Meer zorgen om sloop Zoma-gebouw

De Stichting het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, maakt zich zorgen over de toekomst van het Zoma-gebouw te Groesbeek en zet in op een herbestemming.

zoma_groesbeek_1-rwdgb

Het gebouw wordt vanwege de centrumplannen mogelijk gesloopt. De sloopvergunning is jaren geleden al afgegeven. Heemschut-Gelderland en de Stichting Industrieel Erfgoed Gelderland-Flevoland (SIEGF) hebben mede vanwege de plannen van de gemeente een aanvraag voor de status van gemeentelijk monument ingediend. Het Cuypersgenootschap heeft de gemeente Groesbeek nu per brief laten weten het voorstel tot bescherming van het gebouw te ondersteunen.

Het Cuypersgenootschap concludeert dat het fabriekscomplex aan de Spoorlaan van grote waarde is. Dit wordt bevestigd door diverse deskundigen, die van mening zijn dat het gebouw uit de jaren vijftig als voorbeeld van naoorlogse industriële bouw een grote cultuurhistorische waarde vertegenwoordigt. “Sloop zou dan ook eeuwig zonde zijn. De gemeente Groesbeek dient dit erfgoed te koesteren.”, laat de stichting dinsdagavond weten.

Het Cuypersgenootschap heeft de gemeente per brief verzocht om het pand te beschermen als gemeentelijk monument en samen met marktpartijen te zoeken naar de mogelijkheden van herbestemming van het gebouw. “In een groot aantal gemeenten is reeds bewezen dat een zorgvuldige herbestemming van (industrieel) erfgoed een duurzamere omgeving oplevert dan simpele nieuwbouw. Het behoud van erfgoed draagt sterk bij aan het woongenot en economisch succes van gemeenten. Wij geloven dat een goede herbestemming van het Zoma-gebouw ook veel kan betekenen voor Groesbeek”, aldus de stichting.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 februari, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 20 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
kenner.

smiet mar plat.
Ziet er nie uut .

karin

waarom nu pas? achterover hangen tot de sloophamer bijna aan het werk gaat is de norm? en dan achteraf huilie doen als het allemaal te laat blijkt te zijn?

bosbes

@karin: nee hoor, men is al geruime tijd bezig om dit gebouw te behouden.
De vraag is trouwens wat voor nieuwbouw op deze locatie moet gaan komen. Kijk eens op de website van de gemeente: http://www.groesbeek.nl/groesbeekcentrumplan
en lees dat op deze locatie niks gepland staat. Trouwens, we zijn ook bedrogen met die lelijke hoge toren die nu in het centrum verrijst. Vergelijk de werkelijkheid eens met het plaatje op genoemde website!

karin

ok Bosbes,

ik vond dit nieuwsbericht nogal opvallend nadat ik vorige week (?) ergens las dat de zoma binnenkort gesloopt wordt en dan nu ineens de zorgen van deze stichting/mensen.

ik hoop trouwens dat het gewoon blijft. het is een bijzonder gebouw dat echt bij het dorp hoort.

Jeuh

ohjee, benieuwd hoe lang het duurt voordat ze daar een wormzandhaashagedis vinden die beschermd moet worden.

Miep

Sjaak zijn wil is zijn wet. Net als het fietspad. Dus sta er maar niet van te kijken als de zoma in een vroege morgen plat ligt.

Geer Schoonderwoerd
Wat is er nou zo mooi aan dit lelijke gebouw. De voorgevel? Onzin. Het is een beetje lux uitgevallen loods meer niet. Weg er mee. De natuurclubjes en andere clubjes hebben al lang genoeg gezorgd voor vertraging in alle mogelijke projecten. Handen met geld heeft het de gemeenschap al gekost. Nogmaals; weg er mee. Soms gaat democratie te ver en is er niemand mee geholpen.De Stichting het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, maakt zich zorgen over de toekomst van het Zoma-gebouw te Groesbeek en zet in op een herbestemming. Laat dit genootschap zich maar druk maken over de vele leegstand die… Lees meer »
jantje.

Het Zoma gebouw moet gewoon blijven, en niet anders. Gr

Muts

Inderdaad, het Zoma gebouw moet blijven. Er is in Groesbeek al bijna niks oorsprokelijks meer te vinden en het lijkt er steeds meer op dat Groesbeek tijdens de ‘Sjaak Oorlog’ compleet plat gebombardeerd is en al het oude moet wijken voor lelijk nieuw.

(Sarcasme aan)
Stel het gebouw gaat weg, dan komt er weer een of andere leijke molog met een supermarkt die nu al in een mooi, oud pand zit. Komt dan goed uit, kunnen ze dat andere pnd ook direct slopen.
(Sarcasme uit)

Robyn Hude

Geert Schoonderwoerd, wanneer gaat Democratie te ver. Als het jou niet uitkomt. En er is ook een verschil in wat jij lelijk vindt en wat ik lelijk vind. Is het ZOMA gebouw lelijk, ben jij lelijk, of is het ZOMA gebouw mooi en ben jij mooi. Maar goed dat smaken verschillen en dat er mensen zijn die zich ergens voor inzetten, ongeacht wat.

Weg die rommel.

zeg nou is eerlijk wat heeft de normalen burger nou aan de zoma er wordt alleen maar voor kunst gebruikt zet er iets moois in maar geen kunst dan mag het van mij blijven

klaas

tnt er onder

Marie

Ja je moet wat als monumentenclub, als je geen vereniging behoud dorpsgezichten meer hebt en de opvolging hiervan in het college zit.

bery

Wie gaat die gebouw beheren ?

Hans

Die gebouw? Dat is Marokkaans/Nederlands bery. Het is DAT gebouw. Het gebouw is van de Gemeente en nooit heeft iemand zich er druk over gemaakt maar nu men het wil slopen in één keer wel. Platgooien want het kost alleen maar geld.

bewoner Spoorlaan

heel simpel,

gooi het plat als er op korte termijn iets nieuws voor terug komt maar laat het aub staan als er geen plannen zijn!
Enige wat we dan zouden krijgen is een verlengstuk op de kartbaan, vuilnisbelt en houseparty hangplek op het voormalige Mestrom terrein, dat is overigens een grote schande voor Groesbeek en een andere discussie maar ja, indirect heeft het er wel mee te maken.

hans kokke 2

Kun jij nou nooit een normaal doen jij bent nie goed

hans

Ik hou wel van feesten

Lulpiep

Plat gooie!!!!

wpDiscuz