Groesbeek doet niets aan fietspad spoorkuil

De gemeente Groesbeek geeft geen gehoor aan het verzoek de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om met een herstelplan voor het fietspad langs de spoorlijn te komen.


Het fietspad langs de oude spoorlijn. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Met de aanleg van het verharde fietspad is men in november begonnen. Werkgroep Milieubeheer Groesbeek (WMG) noemde de actie van de gemeente “onfatsoenlijk”.

Vooraankondiging

De RVO was van mening dat de gemeente met de aanleg van het fietspad de Flora- en Faunawet heeft overtreden. Door het aanleggen van het betonnen fietspad was volgens de RVO leefgebied van de hazelworm en de zandhagedis verloren gegaan. Er volgde een vooraankondiging: Groesbeek moest binnen vier weken met een herstelplan komen. Er moesten, zo schreef de RVO, maatregelen genomen worden om de overtreding te herstellen.

Geen overtreding

Groesbeek heeft vorige week via haar advocaat Dirkzwager een zienswijze ingediend tegen de vooraankondiging van RVO. “In onze optiek is de, overigens summiere, argumentatie van RVO strijdig met hun eigen soortenstandaarden voor zandhagedis en hazelworm als ook met de jurisprudentie over dit onderwerp. Een kleine afname van het leefgebied betekent namelijk geen overtreding van artikel 11 van de Flora- en faunawet als het resterend deel van het leefgebied groot genoeg is voor de aanwezige soorten. In casu van de spoorkuil is dat volgens de ecologen het geval”, aldus het college. Men is daarnaast van mening dat de juiste procedures zijn gevolgd.

Kost geld

Groesbeek heeft deskundige ecologen ingeschakeld om een rapport op te stellen. Deze ecologen hebben geconcludeerd dat er geen overtreding van de Flora- en Faunawet is. De staatssecretaris neemt een ander standpunt in, maar zonder onderbouwing of een onafhankelijk tegenrapport. Door deze “onzorgvuldige handelswijze”, zoals de gemeente het noemt, wordt Groesbeek nu onnodig op kosten gejaagd. “De staatssecretaris behoort zich te realiseren dat niet alleen het ministerie, maar ook de gemeente spaarzaam om moet gaan met gemeenschapsgelden.

De gemeente nodigt de RVO uit om gezamenlijk, samen met ecologen, de huidige situatie te aanschouwen.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 11 februari, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 14 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
bellefante

Mooi laten zo

300 fietser waaronder veel schoolkinderen maken hier elke dag op een veilige manier gebruik van.

Muts

Typisch weer de gemeente. Mensen met volledige non-argumenten met een kluitje het riet insturen. Gewoon eigenwijze etters, zoals altijd…..

Spoorlijntje

Wat maken de mensen het in deze tijd het leven moeilijk. Gewoon zo laten, is toch een aanwinst. Zeker voor mensen die milieu bewust bezig zijn. En iedere dag met de fiets naar Nijmegen gaan.

Zandhagedissen en hazelwormen, als je ze ziet meteen platrijden, anders kom je nooit van dit gezeik af.

Muts

Het gaat er hier niet om of mensen er wel of geen gebruik van maken en of het handig is of niet. Waar het om gaat is dat de gemeente zich niet aan de regels heeft gehouden en daar nu op wordt aangesproken. De gemeente doet dit gewoon hooghartig af met een nietszeggend argument.

Als wij als burgers zoiets flikken, dan is het dorp te klein.

kloeke

Dus mag ik ook permanent op het bungalowpark wonen…yesss!!!

Hans

Gisteren anderhalf uur daar gewandeld maar ik heb geen enkele fietser gezien. Wel een medewandelaar met van die stokken en iemand in een rollator. 300 fietsers per dag lijkt me uit de duim gezogen. Die duim was genoeg voor mij om te tellen in ieder geval. Had er geen hele hand voor nodig.
De Gemeente moet zich gewoon aan de wetten houden en zoals muts zegt; als wij dat doen dan is het dorp te klein.

Hans

excuus geen rollator maar een scootmobiel.

treffers2

nu nog door trekken tot kleve als het kan nog voor de zomer.

deksel van de pot

Argument die de gemeente in deze kwestie o.a. aanvoert:
“De staatssecretaris behoort zich te realiseren dat niet alleen het ministerie, maar ook de gemeente spaarzaam om moet gaan met gemeenschapsgelden.”
Nou Nou Nou als dat het geval is dan stelt de gemeente dus wel op de kleintjes te letten en geen onzinnige juridische procedures tegen burgers te voeren!
Dat is echt kul.
Burgertje pesten is de gemeente niet vreemd.
Wordt vervolgd ……..

henkie

en zijn we vergete hoe het gegaan is met de lantaarnpalen (eerst weg halen dan terug plaatsen) en wat denken we van de borden die aangeven hoelang de reistijd is door het centrum? En dan nog niet te vergete, de paal in de bredeweg die de snelheid digitaal aangeeft, deze paal heeft er denk ik ongeveer 4 dagen gestaan. En dan zeggen dat we zuinig moeten zijn met het geld van de burgers haha oplichters zijn het

klaas

mensen maak je niet druk. ga carnaval vieren. het fietspad ligt er punt uit en naar de carnaval lekker gaan fietsen alaaf alaaf alaaf

Gruusbekker

Eindelijk een super mooi fietspad waar heel veel gebruik van gemaakt wordt. Nu nog doortrekken naar Kleve en aan de andere kant richting Nijmegen een goede aansluiting maken op de Scheidingsweg en we hebben een perfecte duurzame fietsverbinding erbij. Dat is goed voor het milieu want forenzen kunnen de auto laten staan.
Als de gemeente het ook nog voor elkaar krijgt om de Altena eindelijk open te krijgen scheelt dat bij elkaar heel wat auto kilometers. En minder auto kilometers scheelt bovendien óók platgereden dieren. Of is voor de WMG het ene dier meer waard dan het andere?

wpDiscuz