Omroep Groesbeek en WFM vechten om licentie

De Stichting Lokale Omroep Groesbeek (Omroep Groesbeek) en de Omroep Stichting Milbergen (WFM Radio) hebben bij het Commissariaat voor de Media beiden afzonderlijk een licentieaanvraag ingediend om dé nieuwe lokale omroep van de fusiegemeente Groesbeek/Berg en Dal te worden. Dit heeft het Commissariaat in een brief laten weten.

De gemeenteraad van Groesbeek moet het Commissariaat van advies voorzien. Dit moet binnen 18 weken (midden april) gebeuren. Doordat er twee aanvragen zijn ingediend en er slechts één omroep kan worden aangewezen als officiële omroep voor de nieuwe gemeente zal men eerst proberen de omroepen samen te voegen. Dit staat ook zo beschreven in de Toelichting advies gemeenteraad bij aanvraag aanwijzing als lokale publieke media-instelling (punt 7).

Fusieproblemen

Dat samenvoegen lijkt echter een probleem te zijn. Naar aanleiding van een bericht op de site van WFM Radio, dat later werd verwijderd, publiceerde DeGroesbeek.nl in juli 2014 het artikel over het afketsen van de fusie van beide omroepen. Oorzaak voor het stoppen van de fusiebesprekingen was toen gelegen in onvoldoende vertrouwen tussen de besturen van beide omroepen. “WFM heeft de indruk dat er meer sprake is van een overname dan van een gelijkwaardige fusie”, stond er op de WFM-site. Ook over de gemeentenaam zijn er wat problemen ontstaan. Omroep Groesbeek wil verder als Omroep Berg en Dal, WFM zei vorige zomer nog voor een neutrale naam te gaan.

In de maanden daarna verschenen er verschillende berichten in de media over de samenwerking tussen beide partijen. In de meest recente berichtgeving was er weer sprake van nieuwe onderhandelingen. De burgemeesters waren betrokken bij de bemiddeling.

Besluit

Mochten beide partijen er echt niet meer uit komen, dan moet de gemeenteraad een omroep aanwijzen die de voorkeur van de raad heeft. Het Commissariaat wijst vervolgens één media-instelling aan, deze krijgt ook subsidie.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 januari, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 67 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Hans

Zit die Jennifer Janssen soms ook bij WFM omdat zij en WFM dezelfde bezwaren hebben en alleen maar over overname lullen de hele tijd?
WFM maakt geen schijn van kans met alles wat Omroep Groesbeek aan kennis en ervaring in huis heeft. En dan hebben we het nog niet eens over de faciliteiten die men bezit en heeft opgebouwd de afgelopen 25 jaar.
Als de Gemeenteraad uiteindelijk moet beslissen dan is de keuze snel gemaakt denk ik.

Jennifer Janssen
Hans zei: “Zit die Jennifer Janssen soms ook bij WFM omdat zij en WFM dezelfde bezwaren hebben en alleen maar over overname lullen de hele tijd?” Nee Hans. Wat je echter niet moet vergeten was in die tijd die bekende groep bezig op bijna alle fronten de meerderheid te bemachtigen om op die manier de belangen van de oude gemeente Groesbeek veilig te stellen. Of dat bij die mislukte fusiebesprekingen ook zo was weet ik niet, maar lijkt mij wel logisch. Ook heeft een groep het hele gebeuren altijd als een overname beschouwd: dat Millingen en Ubbergen bij Groesbeek gevoegd… Lees meer »
henk

Kijk daar gaan we al, GVD als Groesbekers. Helpen die lui uit de shit en hup daar gaat de omroep Groesbeek ( misschien ) Carnaval is de volgende. De mooie lange pier mag niet meer opgehangen worden, waarom?? . Starks hebben de oorspronkelijke bewoner van Groesbeek dus niks meer te zeggen. En bedankt Keereweer en Wilbers want jullie wilden deze fusie en de naam B&D door duwen.

piet

Precies henk en als alles dadelijk op de rit staat,is keereweer weg en zien we hem nooit meer terug..en wij zitten met de gebakken peren

@henk: serieus? Mag de lange pier niet meer opgehangen worden?? Dat zou toch wel echt heel jammer zijn! Die hoort er gewoon bij in het Keulen van Gelderland. Mogen we in ons eigen dorp niet eens Carnaval vieren zoals we dat gewend zijn?

Hans
@Jennifer Janssen Het feit dat je het wel logisch vind dat bij de fusiebesprekingen tussen Omroep Groesbeek en WFM er hetzelfde speelt als bij de fusiebesprekingen tussen de gemeenten is natuurlijk alleszeggend over jouw persoon. “Gewoon” maar iets voor waar aannemen is jezelf niet verwittigen van de waarheid. Die groep waar jij het over hebt is een groep uit Ubbergen/Millingen en die denken dat nog steeds dus volgens jou? En dan een groep uit Groesbeek iets verwijten? Het woordje groep is hierbij verbannen oke? WFM heeft gewoonweg niet de middelen en mankracht om als Omroep te kunnen fungeren voor het… Lees meer »
De nachtboswachter

Ze pakken ons straks alles af WFM kan nog niet in de schaduw staan van Omroep Groesbeek.

Het kan toch niet zo zijn dat wij een gemeente zijn, en met de omroep niet samen kunnen werken.
Dit is een gesubsidieerde aan gelegenheid, vergeet niet dat dit geld van alle mensen is.
Als dit al niet kan, wat moet er dan van het andere terecht komen.
Jullie moeten hier gewoon uitkomen, dus samen werken.
En noem die omroep dan de Grenstreek, ik denk dat we hier allen mee kunnen leven.

Muts

Er is binnen deze fusie maar een probleem en dat is de Haan uit de Polder. Iedereen in Millingen weet wie dat is en als hert voor de polder zo uitpakt dat de huidige Omroep Groesbeek de nieuwe omroep wordt, dan is dat volledig aan hem te wijten. Hij is het die elke onderhandeling torpedeert en de boel elke keer weer op scherp zet.

Voor een samenwerking tussen beide omroepen, zal eerst deze persoon buiten spel gezet moeten worden, anders wordt het nooit wat.

kloeke

Wim weg ermee……we zijn toch gemeente groesbeek!!!!!

ikke

Gewoon bij elkaar doen, nieuwe naam, grensstreek vond ik wel een goede,en dan verder gaan. Die niet mee wil doen moet er dan maar uit stappen

Muts
@ikke: Was het maar zo simpel. Je hebt te maken met meerdere studio’s, compleet andere uitzendschema’s, andere cultuur, afstand Groesbeek – Millingen, etc. Ze zullen moeten gaan samenwerken, anders wordt het gewoon een van de twee. . Ik weet dat er al ruim een jaar wordt onderhandeld en dat Groesbeek steeds water bij de wijn doet. Die is ondertussen zo bleek als water. Maar elke keer worden de nieuwe plannen vanuit WFM getorpedeerd. Iedereen weet hoe dat komt en ook waarom dat is. In de huidige WFM opzet is iemand nu de Zonnenkoning en in een samenwerking met Groesbeek gaat… Lees meer »
ikke

Je zit NIET met meerdere studio’s.
Eentje is zat. Als ze niet tot elkaar kunnen komen dan beide opheffen en een nieuwe opstarten

Muts

@ikke: Dan wil jij dus mensen uit Millingen verplichten om naar Groesbeek te gaan of andersom. Dat kun je ten opzichte van de huidige vrijwilligers dus echt niet maken. Velen steken nu de straat over om hun hobby uit te oefenen en die zouden dan plotseling 30 minuten met de auto moeten? Lijkt me geen goed plan.

ikke
@Muts Hoewel ik begrijp dat dat wel problemen zal geven is het nu eenmaal niet anders. Ik denk dat het niet rechtvaardig is de burgers van de gemeente op te laten draaien voor alle kosten van twee locaties/omroepen. Wat ik ook bedoel is dat er geen keuze is, er komt een licentie, een omroep, we kunnen het niet mooier maken dan het is. We zijn een gemeente, we moeten af van hun uit de polder en wij uit de heuvels. Er is plaats voor een omroep, mooier kunnen we het niet maken. Combineer de sterke punten van beide en ga… Lees meer »
Muts
@ikke: “ga geen politiek spel voeren”: Graag, dan zijn Groesbeek en Millingen en Ubbergen van een hoop gedoe af. . De Gemeente wil ook naar een studio en dat is goed te begrijpen. Uit kostenoverweging is het ook slimmer om dat te doen, maar het bouwen van een professionele studio (zoals bijv. Omroep Groesbeek die heeft) gaat al gauw een ton of meer kosten. Dat geld hebben WFM en OG niet en waarschijnlijk samen ook niet. Het is niet politiek, maar gewoon praktisch om te beginnen met twee studios en die op de een of andere manier te verbinden. Deze… Lees meer »
ikke

@muts
Als dat een ton gaat kosten, dan zijn we nu al klaar, gebruiken wat we hebben! Als je de studio en de zenders koppelt heb je dus alles geregeld. Ik snap het probleem niet. De masten staan er toch al, de zenders zijn er, waarom moet dit veel geld kosten. De programma’s en de invulling daarvan, dat is het probleem, niemand wil toegeven. Helemaal niet erg, als degene die niet samen willen werken en toch hun hobby willen uitoefenen moeten dan daar zelf maar voor betalen

Muts
@Ikke: Was het maar zo simpel. “We” hebben niks. Omroep Groesbeek heeft spullen en WFM heeft spullen. Dat is in beide gevallen eigendom van de stichtingen. De zenders die beiden hebben, die mag je niet zo maar aan elkaar knopen, daar zijn wetten voor en er moet ook gekeken worden of de dekking binnen de gehele gemeente voldoende is. Zou zo maar kunnen dar er masten met zenders bij moeten of moeten worden verplaatst. Daar hebben beide omroepen helemaal niks over te zeggen, maar dat bepaald regering (binnenlandse zaken samen met Agentschap Telecom). Dat is een. Een tweede punt waar… Lees meer »
kloeke

Dan maar een piraat beginnen die de frequentie van whm wegdrukt….;)

Muts

Tja, dat mag dan weer net niet en dan is er vast iemand die daar over gaat zeuren.

wpDiscuz