RVO wil gemeente dwangsom van € 150.000,- opleggen

Als de gemeente Groesbeek geen gehoor geeft aan het verzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om het fietspad door de spoorkuil vóór 15 maart af te sluiten (of weg te halen), legt de RVO de gemeente een dwangsom van € 150.000,- op.


Het fietspad langs de oude spoorlijn. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Dit staat in een vervolgbrief die de RVO maandag naar de gemeente heeft gestuurd. De RVO blijft van mening dat de gemeente met de aanleg van het fietspad de Flora- en Faunawet heeft overtreden. Door het aanleggen van het betonnen fietspad is volgens de RVO leefgebied van de hazelworm en de zandhagedis verloren gegaan.

Het college van burgemeester en wethouders heeft nog niet gereageerd op de brief van 25 februari, waarin de RVO de gemeente verzoekt de overtreding ongedaan te maken. De gemeente had, zo staat er in de vervolgbrief, één week de tijd om met een zienswijze te komen, maar vroeg uitstel. Meer uitstel dan twee dagen (t/m 6 maart) wilde de RVO de gemeente niet geven, omdat de dieren binnenkort uit hun winterrust komen.

De gemeente heeft aangegeven dat zij woensdag alsnog met een zienswijze wil komen. Als daaruit blijkt dat de overtreding wordt hersteld, dan trekt RVO de dwangsom weer in. Blijft de gemeente van mening dat er geen overtreding is begaan, of wordt de overtreding onvoldoende hersteld, zal RVO verdere maatregelen nemen, tot aan bestuursdwang toe.

Daarnaast valt in media te lezen dat de gemeente officieel bezwaar wil maken tegen het nieuwe besluit van de RVO.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 11 maart, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 38 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Fietspad

Schandalig z’n dwangsom dreigement het is een prachtig fietspad niks aan veranderen.

Groesbeek

zijn er nu geen andere puntjes waar men zich druk over kan gaan maken? Heel de omgeving is blij met dit fietspad, het wordt massaal gebruikt. Het leefgebied van die hazelworm en zandhagedis past zich maar aan..en wel aan de mens! Het is toch te belachelijk voor woorden dat er voor zoiets kleins een boel heisa gemaakt wordt? Hoe was dat 25 jaar terug toen er een Duitse trein doorheen denderde? Kregen die beesten toen een spoorwegboekje waarin stond wanneer ze zich moesten schuilen?
Die gasten wie zich er zo druk over maken zijn om te kotsen!

En afgelopen week stond er in de krant dat de regio kleve weer open staat voor een eventuele spoorlijn van nijmegen naar kleve.
Ben eens benieuwd als dat weer serieus wordt wat er dan gaat gebeuren met die worm of hagedis,of zit er misschien nog ergens een luis in de pels dat het dan wel weer zou kunnen?

belachelijk dat die weg zou moeten blijkbaar is het belangrijker dat de zandworm veilig kan over steken dan dat mensen korter en makkelijker naar malden kunnen fietsen

willem

ha, het meningencircus barst weer los!

Fietser

Bij deze roep ik iedere inwoner op om as zondag even op en neer naar kranenburg te fietsen 😉

kenner.

Wat een onzin.
Zondag lag er een slang van 2 meter.
Een stuk tuinslang.
Verder kruipt er niks.
Laten liggen dat fietspad.
De wal is wel omgeploegd deze week.
Leeft daar niks in?
Wat een gelul om niks.

De Kuier.

Er zijn 10 wallen gemaakt voor de diertjes en piertjes.
Om van de zomer lekker te kunnen zonnen in een zandbed. V. Kesteren een hele dag werk bezorgd. Nu nog bewegwijzeringen en borden en iedereen is weer tevree. Fiets/wandelpad mooi laten zoals het is. Niks afbreken.!!!!!!!

kloeke

Karma is een …..

slumpke

De propaganda van de gemeente heeft weer goed gewerkt!

Kan iemand mij nu eindelijk eens uitleggen waarom er zo nodig voor veel gemeenschapsgeld een extra fietspad aangelegd moest worden op een afstand van amper 30 meter parallel aan het bestaande fietspad (schelpenpad).

Voor een fractie van het nu uitgegeven bedrag was het bestaande pad prima te verbeteren en dat zonder ruzie met het ministerie.

slumpke

@Fietser schreef: Bij deze roep ik iedere inwoner op om as zondag even op en neer naar kranenburg te fietsen

‘Fietser’ heeft wel een mening maar weet niet eens waarover het gaat.

Het gaat niet over het fietspad naar Kranenburg maar het gedeelte door de spoorkuil in het bos richting Biesseltsebaan.

spoorkruiper

Slumpke de start is bij de Biesseltsebaan probleem opgelost.
En dat is mijn mening.

maria

Prachtig fiets/wandelpad, wordt door jong en oud gebruikt, goed voor t toerisme…zelfs rolstoelers kwam ik tegen, die zie ik niet over t schelpenpad hobbelen. Conclusie niks meer aan doen

www.hanspeters.eu
Ik was geen voorstander van het fietspad. Gewoon vanwege het feit dat er inderdaad een schelpenpad lag. Staatsbosbeheer eigenaar van het schelpenpad, vroeg 7500 euro per jaar aan Groesbeek om het schelpenpad te mogen gebruiken. De gemeente heeft niet netjes gehandeld, door het als een dief in de nacht, weliswaar overdag aan te leggen. Echter dit fietspad is een aanwinst voor Groesbeek, een dorp dat zich ook nog eens toeristisch attractief wil profileren. Mooi laten liggen dat pad. In de zomer heb ik er nagenoeg iedere avond gewandeld en geen enkele slang of hazelworm gezien. Wel een doodgereden pad. Ik… Lees meer »
bellefante

Dus als ik het goed begrijp leven die beestjes alleen op die grond waar nou het fietspad ligt wat een onzin

martijn schmiermann

Heerlijk fietspad, vooral fijn om met jonge kinderen over te fietsen; relaxed langs het spoor; geen bulten, geen auto’s en geen slangen alleen zeer zeldzame mierenneukers!

Groene Vinger

Zo Harrie en vriend Sjaak effe dokke uit eigen middelen!

Nu weet jullie ook eens wat je de doorsnee burger mee opzadelt,dwangsomtje hier en daar !

Fred

Helemaal doorgeslagen die z.g.n natuur clubjes,jaren lang reden er stoomlocs en diesellocs door Groesbeek .niemand had hier last van zelfs geen hagedis,worm of slang.
Vele duizenden mensen kunnen van dit fietspad plezier hebben.
Laat die clubjes zich maar over andere zaken druk maken en stoppen om van subsidies (lees ons belasting geld)iedereen en alles te dwarsbomen.

slumpke

Wat een simpel en populair geleuter hierboven van onze raadsleden Hans Peters en Martijn Schmiermann.

Makkelijk praten ook, want jullie betalen die boete van € 150.000,- toch niet zelf, daar laten jullie mooi de Groesbeekse belastingbetaler voor opdraaien.

En dat allemaal terwijl er een prima (en goedkoper) alternatief was door het opknappen van het bestaande schelpenpad dat er net langs loopt.

“Door het aanleggen van het betonnen fietspad is volgens de RVO leefgebied van de hazelworm en de zandhagedis verloren gegaan.”?!? Eindelijk een fietspad door het bos dat veilig is voor de fietsers en waar de hazelworm en de zandhagedis, i.t.t. het schelpenpad, niet worden platgereden. De milieulobby zou dit betonnen fietspad juist moeten omarmen en gebruiken om de natuur rondom Groesbeek te promoten. Denk in kansen ipv dwangsommen!

wpDiscuz