Film “Krieg am Niederrhein” in Bevrijdingsmuseum

Het Bevrijdingsmuseum vertoont in februari en maart 2015 een reeks filmvoorstellingen van de klassieker ‘Krieg am Niederrhein’.


Duitse krijgsgevangenen tijdens het Rijnlandoffensief onder toeziend oog van de geallieerden. Foto: Archief Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Rechten: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

Dit jaar is het precies 70 jaar geleden dat het Rijnlandoffensief van start ging: de grootscheepse aanval van de geallieerden op de Niederrhein vanuit het Rijk van Nijmegen.

Van de start van Operatie Veritable op 8 februari 1945 tot en met de oversteek van de Rijn bij Wesel op 23/24 maart 1945. De nog in prima staat verkerende Duitse film ‘Krieg am Niederrhein’, aangevuld met beelden van geallieerde oorlogscorrespondenten, verbeeldt op zinderende wijze de aanval op het Rijnland, waarbij volgens de laatste gegevens 500.000 geallieerde soldaten het op 8 februari 1945 opnamen tegen de Duitse verdediging. In zes weken tijd groeide dit aantal uit tot een geallieerde troepenmacht van meer dan 1 miljoen soldaten! (Ter vergelijking: de NAVO had tot voor kort ong. 130.000 soldaten in Afghanistan).

De overtocht over de Rijn markeerde het begin van het einde van Hitler-Duitsland. ‘Een grandioos schouwspel, door de duivel zelf uitgevonden’, zo berichtte de Amerikaanse oorlogsverslaggever James McCarthy over deze slag. De befaamde historicus W. Denis Whitaker wist het zeker, dit was: ‘The battle to end the war’.

Algemeen

. Voorafgaand aan alle voorstellingen en in de pauze is het museumcafé geopend.
. Aan elke voorstelling gaat een korte historische inleiding vooraf.
. Film is Duitstalig en niet ondertiteld.
. Reserveren noodzakelijk: tel 024-3974404 of [email protected]
. Standaard entreeprijzen (MK geldig), zie www.bevrijdingsmuseum.nl.
. Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek.

Filmvoorstelling_Krieg_am_Niederrhein_programmering-DGB

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 januari, 2015 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Film “Krieg am Niederrhein” in Bevrijdingsmuseum

Reageren is niet toegestaan.