Haardhoutdag Groesbeek 2015

De meeste mensen met een open haard hebben hun voorraad haardhout weer zien slinken. Deze winter voorziet Staatsbosbeheer in het Rijk van Nijmegen graag in een behoefte en biedt haardhout aan uit eigen bossen. Staatsbosbeheer organiseert op zaterdag 21 februari 2015 weer een haardhoutdag in het Groesbeekse Bos.


Haardhoutdag 2013: de stammen worden ingeladen. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Staatsbosbeheer heeft altijd hout geoogst vanuit professioneel bosbeheer en daarmee tevens inkomsten gegenereerd. De opbrengsten van hout worden gebruikt om het natuurbeheer wat Staatsbosbeheer doet mede te financieren. De verkoop van haardhout maakt hier deel van uit.

Beperkt aanbod

Het haardhout moet zelf worden afgehaald en opgeladen. Natuurlijk moet het hout nog wel gedroogd worden want het komt ‘vers’ uit het bos en is dus nog vol met vocht. De voorraden haardhout zijn beperkt dus kom op tijd. Het hout dat u bij ons koopt ligt al op stapels langs de Maldensebaan. De stammen hebben een lengte van 2 meter en een diameter van 15 tot 25 cm. Er gaan ongeveer 22 stammen in een kuub. De prijs bedraagt €2,50 per stam. U kunt na het laden uitsluitend contant afrekenen bij medewerkers van Staatsbosbeheer.

Houtoogst

Van de ruim 90.000 hectare Nederlands bos die Staatsbosbeheer beheert is circa eenderde natuurbos waar de natuurlijke processen voorop staan en dood hout zoveel mogelijk blijft liggen als bron voor nieuw leven. Ongeveer tweederde is multifunctioneel bos dat beheerd wordt met verschillende doelen. Eén daarvan is het oogsten van hout. Het overgrote deel van het hout dat Staatsbosbeheer oogst uit de Nederlandse bossen wordt industrieel verwerkt. Bijvoorbeeld tot meubels en tuinhuisjes, maar ook als biobrandstof en voor de productie van pallets voor de (inter)nationale handel. Een klein deel wordt als openhaardhout verkocht aan particulieren. Al het hout van Staatsbosbeheer is natuurlijk FSC-gecertificeerd. Meer weten? Kijk dan eens op www.hollands-hout.com.

Datum: Zaterdag 21 februari 2015
Tijd: 09.00-15.00 uur
Locatie: Entree van het Groesbeekse Bos bij de kruising Nijmeegsebaan-Maldensebaan (t.h.v. sportpark Germania en de motorcrossbaan)
Informatie: Boswachter Corien Koreman T. 06-10016526 E-mail: [email protected] of kijk op www.staatsbosbeheer.nl.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 19 januari, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 7 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
De nachtboswachter
Zou het niet verstandig zijn dat mensen weer hout kunnen gaan sprokkelen zo als vroeger.schandalig hoeveel hout er aan het weg rotten is.dan kan de bosbes ook ook mooi terug komen.geef de mensen gratis hout inruil voor een bos vak schoon te houden.alles draait om geld.maar aan echt onderhoud en een schoon bos voor dier en mens heeft men maling aan.daarbij Staatsbosbeheer is ook prijzig geworden de laatste jaren.en stop eens met de boel aan gort te rijden en diesel en olie te lekken met die zingende zagen des dood zingen weer vol op.straks hebben we geen bos meer hou… Lees meer »

ik zie een nieuw liedje aan komen van de nachtboswachter 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=V6lG9WwvNSg

henk

Nachtboswachter, zit er eigenlijk nog veel wild hier int bos ?

Reggie

Nachtboswachter, jij zou inmiddels beter moeten weten.
In bossen komt tegenwoordig veel dood hout voor. Dit komt doordat dood hout niet meer wordt opgeruimd, zoals tot ongeveer 1985 wel het geval was.
In bossen waar het beheer is gericht op meer natuurlijk bos, worden dode bomen en ander dood hout niet verwijderd. Dood hout is belangrijk voor veel planten en dieren, waaronder paddenstoelen en insecten.

De nachtboswachter

Henk er zit te weinig wild.Jan ik ook en Reggie dat weet ik ook wel en hout dat van nature op de grond terecht komt oke maar ik maak mijn er binnenkort ook niet meer druk om.laat ze de boel maar om zagen en de boel verder vernielen.jullie kleinkinderen zullen jullie dankbaar zijn.onze longen zijn zo belangrijk zet over 20 jaar maar allemaal kapjes op.

henkie

vroeger toen het bos door een “bekende” pyromaan angestokt werd was er geen houtkap nodig …..

De nachtboswachter

Henk laten we blij zijn dat toen verschillende pyromanen gepakt zijn.

wpDiscuz