Nieuw: Groesbeekse Bosdag

Op 21 december organiseert Staatsbosbeheer op natuurkampeerterrein Groesbeek de allereerste Groesbeekse Bosdag! Het evenement staat in het teken van het bos en de houtoogst in Groesbeek. Daarnaast zijn er allerlei interessante standjes aanwezig en worden er leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd. U bent op deze dag tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom! De toegang is gratis.

Met het thema ‘van boom tot plank’ wil Staatsbosbeheer laten zien hoe in het Groesbeekse Bos hout wordt geoogst. U kunt tijdens één van de rondleidingen hier uitleg over krijgen. Geheel in de sfeer van het thema is een aantal grote houtoogstmachines aanwezig die momenteel worden gebruikt bij de houtoogst in het Groesbeekse Bos. Er worden demonstraties gegeven hoe dat vroeger gebeurde: u kunt zien hoe een paard op spectaculaire manier boomstammen uit het bos sleept. Een mobiele zaagmachine laat ter plaatse zien hoe van deze boomstammen planken worden gezaagd. Een professionele houtkunstenaar laat zien hoe hij met zijn motorzaag uit blokken hout prachtige kunstwerken maakt. Met hout van eigen bodem.

Naast de activiteiten rondom het centrale thema zijn er nog verschillende andere dingen te doen. Zo zijn onder andere Werkgroep Milieubeheer Groesbeek, het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) en Vereniging Het Reewild ook aanwezig. Kinderen kunnen vetbolletjes maken voor de vogeltjes of laat je schminken terwijl je een lekkere pannenkoek eet. Voor alle ouders en grootouders is er naast koffie en thee ook een kop soep of een echte Groesbeekse reefkoek verkrijgbaar.

Hout is prachtige, milieuvriendelijke én hernieuwbare grondstof. Het wordt vanuit de natuur geleverd aan de mens. En als de mens er goed voor zorgt, zit er een stevige continuïteit in die groei. Voor een goede groei van hout (jonge bomen), is het nodig om frequent de volwassen bomen te oogsten. Bossen waarin Hollands hout groeit bieden ook nog eens een gezonde omgeving voor mensen om in te recreëren en voor flora en fauna om in te leven. Door dit continuproces blijven deze ecosysteemdiensten in takt. Bos blijft bos!

Datum: zondag 21 december 2014; Tijd: van 11.00-16.00 uur; Kosten: gratis; Locatie: natuurkampeerterrein Groesbeek, Ds. J.A. Visscherlaan 2, Groesbeek.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 december, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 28 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henk

Welk bos?

De nachtboswachter

Ja Henk dat begin ik mijn ook af te vragen.Reageer maar IVN Reewild staatsbosbeheer en diegene op de Groesbeek.

koekebakker

Laat die houtkunstenaar maar weg blijven.
“ons” bos veranderen in een kale vlakte met hier en daar boom in de ruil voor “prachtige kunstwerken”. Wegwezen!

jantje.

Moest geen hond op af komen, het is al triest genoeg om te zien hoe men de laatste jaren ons bos om zeep helpt, en nu ook nog op een feestelijke wijze laten zien hoe men dat exact doet spant helemaal de kroon! Het bos is laten voor wat het (nog) is, dan is het elke dag een mooie ”Bosdag”. Gr

www.hanspeters.eu

Ik vind Jantje dat je dan juist wel moet gaan. Het is een handreiking van Staatsbosbeheer op kritiek. Ik noem het ook schandalig hoe ze met het bos omgaan en dat zeg ik ze recht in het gezicht

jantje.

Hans, bij die eikels van S.B.B kan men wel keihard met de voeten op de grond stampen, je mening uiten, enz.enz… maar er zal echt geen boom van minder omgezagen worden, ze hebben tenslotte zelf de touwtjes jammergenoeg in handen, wie baas is bakt koek. Gr

koekebakker

@ Jantje, ik ben niet de baas hoor

Leol

Ik heb afgelopen week een stuk van Henk Klaasen in het groesbeeks weekblad gelezen,als deze mensen met zoveel hart voor de natuur de boel er al bij willen neer gooien dan zegt dat al genoeg.
En dat milieubeheer groesbeek hierbij aanwezig is dat begrijp ik ook niet als je zo voorbij wordt gelopen,kijk naar dat fietspad wat nu weer wordt aangelegd.

John L

En zo raakt Groesbeek alles kwijt, het bos, het centrum, de gemeentenaam, z`n waardigheid en alles waar de generaties voor ons zo hard voor gewerkt hebben. Straks het voetbal en de carnaval? Groesbeek wordt toch eindelijk eens wakkerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.Ik ben blij dat er tenminste nog één partij in Groesbeek is die zijn ballen durft te tonen en wél op komt voor de belangen van ons Groesbekers. Bedankt Sociaal Groesbeek.Jammer dat onze eigen Robin Hood straks geen bos meer heeft.

de nachtboswachter
Het is een lokkertje om je de indruk te geven van kijk wat zijn wij goed bezig Hans vraag me af wat je er moet zoeken hoorden de straks dat je ook voor een rond weg bent door het bos.Alle zespartijen een wethouder denk naar man dat moeten deze lieden juist hebben.leer je het nou nooit politiek bedrijven op de juiste voet.ik steun je partij heb op je gestemd maar ga nou niet dat doen wat hun graag zien.anders word ik toch lid van volg.die zijn er wel op tegen.ik fiets er wel aan voorbij.er zijn hele mooier alternatieve zegt… Lees meer »

Voor de westelijke rondweg was de raad bang dat staatsbos geen medewerking zou verlenen, omdat er anders bomen gekapt moesten worden.
Als je nu in het bos kijkt schrik je je kapot.
Als dit onze natuur beschermers zijn dan blijft er niets meer over van ons bos.
Dit zou meer voor de hagedissen en de gladde slang zijn.
de natuur moet wijken voor andere natuur.
Je moet eens gaan kijken als die machines aan het werk zijn, het is nog erger als een tank zo gaan ze tekeer.

Corné
In het geheim een fietspad erdoor drukken is 1 (ik heb er overigens vanmorgen om 7 uur heerlijk over gefietst naar mijn werk, door de natuur, in het donker en niet langs de Nijmeegsebaan), maar het bos vernaggelen en daar ook nog een bosdag aan weiden? Van de zomer lekker weer hardlopen in het bos, bij 30 graden, in de schaduw!! WELKE SCHADUW!! STOP HIERMEE! Bos is natuur en niet om geld mee te verdienen. Ik laat gister om 17:00 uur mijn hond uit in het bos en dan zijn ze gewoon nog bezig en hoor je de bomen omknakken…RRRRRRRRR.… Lees meer »
trotse groesbeker (92.69.228.*)

Zeg HansPeters de Nachtboswachter heeft wel gelijk daarbei je hebt heel veel kritiek tegen het staatsbosbeheer maar je bent wel voor een westelijke weg door het bos ik begrijp daarom ook niet waarom je daar naar toe gaat straks krijg je helemaal geen stemmen meer in groesbeek daarbij de nachtboswachter vind het roofbouw ik sta helemaal achter de nachtboswachter en je zou een voorbeeld kunnen zijn je gaat toch niet naar zoon dag toe

jennifer (92.69.228.*)

Ik ben het helemaal eens met de nachtboswachter ook op de groesbeek hij durft het te zeggen hij is wel heel kritisch maar hij zegt wel waar het op staat en andere gaan er met een boog omheen

marieke (92.69.228.*)

Nachtboswachter wanneer begint je met je eigen politieke partij dan krijg je veel meer invloed tegen staatsbosbeheer en tegen natuur monumenten daarbei je bent goed op de hoogte van alles en je zou echt een politieke partij moeten gaan oprichten met de juiste mensen mijn stem heb je al groetjes

Henk
Jullie vergeten dat Staatsbos niet meer in handen van het rijk is en dus voor hun eigen inkomsten moeten zorgen. Dit doen en moeten ze doen door o.a. boomkap wat ze wel veel doen maar het zal ook wel nodig zijn. Nachtboswachter je bent wel voorstander voor een fietspad wat er al was ( schelpenpad ) nu kunnen ze de slangen en reptielen lekker plat fietsen. Je bent wel twee strijdig en snel over te halen met wat voor jouw het beste is, kritiek kun je niet tegen. Begrijp me niet verkeer ik vind dat er teveel gekapt word en… Lees meer »
bjorn (92.69.228.*)
Beste Henk ik sta helemaal achter de nachtboswachter hij is jaren lang in de media bezig tegen staatsbosbeheer en ik moet hem gewoon gelijk geven ik fiets al ruim 15 jaar langs het spoor paadje ik heb er nog een glade slang gezien en ik ben heel blij met dit nieuwe fietspad door de spoorkuil in dien men het pad verlegt had over het schelpen paadje hadden er weer heel veel bomen moeten wijken als ik nu naar mn werk fiets ik met heel veel plezier naar mijn werk door de spoorkuil daarbij kan ik ook niet tegen negatieve kritiek… Lees meer »
Henk

Bij staatsbos had hij kunnen beginnen als kampeerbeheerder, daar heeft hij ook naar gesolliciteerd maar je maakt weinig kans als je zoveel kritiek uit op je misschien (werkgever) . Ik fiets in de zomertijd ook naar mijn werk, maar heb gewoon gebruik gemaakt van het schelpenpad, waar geen enkele boom om voor had hoeven te gaan als ze dat opgeknapt hadden. Ik lopen we daar weleens met onze honden, ook door de spoorkuil waar je omver gereden wordt door de mountainbikers.

Henk

We lopen ook wel eens door de spoorkuil met onze honden maar je moet oppassen dat je niet omver gereden wordt door mountainbikers.

stom
Mensen zeurt toch niet zo, ik ben het met nachtboswachter eens, het bos moet blijven,oude bomen dood kapen, gelijk nieuwe bomen planten.Ik lees Veele reactie op deze site,of het nou om het bos gaat over de mug, of over de rondweg,enz..Alleen maar negativ.Kijk toch eens om jullie heen,wat hier in al de jaren verandert is?En dit in ons voordeel,Wij leven nou in 2014 wij gaan met de tijd mee,Ik ben blij hier te wonen,wij hebben winkels restaurant cafés disco voor de jeugd,verzorgings- centrum,mooi fietsroute wandelpaden,enz.Kijk toch eens in millingen of berg en dal? Berg en dal heeft niets aan winkels… Lees meer »
wpDiscuz