Tips Dierenambulance Nijmegen voor jaarwisseling

Het is nog geen einde van het jaar, maar de eerste knallen worden al gehoord.

DAN_tips_jaarwisseling-DGB

Oudjaar en vuurwerk voor veel mensen een mooi schouwspel maar, voor de huisdieren vaak een ramp. Graag geeft Dierenambulance Nijmegen (DAN) enkele tips om te voorkomen dat uw hond of ander huisdier erg schrikt en wegloopt.

Tips voor de jaarwisseling

• Kinderen en jongeren spelen al ruim voor oudjaar met vuurwerk, loopt niet in hun richting als u de hond uitlaat; er kan zomaar een rotje “verdwalen” en uw hond raken. Ook is het verstandig de hond in deze periode niet los te laten lopen, het dier kan schrikken en in paniek wegrennen. Het gezegde “dat doet hij anders nooit” horen wij als dierenambulance veel te vaak in deze periode.

• Als de hond toch knallen “om de oren krijgt” negeer, de eventuele, angst en doe net of er niets aan de hand is. Schrikt hij toch, ga met hem spelen, rennen of iets anders doen wat hij leuk vindt maar, houdt hem aan de lijn! Positieve aandacht is goed maar beloon de angst niet door te troosten, want dan wordt zijn angst bevestigd.

• Zorg dat de hond ruim voor 24.00 uur goed is uitgelaten en laat hem pas weer uit als het knallen afgelopen is maar, aan de lijn!

• Verder is het natuurlijk logisch dat de hond niet alleen gelaten wordt tijdens het vuurwerk, maar wilt U toch even de straat op om gelukwensen uit te wisselen, zorg dat er tenminste een persoon in huis blijft en sluit alle deuren en ramen goed en zorgvuldig af zodat, het dier er niet stiekem tussenuit glipt.

• Ook al is uw hond niet bang voor vuurwerk, neem hem niet mee de straat op. De knallen zijn vaak veel te hard voor de gevoelige hondenoren.

• Ook op 1 januari wordt er nog veel gevonden of vergeten vuurwerk afgestoken, ook dan de hond aan de lijn houden. Op 1 januari worden er vaak veel meer dieren als vermist opgegeven dan op oudejaarsdag zelf.

• Mocht toch een van uw huisdieren weglopen, meldt dit direct aan de dierenambulance Nijmegen e.o (DAN) 024 3550222. Wij zetten zo snel mogelijk de vermissing voor U op internet. Het kan zijn dat even later uw dier gemeld wordt als gevonden en dan kunt u zelf uw dier bij de melder ophalen. Geeft U de vermissing pas veel later door dan kan uw dier inmiddels al door de DAN opgehaald zijn en naar het asiel gebracht. In dat geval kunt u hem pas de volgende werkdag ophalen.

• Zorg dat uw huisdier in deze dagen een halsband om heeft met een leesbaar telefoonnummer erop. Zo kan iemand die het dier vindt, direct U bellen, dit bespaart kosten maar vooral stress voor het dier. Een gemeentepenning van de gemeente Nijmegen kan door de DAN nagetrokken worden dus, doe deze aan de halsband.

• Is uw dier gechipt loop, voor de zekerheid via internet even na of de juiste gegevens bij de databank (www.chipnummer.nl) bekend zijn. Het gebeurt veel te vaak dat de gegevens niet kloppen en dan kunnen wij of de dierenarts U niet bereiken. Ook indien uw hond alleen bij de Raad van Beheer in de databank staat, heeft u een probleem. Deze organisatie is alleen tijdens kantooruren bereikbaar dus tijdens de feestdagen niet!

• Indien u de hond een kalmeringsmiddel wilt geven, overleg dit ruim van te voren met uw dierenarts, geef niet zomaar iets!

• Ook de katten, ratten, konijnen en vogels hebben last van het vuurwerk. Houdt ze binnen en dek de volière goed af.

• Veel mensen besteden veel aandacht aan lekker eten, zorg dat het afval goed opgeborgen wordt, het komt nogal eens voor dat een hond of kat zich verslikt in een kippenbotje, of dat dit dwars in de keel komt te zitten. Ook als men lekkere dingen uit een blikje haalt, knijp het blikje goed samen voordat je het weggooit, zodat de kat, en zeker de straatkat er niet met de kop klem in komt te zitten. De DAN komt zeker enkele malen per jaar in actie om deze dieren te bevrijden van het blik. Nog een tip: chocolade kan dodelijk zijn voor honden, laat de lekkere bonbons niet op tafel staan waar de dieren bij kunnen.

• Namens alle medewerkers wensen wij iedereen gezellige feestdagen toe en we hopen dat 2015 een diervriendelijk jaar wordt.

Nieuwjaarswens_DAN_2015-DGB

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 december, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
De nachtboswachter

Dank voor de nuttiger tips.

wpDiscuz