“Spelregels” vuurwerk 2014

Het veilig afsteken van mooi vuurwerk kan de feestvreugde verhogen. Het is daarbij wel nodig om de geldende regels in acht te nemen. De regels voor het (ver)kopen, in bezit hebben en afsteken van vuurwerk zijn bedoeld om gevaren en overlast hiervan te beperken en staan in het landelijke Vuurwerkbesluit en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Rondom de jaarwisseling wordt behoorlijk wat vuurwerk afgestoken. Voor bijvoorbeeld ouderen, kleine kinderen en dieren kan het geknal van vuurwerk veel overlast betekenen. Gebruik daarom alleen vuurwerk met een Nederlandse gebruiksaanwijzing. Zit die er niet bij, dan is er sprake van illegaal en gevaarlijk vuurwerk. Bezit van vuurwerk uit Duitsland of België is dus ook strafbaar.

Vuurwerkmisbruik

Vuurwerkmisbruik (o.a. bezit en/of afsteken van verboden vuurwerk zoals strijkers en nitraatbommen, vuurwerk gooien naar mensen, dieren of brandgevaarlijke materialen of vuurwerk laten afgaan in brievenbussen, prullenbakken e.d.) is altijd strafbaar en daartegen wordt zoveel mogelijk bestraffend opgetreden. Het is ook goed om elkaar daar op aan te spreken en om als ouders de regels en risico’s met uw kinderen te bespreken. Kijk voor meer toelichting op www.halt.nl.

Afsteken vuurwerk alleen toegestaan van 18:00 tot 02:00 uur

Het afsteken van consumentenvuurwerk is vanaf dit jaar enkel toegestaan op oudejaarsdag vanaf 18.00 uur tot in de nieuwjaarsnacht 02.00 uur. Op andere tijdstippen afsteken dan hiervoor genoemd is dus echt strafbaar.

Ruim de vuurwerkresten daarna meteen op! Dit om de straten schoon te houden en om ongelukken met niet afgegaan vuurwerk te voorkomen.

Verkoop van vuurwerk

Het verkopen van vuurwerk mag alleen vanuit erkende verkooppunten die door overheidsinstanties zijn gecontroleerd op de geldende veiligheidseisen en waaraan een gemeentelijke verkoopvergunning is verleend. Het landelijke Vuurwerkbesluit bepaalt dwingend dat de verkoop van vuurwerk alleen mag plaatsvinden aan personen van minimaal 16 jaar en op de laatste drie werkdagen van het jaar. In het jaar 2014 mag consumentenvuurwerk dus uitsluitend worden verkocht en afgehaald op 29, 30 en 31 december.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: Gemeente Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 december, 2014 door Redactie DeGroesbeek with 21 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
rick

toch leuk dat de politie al te gezegd heeft niet streng te controleren. dit omdat het niet te handhaven is. Nederland word steeds slimmer!!!

Kelleke

ik vind het ronduit asociaal gedrag als mensen die illegale knaldingen afsteken. Als je ziet hoe dieren hierop reageren dan zou je bij jezelf ten rade moeten gaan.
Vuurwerk afsteken, prima! maar hou je aan de regels en houd aub rekening met je medemens maar vooral met de dieren!

Gruusbekse

Lekker knallen zin in!

De nachtboswachter

Rick denk je dat de politie niks anders te doen heeft op oudjaarsdag.ouders kunnen ook hun kinderen om 6 uur hun vuurwerk geven.en ze er op wijzen dat ze rekening houden met oudere mensen en vooral met huisdieren.

stom

Mensen die zich aan de spelregels houden,zijn vandaag of morgen de dupe.Da bepaalde mensen zich niet en de spelregels houden,en over paar jaar helemaal verboden woord.Hou het netjes en volg de spelregels.

Lulpiep

Zal Fredje niet ble me zien…

Gruusbekse

samen met de knalpiraat lekker knallen dit jaar!!! We hebben er weer zin in BOEM!!!!!!!

de knalpiraat

Bijna is het zover,

Eindelijk oudjaarsdag

Tijd om het zware knalwerk weer tevoorschijn te halen.

Dat word weer 100% genieten van flinke klappen de gehele dag

De stoker

Lekker knallen boys, laat ze maar lullen. Wij Zullen jullie oortje lekker laten Suizen.

Gruusbekse

KABOEM !!!!!!!!!!!!

De nachtboswachter

Stom zo gaat het met veel dingen.

rick
@nachtboswachter, Waar uit haal jij dat ik denk dat de politie niks beters te doen heeft ? ik zelf als hulpverlener snap dat namelijk wel. en waarom richt je het op kinderen ? kinderen lopen niet na belgie om illegaal vuurwerk op te halen, dat doen de ouderen. en als je dan van af 18.00 uur mag afsteken moeten de mensen dan een demper op het vuurwerk leggen om de ouderen en dieren te sparen ? gaat een beetje moeilijk tenzij jij met al die hoge opleidingen van je deze al hebt uitgevonden en op de markt hebt gebracht. ik… Lees meer »
bellefante

Geweldig gesproken rick

De nachtboswachter
Rick schijnbaar begrijp jij het niet voor mijn part gooien ze de hele dag door en dat vind ik leuk alleen er gebeuren te veel ongelukken en ze kunnen gewoon rekening houden met huisdieren en ouderen.voorkomen is beter dan genezen en dat je hulpverlener bent geloof ik geen bal van dan reageer je heel anders.heb je trouwens ook dienst als hulp verlener.en geluid hoort er bij rick volgens mijn weet je niet waar het over gaat.Prettiger Dienst ze zullen wel blij met je zijn als hulpverlener denk dat ze denken als Rick dienst heeft kom ik niet.en ga zelf in… Lees meer »
rick

Nog een keer voor de nachtboswachter die blijkbaar niet zo snel van begrip is. er gebeuren inderdaad veel ongelukken en ja dat komt door het vuurwerk en ja ik ben hulpverlener. er zijn namelijk mensen die wel werken en een normaal leven leiden en niet iedereen is minder toerekening vatbaar zoals jou.

De nachtboswachter

Rick jij alleen werkt.en jij bent normaal ben nog nooit een normaal mens tegen gekomen.wat heb jij een hoge dunk over je zelf zeg.je vrouw zal wel trots op je zijn ik kan me jou helemaal voorstellen en heb je nog nooit gezien eigen roem stinkt niet.nu zul je wel niet meer reageren.maar ja je word nooit door een gouden koets omver gereden wel door een strontkar.

rick

jij bent mij vaak genoeg tegen gekomen jonge en de volgende keer zal ik het even melden als ik je tegen kom en dan merk je dat ik voor bij ben gekomen. owja ik zeg niet dat ik een normaal mens ben, ik leid een normaal leven lezen bosmongool

De nachtboswachter

Rick ik kan goed lezen.ik kan binnen 5 minuten weten waar je woont ik ken iemand.die weet als kind al hoe je moet inbreken in een mail met gegevens.zijn vader doet niks anders flapdrol.zal wel niet door de moderatie komen.

De nachtboswachter

Rick jij praat als of jij het alleen goed doet.maar wat ik doe zie jij niet jij gaat alleen te werk op mijn verleden.eens een dief altijd.geld stinkt ze knallen elkaar er voor af ik wil je graag tegen komen morgen weet ik meer hoeveel namen heb je al gebruikt op de groesbeek.iedereen weet wie ik ben.trouwens was toen een mooier foto jammer dat ie er af is.

mareike

Rick il heb heel veel respect voor de nachtboswachter en wat jij schrijft over de nachtboswachter dat zo ik eerder bij jou plaatsen want dat eerder een toepassing bij jou

wpDiscuz