Aanleg fietspad spoorkuil is overtreding van wet

De gemeente heeft met de aanleg van het fietspad door de spoorkuil de Flora- en Faunawet overtreden. Dit laat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in een brief (.PDF) aan de gemeente weten. Groesbeek moet de overtreding nu herstellen.


Het fietspad langs de oude spoorlijn. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Met de aanleg van het verharde fietspad is men in november begonnen. Werkgroep Milieubeheer Groesbeek (WMG) noemde de actie van de gemeente “onfatsoenlijk”. “Het gemeentebestuur heeft haar besluit hierover niet bekend gemaakt”, zei de werkgroep. WMG ziet het fietspad liever verdwijnen, omdat het pad slecht zou zijn voor de overlevingskansen van de gladde slang, zandhagedis en de hazelworm

Door het aanleggen van het betonnen fietspad is volgens de RVO, zo blijkt nu, leefgebied van de hazelworm en de zandhagedis verloren gegaan. “De functionaliteit van de aanwezige rust- en verblijfplaatsen van zowel de zandhagedis als de hazelworm is verstoord. Leefgebied van deze soorten is verloren gegaan”, schrijft de RVO. De gladde slang is, zo bleek uit onderzoek van de gemeente, niet gevonden. De RVO onderstreept dat.

De gemeente Groesbeek moet nu binnen vier weken met een herstelplan komen. Er moeten maatregelen genomen worden om de overtreding te herstellen.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 januari, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 44 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
rene

Het moet niet gekker worden. Hebben we dan liever dat er scholieren op de rijbaan van hun fiets worden afgereden als dat een hagedis en worm niet meer kunnen zonnen.
Er blijft toch meer dan genoeg ruimte over voor die beesten dacht ik zo.

Bram

Rene, helemaal mee eens!
Ik kan me er zo boos over maken. Deze milieu fanatisten slaan helemaal door en ze hebben zelf niet eens in de gaten dat het draagvlak voor hun ideeen en wensen zo langzamerhand steeds verder afneemt. Nee, ik ben er onderhand helemaal klaar mee, met deze zogenaamde milieupolitie.
Gewoon laten liggen dat fietspad.

de Buurman

Bestuurders hoofdelijk aansprakelijk stellen voor te maken kosten.

De nachtboswachter
Het fietspad moet gewoon blijven punt uit.er waren op dat gedeelten wat aan gelegd is helemaal geen gladde slang te zien.daarbij het leefgebied is niet verstoord onze bossen onder tussen wel als jullie als Milieubeheer daar eens druk om maakten.zeg ik dat is de moeiten waard maar jullie keuren net dit weer goed deze ROOFBOUW want dat is het ik geef onze Burgenmeester groot gelijk en ik ben hem zeer dankbaar en heel veel burgers vooral vooral zei die om 5 uur in de morgen al naar hun werk gaan en om 7 uur de scholieren en boeren en buitenlui… Lees meer »
A. Peters

niks herstelplan,te zot voor woorden. Toen er vroeger een trein reed werden die beestjes ook niet gespaard. en inderdaad de veiligheid van de scholieren en overige gebruikers van dit fietspad gaat boven alles, dit zou niet eens een discussiepunt mogen zijn.
Fietspad is klaar, niks herstellen,werkgroep milieubeheer moet zich maar over andere zaken druk gaan maken. Deze werkgroep moet niet alleen kijken naar het milieubeheer maar altijd de veiligheid van de medemens meenemen in de overwegingen !!

kloeke

Hoeveel van die mensen van milieubeweging komen uit Groesbeek?
Waar bemoeien ze zich mee……

G. Janssen

Ik wandel(de) al jaren door de spoorkuil, iedere week een paar keer, iedere maand weer. Het is er prachtig, nu nog steeds.
Ik wil 1 ding zeggen: Nog nooit een van deze hagedis of slangen beestjes daar waargenomen, echt niet.
We moeten eens ophouden om de prioriteiten ergens neer te leggen waar het in z’n geheel niet thuishoort!!

henk
Ik ben het deels wel eens. Nog geen 25 meter van dit nieuwe mooie fietspad ligt nog steeds het schelpenpad, dat hadden ze gewoon in eerste instantie moeten opknappen en dan was het net zo mooi geweest. Maar ook daar zal de hazelworm en wat voor een kruipend beest dan ook voorkomen. Soms gaat het wel allemaal heel ver met regelgevingen en andere actievoerders. Een andere reden dat ik voor het schelpenpad was, is ook wat en waar is de veiligheid als het spoor ooit weers eens in gebruik wordt genomen. Is daar over nagedacht mocht er ooit weer een… Lees meer »
Wandelaar

Die milieugasten moeten ze allemaal naar Afrika sturen, kunnen ze lekker in de natuur zijn en wij zijn er mooi vanaf

Wandelaar

Ik loop ook iedere dag in het bos te wandelen met mijn hond en ben daar nog nooit een slang hagedis of wat die milieugasten ook noemen tegen gekomen die gasten werken niet en hebben blijkbaar niets anders te doen om alleen maar overal tegen te zijn. Kosten de maatschappij alleen maar geld krijgen en uitkeringen en regelen alleen maar rechtszaken die ook weer door de maatschappij betaald moeten worden want dan hebben ze zgn geen geld. Opzouten die gasten allemaal !!!!!!!!!

Hans
@wandelaar Nou denk je een punt te hebben maar als jij daar met je hond loopt zullen die beestjes zich inderdaad niet laten zien. Hoe komt dat? HOND!! De scholieren die daar fietsen is ook al geen argument. Die zijn per dag op één hand te tellen. Daarvoor was het schelpenpad meer dan prima. Overigens gaan fietsers gewoon aan het einde van de betonbaan op de rijbaan fietsen ipv op het bestaande fietspad richting vliegveld. Levensgevaarlijk! Laat de beleidsmakers die hiervoor verantwoordelijk zijn er maar eens een keer voor opdraaien dan leren ze het misschien een keer dat je niet… Lees meer »
Miep
Het is gewoon niet goed te praten dat de gemeente zich niet aan zijn afspraak heeft gehouden. Afspraak was dat er een alternatieve oplossing kwam, namelijk het schelpenpad verharden. Ik vond het echt verbazingwekkend dat er plotseling in een vroege ochtend in november werd begonnen, en binnen 5 werkdagen een compleet fietspad werd aangelegd!!! Dit zijn geen afspraken!!! Maar ik ben er echt wel blij mee. Fiets er bijna iedere dag op naar mijn werk in Nijmegen, en merk dat het fietspad meer en meer ontdekt wordt. Gewoon laten liggen dat fietspad. Maar dan nog 1 ding @Hans : Afgelopen… Lees meer »
bellefante

Die mensen van wmg zijn grote zielige mensen als ze zo erg voor die dieren zijn en milieu moeten ze mooi in het bos gaan Wonen zonder luxe hulpmiddelen ze maken ook gebruik van alle dagelijkse luxe dingen wat slecht voor het milieu is mafkezen zijn het

Jeuh

Als er nou bedreigde neushoorns liepen, dan is zo’n bezwaar terecht, maar een hagedis die overal voorkomt. Laat die lui een echte baan zoeken. Of beter, waar kan ik solliciteren, wil zo mijn geld ook wel verdienen.

henk

bellefante, die mafkezen hebben ook goede punten en zaken waar ze wel degelijk gelijk in hebben. Denk aan de windmolens die ze willen gaan plaatsen. Natuurlijk gaan ze soms te ver, maar ze denken wel aan de toekomst voor onze kinderen en hun kinderen. Als we maar alles toe laten dan is deze aarde snel om zeep. Een gemeente die wel vaker in de fout is gegaan, mag op hun vingers geslagen worden. Even nadenken voor dat men ergens aan begint en niet slapen op kantoor.

Miep er worden bijna nergens fietspaden naar behoren gestrooid.

ikke

@jeu

Als er neushoorns liepen ging ik er zeker niet fietsen. In het gunstigste geval prikken die je band lek

cindy

Ik zeg referendum!! Ik denk dat er vele voor het fietspad gaan, super mooi pad. En geeft veel veiligheid voor de burgers. Da gesemmel van die milieugroep.

bellefante

Als je het zo bekijkt Henk dan heb je daar ook gelijk in

kloeke

Nu nog verlichting! !veilig voor de fietsers en die beesten kunnen nu ook als het donker is wat zien…..;)ik zeg,win win

wpDiscuz