DeGroesbeek.nl – Jaaroverzicht 2014

Het jaar 2014 zit er al weer bijna op. Het afgelopen jaar, waarin DeGroesbeek.nl haar vierde verjaardag vierde, is er uiteraard weer veel te lezen geweest op onze site: zo`n 1050 nieuwsberichten en 10.000 goedgekeurde reacties. Bij iets meer dan 900 reacties is er ingegrepen.

Merry_Christmas_Kerst_DG1

Hoewel het jaar nog niet helemaal voorbij is, presenteren wij u net als voorgaande jaren vlak voor de feestdagen een uitgebreid jaaroverzicht met daarin nog een terugblik op het meest gelezen en besproken nieuws van het afgelopen jaar.

De lancering van DeGroesbeek.nl:
DeGroesbeek.nl is op maandag 16 augustus 2010 gelanceerd met als doel de inwoners van de diamant tussen de heuvels te voorzien van het laatste lokale, regionale en sportnieuws. Tevens staat het dorp bol van cultuur en activiteiten waarover bericht kan worden. Er was echter nog geen nieuwswebsite die al deze dingen samenvoegde tot een geheel. DeGroesbeek.nl doet dit wél.

Jaaroverzicht 2014:
Onderstaand treft u ons jaaroverzicht van 2014 aan. Deze is verdeeld per maand. Door op een link te klikken gaat u naar het nieuwsbericht waar over geschreven wordt. Het bericht opent zich dan automatisch in een nieuw venster. De nieuwsberichten waarover wij in dit overzicht schrijven zijn volgens het statistiekenprogramma dat wij gebruiken, “Google Analytics”, in die maand het best door u bekeken. Op basis van die statistieken hebben wij dit overzicht dan ook gemaakt. Het is daarmee dus een kleine selectie uit het grote aantal nieuwsberichten dat dit jaar is gepubliceerd.


DEGROESBEEK.NL JAAROVERZICHT 2014:

JANUARI 2014

Al vroeg in het nieuwe jaar waren de eerste grote politieberichten een feit. Op nieuwjaarsdag was er een grote brand in een Nijmeegse studentencomplex. Een paar dagen later was het raak in Groesbeek: enkele gewapende mannen pleegden op 10 januari een ramkraak op de SuperCoop in het heuveldorp.

Een nieuw jaar betekent automatisch vuurwerk en de overlast die er in veel gemeenten, waaronder Groesbeek, bij komt kijken. Groesbeek noteerde € 8000,- aan vuurwerkschade en de gemeente gaf tegenover de NOS aan dat de afsteekperiode wel korter kan. Dit is later in het jaar ook landelijk besloten.

Begin januari werd er een nieuw project in het leven geblazen: Project Keizerlijn, maar veel steun was er niet. Meer steun was er voor de actiegroep “Tegenwind Reichswald”. Zij zien liever geen windmolens in het Reichswald. Eind januari vertrok Jan van Gestel uit zijn pastorie en trainer John Neijenhuis hield het bij De Treffers voor gezien.


FEBRUARI 2014

Deze maand was kort, maar er gebeurde genoeg. Het begon met een dag waarvan men wist dat die zou komen: Groesbeek heeft op 2 februari op indrukwekkende wijze afscheid genomen van Jan van Gestel als pastoor van de Groesbeekse parochie. Van Gestel was één week later ook weer op het Schlagerfestival aanwezig, die door CV Mar Ke werd gewonnen.

In februari opende Cafe de Ontmoeting voor het eerst haar deuren. Het café is gevestigd in het pand waar in het verleden onder andere “Hans en Grietje” en “Binnen” zaten. Een ander nieuw cafe is gevestigd in Breedeweg. De uitbaters maakten in februari bekend dat Cafe Zaal Restaurant de Breedeweg vanaf maart geopend is.

Er was ook wat frustratie onder de Groesbeekse bevolking: bijvoorbeeld vanwege de BOA die foutparkeerders bij de Rabo aanpakt. Er was logischerwijs ook weinig sympathie voor mensen die begraafplaats Heselenberg als hondenuitlaatplaats gebruiken. Tot slot lieten omwonenden van natuurreservaat De Bruuk op geheel eigen wijze merken wateroverlast meer dan zat te zijn.

Wethouder Sjaak Thijssen reageerde op de beschuldigingen jegens het college als het gaat om de bestuurlijke integriteit. Er was volgens permanente bewoners van het Groesbeekse villapark sprake van handhaving naar willekeur. Thijssen noemde deze beschuldigingen ongepast.

Eind februari schrok men op het gemeentehuis wakker nadat een vrachtwagen het VVV-kantoor in het Groesbeekse gemeentehuis ramde. Acht mensen raakten daarbij gewond, waarvan één zwaar, en een medewerkster van het VVV-kantoor kon net op tijd vluchten.


MAART 2014

Maart was vooral de maand van de carnavalsoptochten. Zoals bijvoorbeeld in Groesbeek, Beek en De Horst. Tevens was er een Verlichte Halfvasten Optocht (VHO). CV Goed Gek won wederom bij de praalwagens. Wat lokale issues betreft kwamen onder andere het Vossenhol, social media, de kringloop, Jan van Gestel, de bomenkap en de MUG-herindeling aan bod.

Groesbeek was in maart tijdelijk in de ban van een zwerfhondje. Het beestje is, na 2 jaar lang zwerven, uiteindelijk gevangen en er is een nieuw baasje voor haar gevonden. De perikelen rondom de permanente bewoning gingen ook nog even door.

Verder was er nog een ludieke actie van een burger, die een bon voor foutparkeren uitdeelde aan de politie. Wijzelf kwamen met de 1 april grap dat de MUG-herindeling afgeketst zou zijn. Dit zorgde in eerste instantie voor vreugde onder enkele bezoekers, die later weer teleurgesteld waren.

Er was ook triest nieuws: een 30-jarige motorrijder uit Groesbeek kwam op 10 maart om het leven na een ongeval op de Jan J. Ludenlaan (N271).


APRIL 2014

Leuk nieuws uit Breedeweg: buurtmarkt Breedeweg won in april Appeltjes van Oranje 2014, een prijs van het Oranjefonds. Om die reden kwam koningin Maxima één week later even langs. Cafetaria Rikken won ook een prijs: de Frietopia Award.

Sport dan. De Treffers had moeite met punten pakken in thuiswedstrijden en Achilles ’29 eindigde in haar debuutjaar in de Jupiler League op de laatste plaats. Desondanks zei voorzitter Harrie Derks dat Achilles ’29 qua organisatie een geweldige prestatie had neergezet. Sportief gezien kwam de beste voetbalprestatie van Rood Wit: de ploeg werd kampioen. Cillessen trouwens ook.

In april waren er werkzaamheden aan de Pannenstraat en aan de Mariendaalseweg te noteren. De gemeente wil meer uren steken in de aanpak van jongerenoverlast. De huidige betrokken partijen komen uren tekort om de problemen goed aan te pakken.

Voor feestjes moest u op het Dorpsplein of bij De Wolfsberg zijn. Elf inwoners hadden ook wat te vieren: zij kregen een onderscheiding. Vooralsnog valt er in het centrum van Groesbeek weinig te vieren. De verkoop van appartementen aldaar verloopt minder goed dan gehoopt. Althans, dat was de situatie in april.


MEI 2014

In januari hield John Neijenhuis het voor gezien bij De Treffers, enkele maanden later werd trainer Camiel Jager op straat gezet. Al vrij snel werd bekend dat Ton Caanen de nieuwe hoofdtrainer zou worden bij de roodzwarten.

Het draisinestation in Groesbeek werd officieel geopend. Niet ver daar vandaan is sinds kort een bar & grill, genaamd “De Locomotief”, gevestigd. De nieuwe gemeente zou een nieuw weekblad krijgen. Hier was later nogal wat commotie (opgezet door de concurrerende weekbladen) over. Cillessen werd opgeroepen voor het WK 2014, NEC degradeerde en in Groesbeek en Berg en Dal had de jaarlijkse dodenherdenking plaats.

Er waren wat twijfels over het bestaan van een Romeins Aquaduct. De Nijmeegse rekenkamer verzocht de gemeenten Nijmegen en Groesbeek dan ook terughoudender te zijn met de promotie hieromtrent. Op 3 mei werd een man uit Millingen op de horens genomen door zijn eigen stier. Hij overleed aan de verwondingen.

Mensen werden door RBT KAN het bos in gestuurd, maar niet op de manier waarop het was bedoeld. De gemeente noteert steeds meer klachten over geluidsoverlast bij evenementen. Het onderwerp stond in mei op de raadsagenda en er is in november een geluidsconvenant afgesloten.

Enkele activiteiten in mei: het Smartlappenfestival, hutjes bouwen in het 1 jaar oude Avonturenbos, klaprooszaad uitzaaien en de Marikenloop.


JUNI 2014

Veel voetbal in juni. Het begon met de promotie van Germania naar de hoofdklasse. Enkele weken later deed Nederland mee aan het WK 2014 in Brazilië. Cillessen was eerste doelman en gelijk belangrijk in het eerste WK-duel. De keeper liet de rest van het WK ook een goede indruk achter.

Lidl ging deze zomer op zoek naar extra parkeerplaatsen. Er is tot op de dag van vandaag nog discussie over dit onderwerp, net zoals over de grensovergang Altena-Hettsteeg. De gemeente kreeg in juni te horen dat de voorbereidende werkzaamheden voor de openstelling van het weggetje doorgang konden vinden.

Het beekje De Groesbeek werd op 18 juni officieel opgeleverd. De voorheen rechte watergang is meanderend aangelegd. Eind juni slaagde de recordpoging voor langste broodje gezond. Het record van 116,59 meter staat nu op naam van Groesbeek. Diverse Groesbeekse leerlingen slaagden ook. Een overzicht daarvan werd door DeGroesbeek.nl gepubliceerd.


JULI 2014

In juli ging het WK nog even door. Er was op onze site vooral veel aandacht voor Cillessen, die een goed WK-debuut kende. Nederland werd uiteindelijk derde en Cillessen was even hot op Twitter.

Maar voetbal of niet, juli blijft in Groesbeek toch de maand van de Vierdaagse, met dag 3 als “De dag van Groesbeek”. Het WK was nog niet voorbij of het heuveldorp maakte zich al weer op voor het wandelevenement. Het is traditie, die campers langs de Zevenheuvelenweg, maar inwoners lijken zich er in verband met de veiligheid steeds meer aan te ergeren. Het is nog maar de vraag hoe de gemeente hier volgend jaar mee om gaat. Naast de wandelvierdaagse is er ook nog een Tractorvierdaagse.

Wandelaars moesten wel voorzorgsmaatregelen nemen, want in juli was er sprake van een paar warme dagen. Verhit bleef ook de discussie over de grensweg Altena-Hettsteeg en de fusie-onderhandelingen tussen twee lokale omroepen.

Total Spirit is verkocht aan het Resort De Zeven Heuvelen, de eerste verkiezingsprogramma’s druppelden binnen en men zit niet te wachten op de Duitse tolplannen. Tot slot was de jaarmarkt weer erg gezellig.


AUGUSTUS 2014

Cillessen kreeg in augustus een huldiging op het Groesbeekse Dorpsplein. Daar hoorde ook een cadeau bij: Een schilderij, een portret van Jasper Cillessen in actie, dat is geschilderd door Frans van den Heuvel. KVW Groesbeek kreeg bezoek van enkele leden van het Korps Mariniers. Kinderen vermaakten zich prima.

Het VVV-kantoor is feestelijk heropend na het ongeval van enkele maanden eerder. Het pand is opgeknapt en wel, evenals een gedeelte van de Cranenburgsestraat. Diezelfde straat werd begin augustus nog tijdelijk omgedoopt tot een rivier, vanwege een enorme wolkbreuk.

In Groesbeek werden naar aanloop van het grote Market Garden herdenkingsprogramma diverse historische schermen geplaatst. De schermen staan nabij de plek waar de foto’s 70 jaar geleden zijn genomen. Een uniek tijdsbeeld waarbij de bezoeker met eigen ogen kan zien in hoeverre de directe omgeving sinds Market Garden is veranderd.

Er waren deze maand nog steeds zorgen over het mogelijke bouwen voor leegstand. De GVP vond dat het tijd werd daar eens op te reageren. De eerste winkelpanden zijn in ieder geval al verhuurd.

In augustus had weer de Wolfsberg Tributeparty plaats. Het was wederom een groot succes. Groesbekers gingen deze maand op een zaterdagavond ook nog massaal de straat op. Voor tientallen luchtballonnen. U bent trouwens gewaarschuwd: de kringloop heeft sinds de zomer cameratoezicht.


SEPTEMBER 2014

September stond in het teken van de herdenking van Market Garden en in Groesbeek werden er diverse activiteiten georganiseerd. Meer dan 700 foto’s van de activiteiten staan hier. Wij willen iedereen die foto’s heeft aangeleverd nogmaals bedanken!

Het meest spectaculaire evenement tijdens de herdenkingsweek was toch wel de paradropping boven Groesbeek. Meer dan 300 parachutisten landden op de voormalige dropzone van Operatie Market Garden bij Landgoed Den Heuvel. Maar ook de doortocht van een colonne van historische militaire voertuigen en de onthulling van een replica van de WACO-Glider zijn noemenswaardig. De herdenkingsweek zorgde vanzelfsprekend voor de nodige verkeersmaatregelen, waardoor op één dag Groesbeek en Berg en Dal tijdelijk op slot zaten.

Veel Market Garden dus, maar er was ook nog kermis in Groesbeek! 16 attracties en 6 kraampjes werden veel bezocht. Mede door de goede weersomstandigheden is de kermis ook dit jaar weer succesvol verlopen. De terrasjes in het centrum van Groesbeek deden ook goede zaken.

Aan de grensovergang bij Wyler doet men nog even niets, maar bij de Altena-Hettsteeg daarentegen lijkt er wat schot in de zaak te komen. De gemeente Groesbeek is begonnen met de reconstructiewerkzaamheden. De gemeente is druk met de wegen in Groesbeek, want het project “rotonde Hulsbroek-De Mies” is inmiddels ook gestart.

Millingen nam in september afscheid van zichzelf als gemeente. De huidige gemeente Groesbeek doet dat eind december. Zwembad De Lubert blijft voorlopig open en Groesbeker Rob de Nijs scoort bij The Voice of Holland.

Heeft u ons zusje al bezocht?


OKTOBER 2014

Oktober. Tijd voor bier! In Groesbeek werd deze maand het Anseltaler Bierfeest gehouden. Honderden bezoekers vonden hun weg naar de biertent. Een ander succesvol evenement werd in de wijk Stekkenberg, waar voorzieningenhart Op de Heuvel is geopend, georganiseerd: het Pruuvenement. Men denkt al aan een tweede editie.

Het duurde even, maar Achilles ’29 heeft nieuwe kleedkamers. De officiële opening daarvan was in oktober. Op Zuid had NEC het niet makkelijk tegen De Treffers. De KNVB-bekerwedstrijd eindigde in een 1-3 overwinning voor de Nijmegenaren. Het weekend daarvoor gaf De Treffers Leonidas nog een flink pak slaag.

Mocht u in het centrum willen wonen, dan kon u zich in oktober inschrijven voor een huurwoning. Het ging om de verhuur van 53 woningen in het gebouw Beekzicht. Anderen hadden al een nieuwe woning; de eerste bewoners van “De Plataan” op Park Dekkerswald betrokken eind oktober namelijk hun nieuwe appartement.

Traditioneel was er bij de ijssalon in de Kerkstraat in Groesbeek weer gratis ijs te krijgen. De bakken moeten aan het einde van het seizoen leeg en weggooien is natuurlijk zonde. Even verderop is men bezig met de verbouwing van het gemeentehuis. Boskapel De Biesselt heeft ook een make-over gehad.

De nieuwe gemeente moet het voorlopig doen met drie weekbladen. Het is nog even de vraag welke van die drie de concurrentiestrijd om de gemeenteberichten gaat winnen. Wij vroegen onze bezoekers alvast hoe deze gemeente moet gaan heten. Weinig verrassend: 80% ging voor Groesbeek. De verkiezingen en het referendum kwamen steeds dichterbij…. Ondertussen hield een schietpartij de gemoederen in Milsbeek bezig.

Wel eens een reiger gezien die een vis vangt? Piet Spanjers wel.


NOVEMBER 2014

Harm Wijnhoven is op 14 november uitgeroepen tot Prins Ummenie d’n 55e. Hij volgt Jeroen Peters op. Rob de Nijs deed het weer goed in The Voice of Holland. De Groesbeker won The Clash in de eerste liveshow. Eric Meijers is vanaf volgend seizoen weer vaker te zien op een voor hem bekende locatie: sportpark De Heikant. Hij keert weer terug als trainer van Achilles ’29.

De Zevenheuvelenloop van 2014 is gewonnen door Abera Kuma. Na 42 minuten en 18 seconden liep hij als eerste over de finish op de Groesbeekseweg. De Sint deed ook mee, al moest ie ook nog met zijn Pieten naar het dorp. Goed nieuws voor de fans van The Moonlights; de eigenaren van het nieuwe tapasrestaurant Het Broertje (voormalig Ottenhoff) hebben zich bereid gevonden om samen te gaan werken met The Moonlights en fanclub The Moonlights.

Dan nu de MUG-verkiezingen en het naamgevingsreferendum. Op 19 november mochten 27.923 kiesgerechtigden naar de stembus. Iets meer dan 66% deed dit. Het CDA won de verkiezingen, terwijl de gemeentenaam Berg en Dal aan het langste eind trok als het gaat om het referendum. 9300 stemmen waren voldoende tegenover de 9000 voor Groesbeek.

Er was wat betreft de verkiezingen nog wel een hertelling nodig, omdat er een verschil van één stem was voor de laatste restzetel. De Groesbeekse Volkspartij (GVP) of Sociaal Groesbeek zou die krijgen. Aan de zetelverdeling veranderde na een dagje tellen niets, de GVP behield haar derde zetel. Klik hier voor alle cijfers van de MUG-verkiezingen en het referendum.

Eind november ging de gemeente nog snel even aan de slag met de aanleg van een betonnen fietspad door de spoorkuil. De Werkgroep Milieubeheer Groesbeek (WMG) was daar alleen niet zo blij mee. WMG noemt de actie van de gemeente “onfatsoenlijk”.


DECEMBER 2014

In de laatste maand van het jaar werd er een coalitie voor de nieuwe gemeente gevormd: de mogelijke coalitie (CDA, VOLG, GVP, C’90 en GJS) werd uiteindelijk ook de definitieve coalitie, maar dan met Voor Berg en Dal er nog bij. Huidig waarnemend burgemeester Harry Keereweer van Millingen aan de Rijn en Groesbeek blijf dit in de eerste paar maanden van de fusiegemeente ook.

De laatste raadsvergadering van de huidige gemeente Groesbeek was op 11 december 2014. Deze werd gehouden in De Mallemolen, omdat men bezig is het Groesbeekse gemeentehuis te verbouwen. Daar is inmiddels ook plek voor de collega’s uit Millingen aan de Rijn en Ubbergen.

Achilles ’29 heeft in december unaniem besloten om in de Jupiler League te blijven. De ploeg moest in haar eerste betaald voetbal-derby tegen NEC echter wel een grote nederlaag incasseren. Een andere grote ploeg in Groesbeek, De Treffers, deed goede zaken tegen Hercules en JVC Cuijk.

Kerstdingetjes in december: kinderen die de kerstboom in Groesbeek-centrum versieren, een kerstmarkt bij Op de Heuvel, burgemeesters die een levende kerststal vormen en op Eerste Kerstdag komt Andre Hazes Jr. naar De Linde.

Het grootste evenement van deze maand volgt over enkele dagen, op 28 december: de slotmanifestatie “Een en al Groesbeek”. Er is voor deze gelegenheid een speciaal nummer geschreven: Kijk nou toch naar Groesbeek.


Tot zo ver het jaaroverzicht van 2014. Wij wensen u alvast fijne feestdagen en een gelukkig 2015. Het jaar waarin de nieuwe MUG-gemeente, het eerste jaar Groesbeek geheten ( 😉 ), van start gaat!

Redactie DeGroesbeek.nl

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 december, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
De nachtboswachter

Mooi dit overzicht nog eens door te zien het was wel politiek gezien een spannend jaar.en nu maar zien wat 2015 brengt en dank aan de Groesbeek.en een gezond nieuw jaar allemaal.Prettiger Feestdagen.

Prachtig gemaakt weer, klasse gedaan en jullie ook een gelukkig 2015!

Ik wens de groesbeek .nl Fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2015

wpDiscuz