Nieuwe gemeente Groesbeek onder preventief toezicht

De nieuwe gemeente Groesbeek kan niet voldoen aan de wettelijke termijnen voor inzending van een vastgestelde begroting.

Het logo van de nieuwe gemeente Groesbeek in 2015.

Het logo van de nieuwe gemeente Groesbeek in 2015.

De gemeenteraad van de nieuwe gemeente wordt pas begin januari 2015 geïnstalleerd. De vastgestelde begroting moest echter al voor 15 november 2014 bij Gedeputeerde Staten (GS) bekend zijn. Om die reden staat de fusiegemeente het eerste jaar onder preventief toezicht. De begroting voor 2015 en de daarop betrekking hebbende wijzigingen hebben nu goedkeuring van de provincie Gelderland nodig.

GS van de provincies zijn op grond van de Gemeentewet financieel toezichthouder van de gemeenten. Dit is met als doel een gezonde financiële positie (evenwichtige begroting of meerjarenraming) van de gemeenten te bevorderen. De gemeenten zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor een gezond financieel beleid.

De gemeenten Apeldoorn en Beuningen staan, net als voorgaande jaren, nog steeds onder preventief toezicht. Zij hebben weliswaar de nodige maatregelen genomen, maar de financiën vragen nog extra aandacht.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nlZowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 december, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 22 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
De nachtboswachter

Goed Bezig gemeente Groesbeek.

Lambert

Regeren is toch vooruitzien…..?

Juustem

En daar is het eerste lijk uit de kast, nog sneller dan verwacht…wordt vervolgd…

henk

Ik denk dat een gemeente Groesbeek ( B&D) daar weinig aan kan doen. het is meer de fout van Den Haag, ze stemden in met de fusie en ze weten dat die pas op 1 jan 2015 ingaat. Mede door de bezuinigen van het rijk weet volgens mij geen een gemeente wat er gaat gebeuren in het begin van het jaar. Beetje een rare actie vanuit Den Haag m.i.

ben.helder

Het is de papieren werkelijkheid waar politici zo van houden!

ikke

Ja, deze fusie kwam ook als donderslag bij heldere hemel:). Men kan wel alvast het gemeentehuis klaar hebben, maar niet de begroting op orde hebben ? Is dat niet de verkeerde volgorde?

De nachtboswachter

Hans Peters was jou partij hier ook van op de hoogten.en wat houd het in preventief toezicht.

Gerda

@Henk dat geldt voor alle gemeenten in Nederland maar die staan niet allemaal onder curatele. Ze hadden een begroting in kunnen dienen maar dat had betekent dat ze voor de verkiezingen duidelijkheid hadden moeten gegeven wat de gevolgen voor alle inwoners zijn. tja en dat kun je niet hebben.

B.Eerput

Een goed begin is het halve werk… Gelukkig wisten ze niet al jaren van de fusie dus konden ze zich niet voorbereiden. Niet met de beschuldigende vinger naar de gemeentepolitiek wijzen mensen, kunt het hen niet kwalijk nemen dat ze geen vooruitziende blik hebben. Ik zal eens in het slijk van het beerputje roeren, ik zie een 2015 waarin de ware aard van Sjakie en H.E. duidelijk wordt bij de zogenaamde vriendpartijen. Fijne jaarwisseling mensen!

Muts

Toch jammer dat jullie het niet begrijpen:

1) De Gemeente kon simpelweg geen goede begroting opleveren, omdat niet bekend is wat de financiële gevolgen van de acties uit Den Haag opleveren.

2) Als je niet weet hoeveel geld je hebt, dan kun je dus nooit op tijd de juiste gegevens opleveren

3) Als je niet op tijd de gegevens oplevert, dan word je automatisch onder toezicht geplaatst.

Hier kan de Gemeente dus helemaal niks aan doen, maar is volledig de schuld van de sukkels in Den Haag.

Juustem

@ Muts, dat zou betekenen dat alle gemeenten in het land onder toezicht staan, als jouw redenering zou kloppen. Maar blijkbaar is dat elders wel gelukt en hier niet…ook in een begroting kun je ruimte inrichten voor onzekerheden. Begroten is enkel een raming maken, de uitvoering valt altijd anders omdat je nooit weet wat de toekomst brengt. Ik zeg dus: dit zijn smoesjes.

Muts

@ Juustem: Niet helemaal. Alle gemeenten die niet fuseren kunnen aan de hand van de liggende plannen aardig inschatten wat de begroting voor volgend jaar wordt. Voor fuserende gemeenten is dat op dit moment aanzienlijk lastiger. Den Haag gaat een heleboel zaken overhevelen naar de gemeenten en daarbij is voor fusie gemeenten nog totaal onduidelijk wat daar de gevolgen van zijn. Het is niet gewoon het spul optellen en delen, Daar komt wel wat meer bij kijken.

kloeke

@muts…..maar dat is toch hun werk?daar worden ze voor betaald.

Ria Patella

Juist Kloeke .De enige die misschien een beetje verstand van boekhouden afweet is Hans Peters. En die schuiven ze aan de kant.

henk
kloeke, maar als je toch nog niet weet wat je te besteden hebt wordt dat een stuk lastiger. En zo erg is het toch ook weer niet om onder toezicht te staan. wat maken we ons druk, volgend jaar een heel nieuwe gemeente met nieuwe bestuurders en die gaan dat vast wel allemaal oplossen voor ons. Maar net als elk jaar zullen wij er niet op vooruit gaan maar zal het allemaal weer meer centjes gaan kosten. De polder bewoners hebben in ieder geval al het voordeel dat de hondenbelasting niet meer betaald hoeft te worden. Dat kunnen ze al… Lees meer »
www.hanspeters.eu
Het probleem is op 1 januari 2015 gaan drie gemeenten samen. Dit betekent dat er dus sowieso minder algemene uitkering komt dan dat de drie gemeenten apart ontvingen. Dan komt daar nog bij de participatiewet waar dus met minder geld evenveel gedaan moet worden, de bezuiniging op de WMO, de bezuiniging op de jeugdzorg, de bezuiniging op de huishoudelijk hulp bovenop. Ik gaf het al aan voor de verkiezingen dat we de exacte bedragen niet weten. Eind februari is het de bedoeling dat de begroting wordt vastgesteld. De bedoeling is ook dat het meerjarenperspectief de meerjarenbegroting sluitend is of in… Lees meer »
Gerda

@hans staan alle gemeenten die onlangs zijn gefuseerd dan onder toezicht? dacht het niet. Gooi het aub niet op de participatiewet want ook dat is allang bekend en daar krijgt elke gemeente mee te maken. Exacte bedragen weten jullie misschien niet maar je hebt wel een richtlijn en met deze richtlijn had een begroting gemaakt kunnen worden zoals ook elk bedrijf doet. Want heb ik niet ergens gelezen dat indien het belastingniveau op het huidige Groesbeekse tarief blijft er al een tekort ontstaat? Dus gerekend is er.

www.hanspeters.eu

Gerda inderdaad gerekend is er, maar je kan niet als drie afzonderlijke raden, voor de verkiezingen de begroting van de nieuwe raad vaststellen, dus het zal best zo zijn dat de andere herindelingsgemeentes met hetzelfde zitten. Inderdaad ontstaat er een tekort op de begroting, vanwege het lage belastingniveau, maar de grootste hoop aan inkomsten, komt toch echt uit de algemene uitkering van het Rijk.

kloeke

Participatie wet,mensen met uitkering inzetten voor betaalde banen,dat worden dus goedkope arbeidskrachten die Door de (r)overheid kunnen worden ingezet.en zo weer een stukje arbeidsmarkt gaan verzieken.

Marcel Poelen
@ Gerda; alle gemeenten die in een herindelingstraject zitten komen op grond van de Wet algemene regels herindeling (Wet arhi)verplicht onder preventief toezicht. De gemeenteraad van de nieuwe gemeente Groesbeek is door de herindeling pas in 2015 bevoegd om de (meer jaren-) begroting van het nieuwe college voor 2015 (en verder) goed te keuren. Herindelingstrajecten kennen wettelijk helaas geen andere volgorde van handelen. De drie gemeenteraden hebben in het kader van de gemeentelijke belastingen voor 2015 gekozen voor de variant laagste lasten, dat zal wel gaan leiden tot een begrotingstekort, hoe groot dat weet ik nu nog niet. Millingen zou… Lees meer »
wpDiscuz