleinste. De partij is echter wel groter geworden, want de GVP haalde 2003 stemmen, waarvan 1967 uit de gemeente Groesbeek. De GVP kon, net als VOLG, op 32 stemmen vanuit Millingse en Ubbergse stembureaus rekenen.

Voor Berg en Dal:
De naamsverandering van “Ubbergen Anders” naar “Voor Berg en Dal” lijkt goed uitgepakt te hebben. De partij kreeg 1550 stemmen, bijna 1000 meer dan vier jaar terug. Het grootste gedeelte van deze stemmen (1162) kwam vanaf stembureaus gelegen in de gemeente Ubbergen. Vanuit de gemeente Groesbeek kreeg Voor Berg en Dal iets meer dan 300 stemmen, waarvan 276 uit Berg en Dal. Stembureaus in Millingen noteerden 69 stemmen voor de partij van lijsttrekker Jos Peters.

C90 Ubbergen:
In Ubbergen haalde Combinatie ’90 de meeste stemmen: 1463. In totaal kwam de partij uit op 1532 stemmen. Dat zijn er 300 meer dan de lokale partij vier jaar geleden haalde.

PvdA:
PvdA leed een groot verlies. De partij met Thieu Hoeken als lijsttrekker noteerde in de drie gemeenten samen 1504 stemmen. Alleen in Groesbeek behaalde de partij tijdens de vorige verkiezingen al 1200 stemmen. Nu kon de PvdA rekenen op 761 stemmen vanuit de gemeente Groesbeek. In Millingen is de PvdA doorgaans de grootste partij, met gemiddeld zo`n 1000 tot 1100 stemmen. Stembureaus in Millingen noteerden deze verkiezingen niet meer dan 414 stemmen voor de landelijke partij.

GJS:
De grote winnaar in Millingen is de lokale partij Gemeente-, Jeugd- en Sportbelangen (GJS). 1347 kiesgerechtigden stemden in de Millingse stembureaus op deze partij. In totaal kwam de partij uit op 1425 stemmen, 600 meer dan vier jaar geleden, en werd daarmee achtste. GJS behaalde 2 zetels en heeft een lijstverbinding met GVP en C90: een blok van 7 zetels.

GroenLinks:
De meeste stemmen op GroenLinks kwamen vanuit stembureaus in de gemeenten Ubbergen (635) en Groesbeek (582). De 1404 stemmen op deze partij zijn goed voor 2 zetels in de nieuwe gemeenteraad.

VVD:
Net als voor de PvdA, waren het ook voor de VVD zware verkiezingen. De partij haalde 946 stemmen in de drie gemeenten, dat zijn er zo`n 550 minder dan vier jaar terug. Het levert de partij van Mechteld ten Doesschate 1 zeteltje op.

D66:
De hekkensluiter van de MUG-verkiezingen is D66 Berg en Dal. Vier jaar geleden deed de partij alleen in Ubbergen mee en behaalde daar 417 stemmen. Dit jaar noteerden Ubbergse stembureaus 354 stemmen. Samen met de 472 stemmen uit de gemeente Groesbeek, 116 uit stembureaus gelegen in Millingen en 2 vanuit het mobiele stembureau komt D66 Berg en Dal op 944 stemmen.

Het levert de volgende zetelverdeling op:

zetelverdeling

Voorkeurstemmen

Hans Peters van Sociaal Groesbeek kreeg verreweg de meeste voorkeurstemmen van alle kandidaten: 1632 kiesgerechtigden stemden op de huidige fractievoorzitter van de Groesbeekse partij. Het grootste gedeelte van deze stemmen kwam vanaf stembureau Voorzieningenhart Op de Heuvel: 253.

Twee andere lijsttrekkers van de lokale Groesbeekse partijen volgen: Sjaak Thijssen (1163, waarvan 136 vanaf Dorpshuis de Slenk) en Erik Weijers (1137, waarvan 149 vanuit het gemeentehuis). Rob Verheijen van het CDA en Ria Barber van C90 kwamen beiden ook boven de 1000 voorkeurstemmen uit. Verheijen behaalde de meeste stemmen in het Berg en Dalse Kerstendal: 96. Barber wist veel stemmen te bemachtigen in “De Sprong”.

Van de lijsttrekkers kreeg Alex ten Westeneind de minste voorkeurstemmen: 483. Met name in Kulturhus Den Ienloop is veel op hem gestemd: 172 keer. Thieu Hoeken (PvdA) heeft net iets meer voorkeurstemmen dan Ten Westeneind: 487.

Referendum

18.339 keer is er op een gemeentenaam gestemd. De naam “Berg en Dal” trok aan het langste eind. In totaal werd er 9315 keer op Berg en Dal gestemd, waarvan 4628 keer (49,68%) vanuit Ubbergse stembureaus. Er zijn in die stembureaus 4824 geldige stemmen op een gemeentenaam uitgebracht. De verhouding in Ubbergen is dus maarliefst 96% om 4%.

Opvallend is de verhouding in stembureau De Ubburch, gemeente Ubbergen, waar 271 mensen een stem uitbrachten: 99,26% van de stemmen op het referendum ging naar de gemeentenaam Berg en Dal. Slechts twee personen stemden daar op Groesbeek. Het gemeentehuis van Ubbergen noteerde 1023 stemmen voor het referendum: 1008 (98,53%) kozen voor Berg en Dal. In Berg en Dal zelf werd er 112 maal (9,02%) op Groesbeek gestemd. Heilig Landstichting had een 64% – 36% verhouding in het voordeel van de naam Berg en Dal.

80% van de kiesgerechtigden die in de gemeente Groesbeek voor het naamgevingsreferendum stemde, stemde op de naam Groesbeek. Dit komt aardig overeen met onze poll. Vanuit Groesbeekse stembureaus (Vijverhof, Kerstendal en ‘t Zaaltje niet meegerekend) werd er 8158 keer op Groesbeek gestemd en 901 keer op Berg en Dal. De verhouding in Groesbeek zelf was daarmee 90% om 10%. De naam Groesbeek deed het vooral in Clubgebouw De Korf goed: 744 stemmen. Dat is 96,75% van het totaal aantal uitgebrachte stemmen op het referendum aldaar. In de stembureaus Voorzieningenhart Op de Heuvel, De Baon en Biga scoorde Groesbeek ook boven de 90%.

Millingen noteerde 2738 geldige stemmen voor het naamgevingsreferendum: 377 op Groesbeek en 2361 op Berg en Dal, een verhouding van afgerond 14%-86%.

Opkomst

De opkomst bedraagt 66,28%. De opkomst was in Kulturhus Den Ienloop in Millingen het hoogst: 88,98%. Daarentegen was de opkomst in de overige drie Millingse stembureaus laag: 46%, 47% en 50%. In de gemeente Groesbeek kwamen kiezers in verhouding vooral naar De Slenk, De Korf en het gemeentehuis.

In totaal zijn er 18.222 geldige stemmen uitgebracht, 206 waren blanco en 78 ongeldig. De meeste blanco stemmen kwamen uit Groesbeek, omdat daar veel mensen alleen op de gemeentenaam wilden stemmen. In die gemeente was het totaal aantal geldige stemmen 10.606, dat gebeurde sinds 1986 niet meer.

Volledige uitslag

Alle uitslagen doornemen? Klik op onderstaande linkjes voor de .PDF-bestanden met daarin alle info.

Cijfers GR2014 (stemmen per bureau/verdeling zetels etc.)
Cijfers referendum Groesbeek vs. Berg en Dal
Cijfers voorkeurstemmen uitgebreid

NB: Bovenstaande en onderstaande cijfers geven alleen een beeld weer van hoe er ongeveer in de gemeenten is gestemd. Kiesgerechtigde inwoners konden in alle MUG-gemeenten stemmen. In verband met mogelijke afwijkingen (vertekend beeld omdat enkele kiesgerechtigden buiten hun gemeente stemmen) zijn er vanuit de organisatie van de MUG-verkiezingen geen exacte uitslagen per gemeente beschikbaar!

NB2: Alle cijfers in dit artikel onder voorbehoud.

Stats_MUG_2014_trend-DGB

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 november, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 72 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Hans

Tja, als in Groesbeek zelf 857 mensen dus op Berg en Dal stemmen dan ga je jezelf toch afvragen wat hen bezielt om dat te doen, maar ja.

De nachtboswachter

Hans dat vroeg ik mijn ook af het zijn 2 groepen vul zelf maar in.reageer maar het is niet zo moeilijk man.

piet

Hans, je schrijft het alsof Berg en Dal de een of andere ebola virus is. Nou Hans, Berg en Dal is het dorp dat de afgelopen ” tig” jaren zorggedragen heeft voor heel wat Groesbeekse financiële middelen, waarvan we overigens weinig hebben terug zien vloeien! Neem je verlies en kijk vooruit. Overigens is de naam Berg en Dal iets chiquer dan Groesbeek, dat kun je toch niet ontkennen!?

tweety

moet ik straks naar het gemeentehuis in Berg en dal,of word dat straks allemaal in Groesbeek geregeld,daar zijn we zeker wel goed genoeg voor.

henk
Piet, Berg en Dal wilde altijd bij Nijmegen horen, En wat heeft Berg en Dal dan aan financiële middelen bijgedragen? Ik denk dat Groesbeek toch wel degelijk de grootste geldschieter is en Millingen heeft geholpen. Helaas is het op papier nu berg en Dal geworden, maar laten we eerst eens 2 januari afwachten want dan pas worden de krabbels gezet. Onze burgervader en het huidige college heeft onze gemeentenaam weg gegeven ( ja jennifer ook Millingen ) en dat referendum was achteraf niet nodig geweest ( het was toch al bepaald ) en ondanks het verlies snap ik niet dat… Lees meer »
piet

Beste Henk, ik heb het over Berg en Dal, gemeente Groesbeek

stom

@henk misschien waren die 800 nep groesbeekers ooit berg en dallers geweest?

henk

Piet, Daar heb ik het ook over Berg en Dal gem. Groesbeek die wilde altijd bij Nijmegen. En wat hebben de bijgedragen?

Marcel Poelen

Het blijft gewoon jammerlijk aanvoelen dat het net niet de naam Groesbeek is geworden. Die kans hebben een flink aantal inwoners van Groesbeek helaas zelf laten liggen door niet te gaan stemmen.
Sociaal Groesbeek is gegroeid met de factor 3,2!!
Hans Peters is als normale Groesbeekse volksvertegenwoordiger met 1632 voorkeursstemmen duidelijk beloond voor keihard werken en zonder gedraai of gedoe voor de naam Groesbeek te zijn.
En dat voelt allemaal weer heel erg goed. Tevens een aardige druk voor de komende 3 jaar:)
Ik ben blij dat SG zoveel kiezers mag bedanken voor hun stemmen!
Dank daar voor mensen!

Gerrit

Hans daar tegenover zijn er ook 833 mensen van buiten het echte Groesbeek (Horst,Bruuk,Stekkenberg) die voor de naam Groesbeek hebben gekozen.

Gerrit

Mobiel stembureau is niet meegeteld.

stekkenberg van buiten het echte Groesbeek,sinds wanneer.

De nachtboswachter

Ja volgens mijn is het de Elite import zakenlui bejaarden die niet goed meer weten hoe of wat en diegene die niet kwamen opdagen.waardoor we stemmen te kort kwamen.

groesbeker

@Piet:
Wat heeft B&D te bieden een pannenkoek en een glijbaan. En de 857 B&D stemmers dat zijn B&D die wij asiel gegeven hebben omdat die in het mooie GROESBEEK wilde wonen.

Met vriendelijke Groeten uit GROESBEEK

groesbeker

@jenniffer @Piet en de andere

Kom er maar in !!!!

Knilles

Zielepieten, bouw een muur om Groesbeek heen en kom er niet meer uit. Democratie! Niet zeuren! Jammer maar helaas. Ik proef een sfeer dat iedereen die niet op Groesbeek heeft gestemd gek is, of er niet bij hoort. Hou toch eens op. Er zijn zat echte groesbekers die ook op B&d gestemd hebben. Kijk vooruit!

Hans

@ Inderdaad Knilles, wat een zielig gedoe.
In plaats van energie te steken in de nieuwe gemeente, en de problemen op te lossen. Steken ze schijnbaar liever hun energie in het zwart maken van de mensen die niet op hun stemde.

kloeke

Heb je trots en eer,dan doet zoiets zeer!!!
En we kijken vooruit,maar je mag er toch wel van balen!killer en hans zullen wel op b en d hebben gestemd

kloeke

Met killer bedoel ik knilles. …..

knilles

Nee Kloeke, op Groesbeek, en daar zal ik altijd vandaan komen.

wpDiscuz