Groesbeek Dorp Vol Muziek Festijn 2015

Zaterdagavond 18 april vindt in de Groesbeekse Mallemolen voor de 4e maal het Groesbeek Dorp Vol Muziek Festijn plaats. Kaarten zijn inmiddels te koop!

Het belooft weer als vanouds een gezellig muziekavond te worden. Naast de optredens van velen artiesten wordt zo als elk jaar tijdens dit festijn een ode gebracht aan een persoon die in het verleden veel heeft betekent voor het Groesbeekse muziekleven. Dit jaar wordt die ode gebracht aan de verleden jaar overleden Groesbeekse accordeonist Jan de Bruin.

De deelnemende artiesten zijn o.a Alt van Huus, Theo Peters, Helen Liebers, Leo de Kraay, Willy Claus, Harm Wijnhoven, Frank Wijers, Meta van Doorn, Zeivertropke, Gabry Pouwels, Wim Eikhout, Pierre Hermsen, Hemmy Hermsen, Perry Stekhuizen, Jan van Tutty, Bart Eikhout, Erica duo, Marcel van Kempen, Eline Vissers, Leo Wijnhoven, Jenz en Jo e.a.

De opbrengst van het muziekgebeuren gaat jaarlijks naar een plaatselijk goed doel. Dit jaar heeft de organisatie gekozen voor Zorgboerderij Buitenleven in Groesbeek. Artiesten niet alleen uit Groesbeek, maar ook uit de dorpen van de nieuwe gemeente zijn van harte welkom hier aan deel te nemen. Zij kunnen hier voor contact opnemen met Huub Arents telefoon: 06 53536901 of mailen naar: [email protected].

Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar voor slechts € 3,- aan de receptie van De Mallemolen, Kloosterstraat 11 Groesbeek.

Ode Jan de Bruin

Jan de Bruin…… een man met passie voor muziek en gezelligheid.

In 2014 overleed op 91 jarige leeftijd de Groesbeekse muzikant Jan de Bruin ( Jan d’n gaskel). Het veelzijdige muzikale leven van Jan begon ruim 70 jaar geleden in het ouderlijk huis op de Horst. Samen met zijn broer Hes gaven zij op de “deel” dansles waarbij Jan de accordeon bespeelde. Naast accordeon drumde en zong hij ook. Hij begon al jong op te treden met Wim van Loon, Jan Driessen en Bart Jansen (de Mem).

Later vormde hij met Hein Wollenberg en Hentje van Fieneke het Trio Zonder Naam, welke later werd veranderd in Trio Hommeles. Zij verzorgden muziek op bruiloften en partijen in Groesbeek en wijde omgeving. Heel vaak bij mensen thuis in de bijkeuken of op de deel. Dat ging vaak door tot in de vroege ochtend. In het begin gingen zij met de instrumenten op de fiets en later met de bromfiets. Na een keer op een feest te hebben opgetreden verloor hij zijn trom in het bos zonder dat hij het merkte. Met de hulp van een waarzegger kwam hij in contact met de vinder en kreeg hij zijn trom terug.

Met Hentje van Fieneke vormde Jan ook jarenlang een komisch duo en speelde hij ook de kleine trom bij Blaaskapel De Heuvellanders. In 1985 organiseerde Jan met groot succes de eerste Groesbeekse Accordeondag. Er volgden er nog velen. In diezelfde periode was hij ook lid van de Groesbeekse dialectengroep de Siesmejennekes, waarvoor hij ook enkele liedjes schreef.

In 1988 begon hij samen met enkele andere muzikanten het nu nog bestaande seniorenorkest Aldorum. Dit orkest heeft inmiddels zijn 25 jarig bestaan gevierd. Jan was daar bij aanwezig en genoot er zichtbaar van. Onder het motto “ gezelligheid is troef” bleef hij de laatste 20 jaar met diverse mensen optreden zoals o.a samen met Henk Vissers (de Keizer) waarmee hij samen de verzorgingshuizen bezocht om de mensen daar wat op te vrolijken. Ook deed de Groesbeekse Zonnebloem graag een beroep op hem en verzorgde hij mede vele liederentafels bij cafe ‘t Alibi.

Naast drummer was Jan toch vooral liefhebber van de accordeon en was door de jaren heen een verwoed verzamelaar geworden. Zijn hobby ging zo ver dat hij niet alleen verzamelde maar ook repareerde. Toen het moment aanbrak dat hij met zijn Marie naar verzorgingshuis De Meent verhuisde, moest hij met pijn in het hart afscheid nemen van zijn collectie accordeons en verkocht zijn 80 accordeons aan een bevriende verzamelaar. De laatste jaren speelde hij zo af en toe samen met zijn dochter Marian de oude deuntjes op zijn accordeon.

Jan was al met al een gedreven muzikant. Hij zei altijd; ik hoef er niks aon te verdiene, as de minse maar schik hebben gehad. Jan de Bruin was met recht een man met passie voor muziek en gezelligheid, maar daarnaast ook een prettige man om mee om te gaan en altijd voor iedereen klaar stond.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 8 april, 2015 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Groesbeek Dorp Vol Muziek Festijn 2015

Reageren is niet toegestaan.