Sociale onderneming Gasterij ‘t Groeske van start

Afgelopen woensdag 11 maart tekende het bestuur van Stichting Vitaal Mariëndaal de huurovereenkomst van de locatie waar eind 2015 Gasterij ‘t Groeske haar deuren opent.

Het gebouw waar straks Gasterij ‘t Groeske haar deuren opent.

Het gebouw waar straks Gasterij ‘t Groeske haar deuren opent.

Deze nieuwe sociale onderneming, midden in Park Mariëndaal in Groesbeek, wordt straks een gastvrije ontmoetingsplek voor jong en oud. Én een leerplaats voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Gasterij ‘t Groeske gaat bestaan uit een restaurant, keuken en een eetwinkel. In het park rondom komen verschillende thematische tuinen die met hulp van bewoners, mensen in leerwerktrajecten en andere geïnteresseerden vorm gaan krijgen. Iedereen uit Groesbeek en omgeving is welkom in Gasterij ‘t Groeske. Om anderen te ontmoeten, een kopje koffie te drinken, een verse maaltijd te nuttigen en om gerechten in de eetwinkel te bestellen.

De afgelopen jaren is er veel veranderd in wat vroeger park en zorgcentrum Mariëndaal heette. Er zijn veel appartementen bijgebouwd en Mariëndaal werd gerenoveerd en heet nu de Kloostertuin. De ingang van de Gasterij ‘t Groeske komt onder de Mariëndaalkapel te liggen, tussen de gebouwen Kloostertuin en Heuvelrijk. Uitgangspunt van Gasterij ‘t Groeske is gezonde voeding die bij een vitale leefstijl past. In de Gasterij gaan de koks en hun assistent koks gerechten bereiden met verse producten, vooral van lokale leveranciers, en met groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin. Deze producten en de vers bereide maaltijden zijn ook te koop in de eetwinkel die onderdeel uitmaakt van de Gasterij.

Bestuur tekent huurovereenkomst met ZZG voor Gasterij 't Groeske. Van links naar rechts: Hindrik-Jan Knot, Jelle de Visser (ZZG) en Bart Claus.

Bestuur tekent huurovereenkomst met ZZG voor Gasterij ‘t Groeske. Van links naar rechts: Hindrik-Jan Knot, Jelle de Visser (ZZG) en Bart Claus.

Op den duur worden 15 werkplekken in de Gasterij ingevuld door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ze worden begeleid door 3 professionals en een arbeidscoach. De werkzaamheden variëren van koken, serveren en bezorgen van maaltijden, tot het bemannen van de eetwinkel, schoonmaak en onderhoudswerkzaamheden in de tuinen. De sociale onderneming wordt geëxploiteerd door een ervaren horecaondernemer. Een groot deel van zijn werknemers bestaat uit mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zij krijgen in de Gasterij arbeidsmatige dagbesteding of leren te werken in een horecabedrijf. Bewoners van de nabijgelegen wooncomplexen en andere inwoners van Groesbeek worden uitgenodigd om mee vorm en invulling te geven aan de Gasterij en haar tuinen. Iedereen kan elkaar helpen en ondersteunen waar nodig.

Bestuur Stichting Vitaal Mariëndaal bij het bruggetje van "De Groesbeek". Van links naar rechts: Eric van Pinxteren, Jan de Koning, Jelle de Visser, Hindrik-Jan Knot, Eric Tonn, en Bart Claus.

Bestuur Stichting Vitaal Mariëndaal bij het bruggetje van “De Groesbeek”. Van links naar rechts: Eric van Pinxteren, Jan de Koning, Jelle de Visser, Hindrik-Jan Knot, Eric Tonn, en Bart Claus.

De naam ‘Gasterij ‘t Groeske’ is ontleend aan het naburig park ‘t Groeske dat volop in ontwikkeling is. Daarnaast geeft de naam ook de verbondenheid met Groesbeek en haar dorpse karakter weer. De oprichter van Gasterij ‘t Groeske is Stichting Vitaal Mariëndaal. Deze stichting is een initiatief van ZZG zorggroep, Pluryn en RIBW Nijmegen & Rivierenland. ZZG zorggroep ondersteunt de cliënt als het niet meer vanzelf gaat. Bij zo lang mogelijk thuis blijven wonen, een voorspoedig herstel of een prettig verblijf in een nieuwe woonomgeving. Pluryn biedt zorg en behandeling aan mensen met complexe zorgvragen. Ze bevordert actieve deelname van mensen met een beperking aan de samenleving. Sociale ondernemingen vormen daarin een belangrijke schakel. RIBW Nijmegen & Rivierenland begeleidt mensen die vanwege een ernstige psychiatrische aandoening voor langere tijd ondersteuning nodig hebben. De regionale instelling begeleidt bij wonen, dagbesteding en werk.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 maart, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
ben.helder

Het leest als een positief initiatief waarbij de menselijke maat voorop lijkt te staan! En dat, terwijl er een gure liberale wind door ons land en door Groesbeek waait. Het lijkt er op dat er voor onze medemens, zo mooi omschreven als: ‘op afstand van de arbeidsmarkt’ toch nog toegevoegde waarde wordt gezien. Na zoveel kaalslag ben ik inmiddels een tikje cynisch geworden.
Ben oprecht benieuwd of hier opnieuw commercieel handelen rond kwetsbare mensen gaat plaatsvinden of dat dit een echt oprecht initiatief is. De tijd zal het ons leren.

karin

Dat kun je toch gewoon nakijken ben.helder? Buurtmarkt Breedeweg en het Cardotheater zijn eenzelfde soort ondernemingen

Inwoner Berg en Dal

Goed initiatief! Het zou nog beter gaan als Gemeentes ook zelf eens wat actiever mensen uit de “kaartenbak” pakt, en ze vervolgens niet via dure trajecten (UWV jobcoaches etc) “wegzet” via Werkbedrijf of instellingen.
Laar mensen doen wat ze leuk vinden en motiveer om betrokken te raken bij dergelijke initiatieven.

ben.helder

Beste Karin, je opmerking neem ik serieus, m.n. de Buurtmarkt Breedeweg.
Kun jij op jouw beurt je voorstellen dat ik mijn onbevangenheid m.b.t. dit soort projecten in Groesbeek ben kwijtgeraakt?

wpDiscuz