[Foto’s / Video] Gemeente Berg en Dal een feit

Vrijdag is er definitief een einde gekomen aan de lange discussie over de gemeentenaam.


De vier wethouders van de nieuwe gemeente. VLNR: Erik Weijers, Sylvia Fleuren, Ria Barber en Sjaak Thijssen. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

De MUG-fusiegemeente die op donderdag 1 januari van start is gegaan heet per 2 januari 2016 “Berg en Dal”. Dit heeft de nieuwe gemeenteraad vrijdag in haar eerste raadsvergadering in een bomvolle raadszaal besloten.

Het merendeel van de stemgerechtigden uit de oude gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek koos op 19 november 2014 via een referendum voor de gemeentenaam “Berg en Dal”: 50,79% (9315 vs. 9024 stemmen). De andere optie was “Groesbeek”. De raad nam de uitslag van het referendum in een unanieme, 22-0 meerderheid (Houkes van C’90 was afwezig) over.

De nieuwe gemeente heet het eerste jaar nog wel “Groesbeek”. Dit is door het ministerie op basis van de Wet Ahri besloten, omdat de door de gemeenteraden gekozen tijdelijke werknaam “Millingen aan de Rijn – Ubbergen – Groesbeek” niet als geldige gemeentenaam gezien kon worden.

Over de gemeentenaam was een lange, emotionele discussie. De discussie laaide in april 2013 op, maar was al sinds 2012 aan de gang.

Komborden

Wat komt er op de welbekende blauwe bordjes te staan? De Groesbeekse Volkspartij (GVP) kwam met een amendement om de historische binding die de kerkdorpjes De Horst en Breedeweg met Groesbeek hebben tot uiting te laten komen op de borden. Als het aan de GVP ligt komen er borden met de tekst “Groesbeek – De Horst” en “Groesbeek – Breedeweg” voor die twee kerkdorpen. De raad stemde daar mee in: 17-5.

BenD_gem_Groesbeek_eind-DGB
De rollen worden volgend jaar omgedraaid: Groesbeek wordt een dorp binnen de nieuwe gemeente Berg en Dal. Over de komborden is nog wat onduidelijkheid. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Dan rest nog de vraag of de gemeentenaam vermeld moet worden. Voor Openheid en een Leefbaar Groesbeek (VOLG) vond dit niet nodig. Uit financieel oogpunt is het volgens de partij beter om dit niet te doen, mede gezien eventuele vandalisme in de toekomst. Het vermelden van de gemeentenaam op de komborden is wettelijk ook niet verplicht. De motie van VOLG werd op eigen initiatief aangehouden en komt op een andere datum weer terug in de raad.

Coalitie en wethouders

Er is een coalitie van 6 partijen in de nieuwe gemeente: CDA, Groesbeekse Volkspartij (GVP), Combinatie ’90 (C’90), GJS Millingen, VOLG en Voor Berg en Dal. In totaal hebben deze partijen 15 van de 23 raadszetels.

De vier deeltijdwethouders (deeltijdpercentage van 85%) van de gemeente zijn vrijdag verkozen. Dit zijn Sylvia Fleuren (CDA), Sjaak Thijsen (GVP), Ria Barber (C’90) en Erik Weijers (VOLG). Na 1,5 jaar maakt Barber plaats voor Alex ten Westeneind van GJS. De mogelijke portefeuilleverdeling staat hier. Het college buigt zich daar op 6 januari over.

De PvdA, GroenLinks en VVD waren kritisch over de benoeming van de wethouders. Zij vonden het college Groesbeeks. Drie van de vier wethouders komen namelijk uit het heuveldorp. De drie partijen, samen goed voor 5 zetels, vonden dit niet netjes tegenover de inwoners uit de oude gemeenten Millingen aan de Rijn en Ubbergen. Formateur Rob Verheijen benadrukte dat dit geen probleem moet zijn.

Keereweer blijft waarnemend burgemeester

Harry Keereweer is tijdens de eerste raadsvergadering van de nieuwe gemeente in het gemeentehuis in Groesbeek beëdigd door de Commissaris van de Koning: Clemens Cornielje. In het begin van 2015 zal zo spoedig mogelijk de procedure worden gestart om tot een nieuwe door de Kroon benoemde burgemeester van de nieuwe gemeente Groesbeek te komen. Naar verwachting zal de benoeming medio 2015 plaatsvinden.


Foto’s met dank aan Piet Spanjers!

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 2 januari, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 56 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Andre

Was ook niet echt een verassing

gelukkig nieuwjaar

niet gewoon zo laten hoe het was groesbeek blijf groesbeek

De nachtboswachter

Ja de GVP weet het weer goed aan te pakken 17 voor 5 tegen.maar bekijk de zaak eens van uit een democratie waar wij zo naar streven.en aan gezien Hans Peters de meesten stemmen hard geloof ik niet meer in een eerlijke Politiek.indien Hans slim is zou hij beiden zaken kunnen winnen ook de naam Groesbeek.en Sjaak weet dat donders goed aan gezien hij ook rechten gestudeerd heeft Hans hard gewoon Wethouder kunnen zijn hem is onrecht aan gedaan zijn partij hard gewoon recht op de meeste zetels word vervolgt.

kiezersbedrog

Hans Peters met sociaal Groesbeek ( al weer) terug gekomen op een eerder gemaakte belofte?
eerst beloven…. het referendum te respecteren
daarna beloven …. bij stemming weg te lopen
nu…. toch VOOR gestemd.

dit onvoorspelbare gedag heeft je naar de oppositiebanken verwezen.
Maar…. dat is ook het enige wat jullie wilden…..

jantje.

Walgelijk, alleen de kop met grote letters van dit artikel al! Gr

bellefante

Wat zijn jullie zielig zeg

Marie

Dan wordt het een toneelstukje.

Accepteer nou maar waar de meeste inwoners van de nieuwe gemeente voor hebben gekozen Berg en Dal.
Zeer toepasselijk een nieuwe gemeente met bergen en dalen.

Lambert

Ja Jan een gemeente met HEUVELS en DALEN, POLDER en TERP. Er is hier geen berg te zien. Dus Berg en Dal zou recht doen aan de nieuwe gemeente?
We gaan dus toch alle borden aanpassen en bakken met geld uitgeven. Het echte dal is straks de schatkist van de nieuwe gemeente.

Hans

Nou jan, als je de definitie van een berg en een dal eens opzoekt dan zul je zien dat jouw opmerking, en de zogenaamde motivatie om deze naam te kiezen, totaal nergens op slaat.
Het is ook Zevenheuvelenweg en niet zevenbergenweg. Waarom zou dat nou zijn denk je??

De nachtboswachter

Piet alles word gezien.

Hans heb je de heuvels al eens geteld van de zevenheuvelenweg???
En ja het zijn geen echte bergen maar wel een neutrale naam waar jullie Groesbekers en wij Millingenaren het toch mee moeten doen

Töje

Tja en wat voor een stromende rivier is de Groesbeek dan? Een door graafmachines gegraven slootje! Hoezo beek?

De nachtboswachter

Daar moeten we het dan maar weer mee doen.mooier kiekjes piet ook van alles word gezien grappig.

Ramon Barends, PSP'92

Als je het niet eens bent met dit raadsbesluit moet je bezwaar aantekenen bij de gemeenteraad van Groesbeek. Dat kan schriftelijk voor de periode van 6 weken. En niet hier blijven toeteren op de site. Ik heb vandaag NUL insprekers gezien bij de gemeenteraadsvergadering. Als het je zo aan het hart gaat moet je ook ballen tonen…

jantje.

@ Ramon, dat bepalen de mensen nog altijd zelf als men hier wil toeteren oftewel hun ontevredenheid over de gehele fusie enz. willen uiten! en laat me toch niet lachen om ballen te laten tonen door bezwaar aan te tekenen want die kogel is al veel langer door de kerk, en de gemeente G.beek had in het begin hun ballen moeten laten tonen! Gr

kloeke

Zijn we mooi klaar mee allemaal…..en het is sjakie weer gelukt die kan weer lekker zijn gang gaan.gaat wat worden de komende jaren……

Richard

Inderdaad, “ballen tonen”, op de juiste wijze positieve aktie ondernemen en niet vanaf de zijlijn allerlei negatieve kritiek uiten! ……en indien nodig je verlies nemen en verdergaan.

Robbert B.

We zouden zoals bepaalde landen, die toch wel zo’n 50 jaar achterlopen qua tijd, in opstand moeten komen. Demonstreren en met molotovcocktails moeten werpen, maar helaas zijn wij brave Nederlanders die het accepteren.

ben.helder
Beste Ramon van PSP92. Je schreef dat je geen insprekers hebt gezien. Dat klopt wel. Als je in een eerdere fase de Gemeenteraad van Groesbeek aan het werk hebt gezien dan had je begrepen waarom er geen insprekers meer zijn. Nu wil het geval dat de oude dorpspolitiek in een nieuw jasje is gegoten maar wel met de oude hoofdrolspelers wederom aan de macht. Dat lag niet aan de betrokken kiezers beste Ramon maar een handigheidje dat men lijstverbinding noemt. Volkomen legaal allemaal, dat dan weer wel. Waar de gewone burger wel een katterig gevoel aan over houdt, zeker als… Lees meer »
wpDiscuz