Herinrichting buurtpark ’t Groeske: voor elk wat wils

Park ’t Groeske. Vroeger lagen er grote vijvers, de visvijvers van de ‘Heren van Groesbeek’. Die komen niet meer terug. Maar het idee ervan blijft. Deze plek is steeds open gebleven. De contouren van de vijvers zijn weer zichtbaar gemaakt. Ze worden extra benadrukt door keerwanden van prachtig roestig staal. Een knipoog naar het verleden.

’t Groeske aan de Hoflaan en de Mariëndaalseweg is een fantastisch park geworden met meerdere functies: van het tijdelijk opvangen van regenwater tot aan een aangenaam speel- en verblijfplek voor jong en oud. Er is ook gedacht aan hondenliefhebbers. Buurtpark ’t Groeske is helemaal opnieuw ingericht door de gemeente Groesbeek in samenspraak met de buurt middels de stichting ‘De Groesbeek’. Het wachten is nu nog op het gras in de buitenrand – dat wordt in het voorjaar gezaaid – en op de eilanden.

Waterberging

Groesbeek kampte met overtollig regenwater wat voor overlast zorgde. De gemeente heeft de mogelijkheden geïnventariseerd en onderzocht om het overtollige regenwater tijdelijk op te kunnen vangen. Dankzij het vernieuwde park wordt nu het overtollige regenwater van het centrum en de Stekkenberg-Noord weggevoerd “door het park Mariëndaal naar ’t Groeske in het buitengebied. Daarnaast is de bron van de Groesbeek naar boven gehaald en tot aan de grens beleefbaar gemaakt. Meanderend en met natuurvriendelijke oevers. De gemeente Groesbeek heeft dit plan voor de waterberging samen met het waterschap ontwikkeld.

Negen eilanden

Eind zomer 2014 werden de keerwanden geplaatst waardoor er negen ‘eilanden’ in het park zijn ontstaan, elk met een eigen invulling. Deze keerwanden scheiden ook meteen de rand van het park van het verdiepte binnendeel. De Groesbeek slingert er mooi doorheen.

De eilanden krijgen bloemrijke grasvelden waar veel zon voor nodig is. De bomen die sowieso weggehaald moesten worden, zijn inmiddels gekapt. De bijzondere exemplaren zijn behouden, zoals de treurwilg, de groep eikenbomen en de suikeres. De schaduw van de bomen zorgt voor een vochtig en dus rijk klimaat. Er zijn nieuwe jonge bomen geplant. Die worden laag gehouden. In het middenveld is een speelveld, onder meer omdat de school een speelplek wilde hebben onder andere voor de buitenschoolse opvang.

Elk eiland is te bereiken vanaf de buitenkant via een plankier – een loopbrug – van anderhalve meter breed, ook toegankelijk voor minder-validen. De eilanden onderling zijn verbonden met een plankier van slechts 50 cm breed, wat het avontuurlijk en aantrekkelijk maakt. Langs de Groesbeek loopt een onverhard struinpad.

Aanwonenden die verenigd zijn in de stichting “De Groesbeek”, beheren vier van deze eilanden inrichten en beheren.

Overlast opgelost

De buurt heeft altijd twee grote nadelen van het buurtpark ervaren: de grond was te zompig en te nat en er lag overal hondenpoep. De eilanden liggen nu allemaal boven het wateroppervlak en zijn dus het hele jaar droog, ook door de gecontroleerde waterafvoer. Met uitzondering van één eiland.: dit eiland kan zo nu en dan bewust onder water lopen om op die manier bijzondere vegetatie te laten ontstaan.

Voor de hondenbezitter is er om het park een slingerpad aangelegd (de rode stippellijn op de kaart) waar de honden uitgelaten kunnen worden. Het binnenterrein is strikt verboden voor honden. Zo blijft het hele binnenterrein vrij van hondenpoep en is daarmee de overlast opgeheven. Als pilot zijn er op zes plekken zogenaamde hondenpoepbakken geplaatst met hierin automaten voor zakjes om de hondenpoep mee op te ruimen.

Stichting

De nieuw opgerichte stichting De Groesbeek is aanspreekpunt voor de vier eilanden die ze met de wijkvrijwilligers hebben ingericht en gaan beheren. Na de presentatie van de plannen eind 2012 hebben zich al meteen twintig vrijwilligers gemeld. Het doel van de stichting is om sociale cohesie te bevorderen in de buurt (mensen zoeken elkaar op) en om de aanwonenden verantwoordelijk te maken voor hun eigen buurt.

De stichting heeft geprobeerd om zoveel mogelijk wensen uit de wijk terug te laten komen in de vier prachtige ontwerpen. Zo is er onder andere een bloemen-, kruiden- en vlindertuin aan gelegd met zitplekjes en beweegtoestellen voor ouderen, een klein natuurlijk amfitheater, een picknick- en vuurplaats, een holle klauterboom, ‘chill-plek’ én een waterspeelplaats. Zo is het park een aantrekkelijke speel- en ontmoetingsplek voor de hele wijk.

Leuk nieuws is dat Welzijnsorganisatie Plurijn met haar cliënten ook gaat meedoen in het Groeske-project.

Meer informatie

Voor meer informatie over de plannen van de stichting kunt u contact opnemen met Kirsten Kuipers ([email protected]). Kijk ook op www.buitenruimtevoorcontact.nl/projecten/buurtpark-het-groeske-groesbeek om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en de activiteiten in het park, of like de Facebook-pagina van Buurtpark het Groeske om de activiteiten te volgen.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: Gemeente Groesbeek/Berg en Dal

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 februari, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 7 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Hans
Als het over hondenbezitters gaat kan er wel gezegd worden dat er een aantal zijn die alle regels aan hun laars lappen. Die mensen ruimen niets op en laten hun hond los lopen en ook binnen het park. Een lange man met een herdershond van de Mariendaalseweg (los en binnen het park en los in de wijk) Een meisje met een kleine zwarte hond van de Husenhoff (los en binnen het park) Een meisje met een bruin-witte hond van de Husenhoff (los buiten het park) Een mevrouw met een bruine keeshond van de Cranenburgsestraat. ( los buiten het park en… Lees meer »
Robyn Hude

Weet je Hans, hierin ben ik het met je eens . Maar wat je vergeet te benoemen zijn al die nette mensen die hun hond uitlaten en bij iedereen voor de deur hun hond laten poepen. Ook dat is heel ergerlijk. Je hebt gelijk maar laten we wel alles benoemen.

kachel

hans zit je de heledag voor het raam tekijken of alles in de gaten houden hoe de mensen gaan lopen met de honden als je het niet aan staat waarom spreek je die mensen dan niet op aan.

Hans

@kachel
nee, nee en heb ik al eens geprobeerd maar mensen die dit doen kun je ook beter niet aanspreken want die begrijpen helemaal niet waar je het over hebt als het daarover gaat. Die vinden dat normaal gedrag waar anderen zich niet mee moeten bemoeien.

Lies

Deze mensen hebben honden om bij andere mensen in huis te kijken. Ze weten vaak niet of ze hond of een koe aan de lijn hebben. Stelletje nieuwschierige honden kakkers

Muts

En als we dan toch van de gemeente vragen om dit echt te handhaven, dan kunnen ze ook gelijk wat doen aan die lompe hardrijders. De Hoflaan en Mariendaalseweg wordt steevast gebruikt als racebaan, levensgevaarlijk.

Buurman

Het is mooi park geworden .Waar kunnen kinder nu voetbal ? Hoe kom opa of oma nog met kleinkind bij speeltuin (niet dus ) .Dan nog te zwijgen over geen voetpad aan kant van mariendaal .Kijk daar maar eens naar

wpDiscuz