Aanvraag monumentenstatus ZOMA

Erfgoedorganisaties hebben voor de ZOMA (ZOlenMAkerij) een aanvraag voor de status van gemeentelijk monument ingediend. Het gebouw wordt vanwege de centrumplannen mogelijk gesloopt. De sloopvergunning is jaren geleden al afgegeven.

Zoma-gebouw in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Zoma-gebouw in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Heemschut-Gelderland en de Stichting Industrieel Erfgoed Gelderland-Flevoland (SIEGF) geven aan de sloop onwenselijk te vinden. “In 2004 heeft de gemeente Groesbeek door een onafhankelijk deskundig bureau een waardenstelling laten maken voor een aantal monumentale panden in de gemeente, waaronder de ZOMA. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het oude fabrieksgebouw aan de Spoorlaan uit 1956 zeer behoudenswaardig is. Het uit de wederopbouwperiode daterende gebouw werd vervolgens zonder zorgvuldige besluitvorming in het nieuwe Centrumplan geofferd voor een appartementencomplex en later een supermarkt. Bij de planvorming werd de monumentale waarde, ondanks deskundigenadviezen en de oproepen van erfgoedorganisaties, keer op keer ontkend”, laat Heemschut-Gelderland woensdag op haar site weten.

Naar de mening van de erfgoedorganisaties is een definitieve herbestemming en inpassing van nieuwe functies, zoals de supermarkten, eveneens goed mogelijk. “Volgens de procedure zal de monumentencommissie van de gemeente Groesbeek als eerste een uitspraak dienen te doen over de monumentale waarde van het gebouw. Het college van B&W kan slechts in uitzonderlijke gevallen afwijken van dit advies”, aldus Heemschut.

Zoma. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Zoma. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

De erfgoedorganisaties voelen zich bij hun aanvraag gesterkt door het advies van het Monumenten Advies Bureau uit Nijmegen uit 2004, alsmede de adviezen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed én de Raad voor Cultuur. Laatstgenoemden adviseerden de minister eerder over mogelijke rijksbescherming van het object.

Op zaterdag 24 januari wordt er van 12:00 uur tot 17:00 uur een grote opruimingsmarkt in de ZOMA gehouden. Dit is een initiatief van Guido Muskens, die het pand sinds 2007 huurt. Hij organiseerde regelmatig exposities in het gebouw. In de 40 jaar daarvoor was de firma ZOMA in het bedrijfspand gevestigd.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl, Website Heemschut

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 januari, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 13 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
kenner.

smiet mar plat.
is toch een waardeloos gebouw.

kloeke

Goed plan…..groesbeeks erfgoed dit.

De nachtboswachter

Mooi een bioscoop er in de ruimten is er lang en breed genoeg voor.gezien het aantal inwoners wat Groesbeek heeft nu moet men naar Nijmegen.of heeft iemand anders een beter idee.reageer maar geen onzin.

henk

Oer lelijk gebouw, mooi tegen de vlakte ermee. Als het toch bewaart moet worden dan maar gebruiken als centrale bouwlokatie voor de carnaval.De wagens op de Heikant ( zuivering ) en de groepen ien de Zoma.

De nachtboswachter

Henk renoveren zou dat kunnen.of het zou ooit Station Berg en Dal kunnen worden bewijzen van spreken Henk mooi man.

Zou een mooie binnen kinderspeelplaats kunnen worden, voor het winkelend publiek, of en skeetbaan plaats.
Ook kunnen daar boetiekjes in komen, soms hebben winkeltjes niet veel plaats nodig.
Er zijn nog tal van mogelijk heden voor dit gebouw.
Later hebben we er weer spijt van dat het afgebroken is, denk maar eens aan het treinstation en de pier.

Gaan we weer garadus majella wilde ze ook behouden heeft handenvol geld gekost, de bewoners waren allemaal een hoop meer geld kwijt door dat gazeik van VOLG , moet je kijken hoe mooi dat geworden is. Dus weg die oude zooi

Hadewien

Prachtig industrieel gebouw. Uniek in Groesbeek. Geeft karakter en allure, zeker met alle nieuwbouw ernaast.
Ik ben voor culturele activiteiten op die plek. Het is een prachtige expositie plek. In combinatie met een podium.

Jan Norp
Inderdaad een mooi voorbeeld van een industrieel gebouw. Helaas is het zodanig gebouwd dat het nauwelijks geïsoleerd is. Kennelijk ging men er vroeger van uit dat de werkers in dat gebouw hard genoeg werkten om warm te blijven, maar voor culturele activiteiten in het winterseizoen volkomen ongeschikt. Binnen de huidige ruimte zouden wel kleine eenheden gebouwd kunnen worden die zelf geïsoleerd worden. Maar ook de slechte bereikbaarheid van het gebouw (begane grond vloer een paar meter boven maaiveld) vraagt extra aanpassingen. Zoals zoveel vrome wensen zou het behoud en hergebruik van het gebouw heel, heel veel geld gaan kosten en… Lees meer »
Zomaboy

Jan Norp heeft helemaal gelijk. Inderdaad jammer maar de aanpassingen zullen aanzienlijke kosten met zich meebrengen waardoor het bijna onmogelijk is om hier nog opbrengsten uit te halen.

Muts

Maar moet altijd het financiële de boventoon voeren? Het is een erg mooi gebouw en heel typisch voor Groesbeek. Moeten we dan ook dit stukje Groesbeeske history naar de knoppen helpen en er twee verschrikkelijk lelijke supermarken voor terugplaatsen? We hebben al bijna geen geschiedenis meer over.

Lulpiep

Ben ik het mee eens.. Muts.. maar het is wel gemeenschapsgeld die we daar in moeten pompen… Daar zien de Berg en Dallers niet blij mee..

Rolien

ons dorp mist sfeer. dit gebouw zou dat kunnen brengen. een visionair kan hier vast een goede herbestemming voor bedenken. ja, dat kost geld. logisch. maar het zal het dorp op termijn ook wat kunnen opleveren. kijk eens in Nijmegen, bijvoorbeeld bij het oude Honig-complex. daar kunnen jonge mensen bedrijfjes opstarten. goed voor de plaatselijke economie. wie durft Groesbeek een creatieve, verrassende push te geven?

wpDiscuz