[Foto’s] Herdenking 70 jaar Operatie Veritable

Zondag is in Groesbeek “Operatie Veritable” herdacht. De herdenkingen hadden plaats in de N.H. Kerk en op de Canadese begraafplaats in het heuveldorp.


8 februari 2015: Herdenking Operatie Veritable in Groesbeek. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl

Op 8 februari 1945 gingen vijf Canadese en Britse divisies in de aanval richting Kleve, Goch en Gennep. De bodemgesteldheid was dermate slecht en de Duitse tegenstand op eigen terrein zo furieus, dat de aanval maar zeer traag verliep. Als operatie Veritable op 22 februari 1945 ten einde loopt zijn de geallieerden tussen de 25 en 30 kilometer opgeschoten en zijn twee van de drie verdedigingslinies doorbroken. Maar de laatste en sterkste Duitse verdedigingslinie tussen het Geallieerde leger en de Rijn was nog altijd intact. Twee weken van verbitterde strijd kostte het leven van duizenden geallieerde en Duitse militairen.

De burgers die maanden later in het bevrijde grensgebied terugkeerden, troffen een desolaat landschap aan. Kapotte huizen, verwoeste akkers en veel, heel veel achtergelaten oorlogsmaterieel. Het leed aan beide zijden van de grens was onbeschrijflijk.

Piet Spanjers was bij de herdenkingen in de kerk en op de begraafplaats aanwezig en maakte onderstaande foto’s. Wij danken hem voor het aanleveren van deze foto’s!

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 februari, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Andy

CV Ongeneujd doet de bevrijding carnavalszondag nog even dunnetjes over. Wij gaan onze bevrijders op een mooie manier eren!

wpDiscuz