RVO: “Fietspad spoorkuil vóór 15 maart afsluiten”

De soap over het fietspad door de spoorkuil gaat nog even door. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wil dat de gemeente Groesbeek het fietspad langs de spoorlijn vóór 15 maart afsluit.


Het fietspad langs de oude spoorlijn. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Dit heeft de RVO woensdag in een brief aan de gemeente laten weten als reactie op de zienswijze die de gemeente eerder deze maand naar de RVO heeft gestuurd. Daarin gaf Groesbeek aan geen gehoor te geven aan het verzoek van de RVO om met een herstelplan voor het fietspad langs de spoorlijn te komen.

RVO: “Overtreding FF-wet”

De RVO blijft van mening dat de gemeente met de aanleg van het fietspad de Flora- en Faunawet heeft overtreden. Door het aanleggen van het betonnen fietspad is volgens de RVO leefgebied van de hazelworm en de zandhagedis verloren gegaan. Er volgde in januari al een vooraankondiging: Groesbeek moest binnen vier weken met een herstelplan komen. Er moesten, zo schreef de RVO, maatregelen genomen worden om de overtreding te herstellen.

Groesbeek: “Nee”

Groesbeek heeft vervolgens via haar advocaat Dirkzwager een zienswijze ingediend tegen de vooraankondiging van RVO. Zij ging niet akkoord met het verzoek van de RVO. “In onze optiek is de, overigens summiere, argumentatie van RVO strijdig met hun eigen soortenstandaarden voor zandhagedis en hazelworm als ook met de jurisprudentie over dit onderwerp. Een kleine afname van het leefgebied betekent namelijk geen overtreding van artikel 11 van de Flora- en faunawet als het resterend deel van het leefgebied groot genoeg is voor de aanwezige soorten. In casu van de spoorkuil is dat volgens de ecologen het geval”. Men is daarnaast van mening dat de juiste procedures zijn gevolgd.

RVO blijft bij standpunt

De RVO blijft bij haar eerdere standpunt. Voor wat betreft de aanwezigheid van de gladde slang is er volgens de RVO niet voldoende onderzoek gedaan, maar er is in ieder geval leefgebied van de hazelworm en zandhagedis verloren gegaan. Uit een rapport van Bureau Waardenburg is daarnaast gebleken dat zij verwacht dat er slachtoffers kunnen vallen. De Raad van State zegt, zo blijkt uit een recente uitspraak, dat er voor elk slachtoffer dat valt een ontheffing van de FF-wet nodig is. De werkwijze van de gemeente om eerst het fietspad aan te leggen en dan pas onderzoek te verrichten en maatregelen te nemen is volgens de RVO “onjuist”.

Fietspad afsluiten of verwijderen

Het fietspad moet nu vóór 15 maart 2015 afgesloten of verwijderd worden, omdat de reptielen binnenkort uit hun winterslaap komen. Daarnaast moet, onder begeleiding van een deskundige, ook de barrièrewerking ongedaan gemaakt worden. Door de aanleg van het fietspad moeten reptielen namelijk een grotere en minder beschutte oversteek maken, aldus de RVO. Als de reptielen dit niet doen raakt hun leefgebied versnipperd. Het ongedaan maken van deze barrièrewerking kan door het plaatsen van voldoende functionele overgangen voor reptielen.

RVO wil Groesbeek een last onder dwangsom opleggen als er wederom geen gehoor aan het verzoek wordt gegeven.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 februari, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 30 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Gerrie

Wat een soap….. Kom er wekelijks een aantal keren, al jaren, en nog nooit een hagedisje of slangetje gezien, echt niet.
Erg dat er instanties zijn die zich over dit soort zaken zo kunnen inspannen als ze hun zin niet krijgen. Kom, zet er een streep onder en geniet van een prachtig mooi fietspad door onze mooie natuur!

Hans

@Gerrie
Verkeerd om beredeneerd vind ik;
Je zult die beestjes ook niet snel zien omdat ze zo schuw zijn. Ze zijn al weg voordat jij ze kunt zien überhaupt.
Het is juist prima en helemaal niet erg dat er zulke instanties zijn want anders wordt het een zootje overal als er zonder regels en wetten gebouwd wordt.
Gevolg is volgens jouw beredenering dan ook dat we zometeen dus ook maar lekker moeten genieten van bijv. de autoroute door onze mooie natuur in de Altena-Hettsteeg?
Gelukkig is daar ook een instantie tegen in opspraak gekomen.

Theo

@ Hans,

Hadden de reptielen vroeger geen last van de rijdende treinen ?

Gerrie
@Hans: natuurlijk moeten deze instanties er zijn om goede controle uit te voeren, maar niet over zaken die het niet waard zijn om er zo mee om te gaan. Die beestjes zijn best slim hoor. Gaan gerust een stukje verderop gelukkig zijn en leven. En wat dan van de hele uitroeing van het bos daar iets verderop. Mag dat dan zomaar wel? Die beestjes die in en bij die bomen leven worden ook niet beschermd! En inderdaad de Altena-Hettsteeg mag van mij snel open, liever vandaag nog dan morgen. Toch onzin dat uilen de grens /weg zien en dan stoppen… Lees meer »
Groesbeker
gelul allemaal, ik vind het voordeel voor een mens veel zwaarder wegen dan voor een of andere slang of worm. Het halve bos wordt gekapt, dát mag dan wel? En daarbij, op de plaats waar het pad nu ligt lag voorheen een vaag schelpenpad waar ook overheen werd gefietst en hardgelopen, nu hebben ze dat pad opgepimpt en staan alle geitenwollensokken typetjes om hun sandaaltjes te stuiteren omdat er binnenkort een worm wakker wordt en merkt dat zijn omgeving is veranderd; boeiend! Heel erg boeiend… Trouwens, in de oude tuin van Mariëndaal leefde vroeger ook hele aparte beestjes, zijn die… Lees meer »
Andere Groesbeker

Helemaal gelijk Groesbeker.
En wie moet straks al dat gel… betalen.
Wij dus de belastingbetaler.

ikke
Bureau waardenburg zegt dat ze verwachten dat er slachtoffers kunnen vallen http://www.zeekracht.nl/nieuws/141218-interview-karen-krijgsveld/ In bijgaande link staat een onderzoek over windmolens gedaan door bureau Waardenburg. Daarin zeggen ze dat de windmolenparken op zee weinig schadelijk zijn voor de vogels. Mijns inziens geldt dat ook voor de dieren in de spoorkuil, er zal wel eens een slachtoffer vallen, maar dat is bij de windmolenparken op zee ook zo. Dus het Bureau Waardenburg meet met twee maten. Windmolenparken waar de economische belangen hoog zijn worden niet op het matje geroepen, maar een kleine gemeente die misschien wat overhaast een fietspad aan heeft gelegd… Lees meer »
Groene Vinger

Als burger een overtreding begaat dan is er geen andereweg dan dwangsom betalen en de boel herstellen !

Bestuurders hoofdelijk aanspraakelijk stellen lijkt mijn dan ook hier zeer gepast

Dus Harrie en Vriendjes trek de knip

Henk. S
Het is toch helemaal van de gekke , dat fietspad afbreken , die beesten hebben ruimte genoeg en anders maar niet , al die milieuclubjes moeten eens een beetje de kerk in het midden laten , natuurbehoud voor mens en dier is ok maar het moet niet te gek worden , de dieren passen zich gewoon aan en hebben geen problemen , en de mensen zitten elkaar in de haren , net zoals de alena hetsteeg , niet normaal wat daar gebeurd , gewoon een goede tweebaansweg erneerleggen , had al jarenlang gemoeten , ik zeg milieu is een vies… Lees meer »
ben.helder

Ben het met Groene vinger volkomen eens.
Als ook Harrie&vriendjes op persoonlijke titel eens een dwangsom aan hun geperste broek krijgen, zal het wellicht eindelijk tot hen doordringen hoe dat aankomt. Gewone burgers kunnen die niet even afwentelen op de gemeentekas. Het zal hun inlevingsvermogen ten goede komen.

Handy
Bureau Waardenburg, is een bureau dat is ontstaan uit adviseren van de overheid t.a.v. aanleg en onderhoud snelwegen. Sterker nog de roots liggen bij het aanleggen van wegmarkeringen (strepen op de weg). Dat ze nu ineens ook iets weten van overige zaken komt alleen dat ze hun zaken goed op orde hebben t.a.v. certificaten. Ik zeg laten liggen dat fietspad en afsluiten kan ook met 1 paaltje aan beide zijde van het begin van het fietspad 😉 Wat zegt nu een paaltje?? Niets want we laten die er gewoon weer uitrijden.. probleem opgelost voldaan aan het afsluiten en voila.. toch… Lees meer »
Spoortje
Het moet toch niet gekker worden. De burgers maar weer op onkosten jagen. Oversteekplaatsen voor slangen en hagedissen. Er zullen straks ook nog wel verkeerslicht brigadiers bij moeten komen te staan. Of misschien zebra’s met stoplichten. Die lui van de milieuclubjes maken gewoon gebruik van hun machtspositie. Laten ze zich maar bezig houden met belangrijke zaken. Toen de trein ernog reed en het grindpadje ernog lag. Toen hoorde je die milieuclubjes niet over slangen en hagedissen. Dat ze niet konden oversteken. Dus allemaal flauwekul, gewoon aandacht trekken. Nogmaals laten ze zich maar bezig houden met belangrijkere dingen. En het fijne… Lees meer »
De nachtboswachter
Nou breekt mijn klomp Werkgroep milieubeheer Groesbeek en Natuurmonumenten moeten zich maar eens druk gaan maken.tegen het kappen van onze bossen.en zei zien ook wel dat het geen zin heeft dit gedoe onder het mom er moet meer licht komen in het bos.En dat zei het leefgebied van de hazelworm en zandhagedis hier mee bescherming willen geven nonsens de schade die hun aan richten met de roofbouw van ons bos.en de zaag machines die alles aan gort rijden en de olie en diesel dat deze machines lekken zelf in waterwingebieden flikker op.Oke er moet op zijn tijd gekapt worden maar… Lees meer »
Toon verbeet

de nachtboswachter heeft grootgelijk
die van milieu ook uit groesbeek zijn allemaal
van die schijters dat zijn mensen die hebben een hekel
aan zichzelf en doen ze andere pesten.

bosbes

beste mensen, voordat jullie helemaal leeglopen over medeburgers die opkomen voor natuur en milieu (tjonge, wat een woede en haat worden er gespuid, gaat het wel helemaal goed met jullie?), ik denk dat u de zaak niet zo goed begrepen heeft. Het is de rijksoverheid die het gemeentebestuur tot de orde roept. We leven in een rechtstaat (nog wel).

Ria Patella

Ik ga gauw een uurtje fietsen, nu het nog kan . Doei.

In mijn ogen zijn het grote flapdrollen die milieu mannetjes, die rijden zaterdags met een oude fiets en een verrekijker rond kijken wie ze nu weer gaan pesten en op kosten kunnen jagen.

kachel

weer geld voor jan dokers uitgeven

henk

Mooi dat de gemeente de boel dicht moet gooien, niet dat ik het fietspad niet mooi vind, maar als ik iets plaats wat niet mag dan moet het ook afgebroken worden. Deze gemeente flikt wel meer zaken die niet mogen en later daar terecht voor op de vingers worden getikt. Altena, kippenschuur, fietspad, lubert. allemaal van die projecten waar ze goed over na hebben gedacht. En wie is er de Sjaak, juist de belastingbetaler en niet Sjaak die op zijn nieuwe zetel zit.

Prutgemeente

Wat een geldverspilling! Van je eigen gemeente moet je het maar hebben… Ik weet nog wel wat andere doelen in de gemeente die het geld goed hadden kunnen gebruiken.

wpDiscuz