Groesbeek herdenkt 70 jaar Operatie Veritable

Groesbeek, op 8 februari 1945 om 10.30 uur in de ochtend zette een reusachtige Brits-Canadese legermacht zich in beweging richting het Reichswald.


8 februari 2014: Herdenking Operatie Veritable in Groesbeek. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl

Operatie Veritable, de beslissende geallieerde aanval waarbij in drie fases de Rijn bij Wesel moest worden bereikt, is dan in alle hevigheid losgebarsten. De burgers aan beide zijden van de grensstreek zijn een paar maanden eerder al geëvacueerd.

Op 8 februari 1945 gingen vijf Canadese en Britse divisies in de aanval richting Kleve, Goch en Gennep. De bodemgesteldheid was dermate slecht en de Duitse tegenstand op eigen terrein zo furieus, dat de aanval maar zeer traag verliep. Als operatie Veritable op 22 februari 1945 ten einde loopt zijn de geallieerden tussen de 25 en 30 kilometer opgeschoten en zijn twee van de drie verdedigingslinies doorbroken. Maar de laatste en sterkste Duitse verdedigingslinie tussen het Geallieerde leger en de Rijn was nog altijd intact. Twee weken van verbitterde strijd kostte het leven van duizenden geallieerde en Duitse militairen.

De burgers die maanden later in het bevrijde grensgebied terugkeerden, troffen een desolaat landschap aan. Kapotte huizen, verwoeste akkers en veel, heel veel achtergelaten oorlogsmaterieel. Het leed aan beide zijden van de grens was onbeschrijflijk.

Herdenkingen gezamenlijk met Donsbruggen

De Stichting Groesbeek Airborne Vrienden, Werkgroep Vredesinitiatieven, Bahá’í, Groesbeekse kerken en gemeente Groesbeek organiseren samen met de Heimat- und Verkehrsverein Donsbrüggen twee grensoverschrijdende herdenkingen met als thema, “Begin van een nieuw tijdperk”.

• Groesbeek, zondag 8 februari 2015, aanvang 11.30 uur; een herdenking in de Protestantse kerk, Kerkstraat 18, m.m.v. het Cäcilienchor van de Sankt Johannes Baptistkerk uit Wyler (Duitsland) o.l.v. Theo Giesbers, met aan het orgel Gerard Rutjes. Zij brengen liederen ten gehore van de Italiaanse priester/componist Marco Frisina. De liederen worden afgewisseld door regionale Duitse en Nederlandse (ooggetuige)verhalen tijdens de periode 44-45.

• Groesbeek, zondag 8 februari 2015, aanvang 13.30 uur; een herdenking met kranslegging op de Canadese Erebegraafplaats. Hierbij zijn vertegenwoordigers van de Canadese, Britse, Amerikaanse en Duitse ambassades, alsmede the Royal Canadian en Royal British Legion aanwezig. De herdenking wordt opgeluisterd door fanfare Jubilate Deo uit Groesbeek o.l.v. Mariska Brienen-van Melis.

• Donsbrüggen, zondag 22 februari, aanvang 14.30 uur; Oecumenische Dienst in de St. Lambertus kerk, Mehrer Straße 1, gevolgd door een herdenking op de Erebegraafplaats Donsbrüggen. Hier liggen totaal 2.718 graven van militairen en burgerslachtoffers. Daaronder veel burgers en Russische dwangarbeiders die tijdens het bombardement op Kleve om het leven kwamen.

De herdenkingen op 8 en 22 februari worden mede mogelijk gemaakt door het Vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en de Euregio Rijn-Waal uit Kleve.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 januari, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 10 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Wat er gebeurd is moeten we nooit vergeten,en moet altijd herdacht worden.

Bruukse

Die rode duim is zeker van een Duitser.

De nachtboswachter

Bruukse wel lekker tanken winkelen en eten op het Duits.wat er toen gebeurd is kunnen we niet terug draaien.en ik deel Rob zijn mening.

Bruukse

@nachtboswachter zei: ik deel Rob zijn mening.

Wat denk jij dan hoe ik er over denk?

Bert

Maar ze gaan wel allemaal tanken en boodschappen doen in Duitsland. En niet vergeten zwart werken in Duitsland. Dan deed ik dat ook niet.

Heuvel

Stond vandaag weer een half uur in de rij bij Duits tankstation. Alleen maar gele kentekens.
En maar de Duitsers af kraken. Dan ging ik daar ook niet naar toe. Ik vind het vriendelijk mensen. EN IK BEN GEEN DUITSER

Wat een onzin schrijven sommigen.

Leol

Mee eens Rob daar ging jou mening toch niet over .Blijven herdenken en gewoon gaan tanken.

Fred

Dit moeten we altijd blijven herdenken,dit mogen we nooit vergeten!!!!!

Wil Gipman

Zie het foto en Film verslag van Zondag 8 Februari 2015

http://tinyurl.com/70-jaar-operatie-veritable

wpDiscuz