HALT Vuurwerkcampagne 2014

Bureau HALT, een organisatie die zich bezig houdt met het voorkomen van jeugdcriminaliteit, houdt in onze regio weer de jaarlijkse vuurwerkcampagne in samenwerking met politie en brandweer. Eigen verantwoordelijkheid staat daarin centraal.

De preventietaak bestaat vooral door lesbrieven te verspreiden op scholen. Daarin wordt de aandacht gevestigd op de geldende regels, een veilige manier van omgaan met vuurwerk en het terugdringen van overlast en ongelukken.

De bestraffende taak van bureau HALT bestaat uit het direct opleggen van een werkstraf aan jongeren tot 18 jaar die zich niet hebben gehouden aan de geldende regels omtrent vuurwerk. Daarnaast moeten deze jongeren de mogelijk aangerichte schade vergoeden.

Verscherpt politietoezicht en zero-tolerance beleid

Om naleving van de geldende regels over vuurwerk zo veel mogelijk te garanderen, controleert de politie de komende periode op de handel, het bezit en het (vroegtijdig) afsteken van vuurwerk. Daarbij zet zij ook nadrukkelijk in op het bestrijden van illegaal vuurwerk. De politie gaat daarbij uit van zero tolerance en lik-op-stuk beleid, wat betekent dat als een duidelijke overtreding van de hieronder opgesomde regels wordt geconstateerd direct een bekeuring (boete of Halt-verwijzing) en inbeslagname volgt. Agressie of geweld wordt natuurlijk helemaal niet getolereerd.

Laat iedereen daarom het goede voornemen maken om vuurwerk alleen te gebruiken waarvoor het bestemd is, namelijk een feestelijke jaarwisseling zonder noemenswaardige incidenten.

Belangrijkste regels

De belangrijkste regels omtrent vuurwerk nog even op een rij:

– Verkoop van vuurwerk mag alleen aan personen van 16 jaar of ouder.
– Verkoop van consumentenvuurwerk (en daarmee ook bezit door particulieren) mag dit jaar op maandag 29 december, dinsdag 30 december en woensdag 31 december.
– Koop en verkoop van consumentenvuurwerk mag alleen bij erkende, door de Nederlandse overheid gecontroleerde, verkooppunten plaatsvinden. Al het andere vuurwerk is illegaal en niet veilig, bezit daarvan is altijd strafbaar.
– Vuurwerk afsteken mag alleen op woensdag 31 december 2014 vanaf 18.00 uur tot donderdag 1 januari 2015 om 02.00 uur. Wie op andere tijden vuurwerk afsteekt is dus strafbaar.
– Vuurwerk afsteken op een zodanige manier dat gevaar, schade of ontoelaatbare overlast wordt veroorzaakt is altijd verboden. Dus nooit vuurwerk naar mensen of dieren gooien, geen vuurwerk in brievenbussen e.d. stoppen en geen vuurwerk naar brandgevaarlijke materialen of installaties gooien.
– Ga verantwoord, veilig en volgens bovenstaande regels te werk en houd bij het afsteken van vuurwerk vooral rekening met (schrikreacties bij) ouderen, kinderen en huisdieren.
– Ruim de restanten van het vuurwerk zo snel mogelijk op, het is een kleine moeite.

Oud en nieuw is pas echt een gezellig feest als we samen zorgen dat alles veilig en heel blijft.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: Gemeente Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 december, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
henk

hopelijk komt er niemand in aanmerking voor HALT, dan hebben het onze honden namelijk rustig. Maar goed wij zijn ook jong geweest, alleen was dat meer met rotjes en niet met die bom aanslagen die ze nu hebben.

De nachtboswachter

Henk dat zou mooi zijn alleen de meesten ongelukken gebeuren door dat men de regels niet in acht neemt.en voor de huisdieren vind ik het ook wel zielig vooral de honden en katten die van huis weg lopen.

wpDiscuz