[Update] Mogelijk alsnog invoering hondenbelasting

In de gemeente Groesbeek-Berg en Dal krijgt men misschien alsnog te maken met het betalen van hondenbelasting.

Hondendrol_Groesbeek_DeGroesbeek

De reden hiervoor is dat het college van burgemeester en wethouders een manier zoekt om de overlast van hondenpoep tegen te gaan. Daarbij kan worden gedacht aan maatregelen in de openbare ruimte, maar ook aan striktere handhaving doormiddel van inzet van BOA’s. Om die kosten te dekken wordt gedacht aan het invoeren van de hondenbelasting. Het college signaleert steeds meer overlast door hondenpoep in de openbare ruimte. Zij heeft hier vorige week (10 maart) in haar vergadering over gesproken.

De hondenbelasting is per 1 januari 2015 voor inwoners van de oude gemeenten Ubbergen en Millingen afgeschaft. Er is in aanloop naar de MUG-herindeling namelijk voorgesteld de laagste gehanteerde tarieven in te voeren die nu gelden voor het grondgebied van de nieuwe gemeente. Groesbeek kende geen hondenbelasting, dus hanteert men het tarief van € 0,-. De gemeente loopt daardoor zo`n € 80.000,- mis.

In Millingen betaalden inwoners voor hun eerste hond € 70,- per jaar. Voor een tweede hond kwam daar nog eens € 86,50 bovenop en voor iedere volgende hond werd een tarief van € 35,- meer dan het tarief van de voorgaande hond gehanteerd. In Ubbergen waren de tarieven lager: eerste hond € 48,-, tweede hond € 61,08 en voor iedere hond boven het aantal van twee werd het tarief per volgende hond verhoogd met € 6,-

De onderwerpen “honden” en “hondenpoep” zijn al langer een discussie in Groesbeek. In september 2013 en april 2012 publiceerde de gemeente Groesbeek speciaal een bericht over de regelgeving omtrent het uitlaten van de viervoeters. In 2008 voelde zij zich hier ook al toe genoodzaakt. In 2010 had men in Berg en Dal last van de manier waarop hondeneigenaren met de jeu de boules-banen nabij Kerstendal omgingen. DeGroesbeek.nl had in 2012 contact met Teun van Grinsven (gemeente Groesbeek) over de aanpak van overlast van hondenpoep. Er zou een BOA ingezet worden.

Recent kwamen er ook klachten over hondenpoep vanuit begraafplaats Heselenberg en buurtpark Het Groeske in de media. Men is er inmiddels klaar mee.

Hoe een en ander aan maatregelen wordt ingevuld zal later bekend worden.

Update 09-04-2015, 21:00 uur
De plannen van het college worden concreter. Het zou gaan om zo`n € 100,- per hond. Dit is relatief veel in verhouding met de rest van het land (cijfers 2014). Het geld wordt daarnaast waarschijnlijk niet gebruikt voor extra voorzieningen. De raad zal volgende maand over dit onderwerp discussieren.

Op social media is er onder de inwoners van Groesbeek inmiddels een discussie ontstaan over de mogelijke invoering van de hondenbelasting. Eenzelfde soort discussie is op dit moment in de gemeente Tholen (Zeeland) aan de gang. Daar is men zelfs een petitie gestart. 68% van de gemeenten in Nederland kent hondenbelasting. Deze vorm van belasting is omstreden, omdat de opbrengst vaak niet voor voorzieningen voor honden en hun baasjes wordt gebruikt, maar naar de algemene middelen vloeit.

Meer info over hondenbelasting.

FacebookLogo_DG1Like DeGroesbeek.nl op Facebook.
FacebookLogo_DG1Volg DeGroesbeek.nl op Twitter.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 9 april, 2015 door Redactie DeGroesbeek with 57 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Lulpiep

Dit help helemaal niet. hier bij het grasveldje van de meent ligt ook alles onder. overdag controleren ze en ‘s avonds en ‘s morgenvroeg schijten ze alles onder. viezeriken bah. mien hond duut da niet.

ikke

Je mag gerust weten ik laat me honden altijd achter op me eigen grond en nooit buitenhuis ruim het zelfs elke dag netjes op zodat er geen stankoverlast word maar dat het overal elders anders gebeurt kan me indenken dat het wel netjes opgeruimd mag worden

henk

als er dan ook voorzieningen komen, maar meestal is de hondenbezitter ook een melkkoe. Al die jeugd die hun blikjes, papiertjes en sigaretten en kauwgum weggooien, dat mag schijnbaar.
Natuurlijk moet elke hondenbezitter de shit gewoon opruimen zo simpel is het, maar als die BOA toch rond loopt ook die andere overlast aanpakken.

Dit is natuurlijk een mooie manier om onder het mom van overlast hondenbelasting in te gaan voeren
Met deze smoes proberen ze op een legale manier de belastingen te verhogen waar iedere inwoner in groesbeek voor de herindeling al bang voor was.
En om straks de leegstand van de nieuwe appartementen te bekostigen die ze aan de straatstenen nog niet kwijt raken{want alleen de buitenkant wordt afgebouwd} zal er nog wel meer aan zitten te komen.
Ze moeten nog maar meer belastinggeld over de balk gooien en het op zo,n manier weer binnen proberen te halen
Bah lulpiep dat zijn pas viezeriken.

henk
Echt werkelijk belachelijk, die hondenpoep is niet van de laatste tijd, dit is al jaren zo, en zal ook zo blijven. Ik woon zelf in het buitengebied heb ook een hond maar zorg dat niemand van de stront last heeft. Maar waar het voornamelijk om gaat is niet dat er opeens last is van honden poep, maar dat de gemeente last heeft van inkomsten die er niet meer binnen komen. De hondenbelasting bij onze nieuwe vrienden is afgeschaft (millingen), en dat doet de gemeente toch pijn in de portemonnee. Dus vandaar de nieuwe belasting voor honden in groesbeek. Dan hebben… Lees meer »
maria

Krijg je dat gezeik weer van”ik betaal toch hondenbelasting”m.a.w dit hoeft niet opgeruimd te worden, want er wordt voor betaald om een ander het te laten doen.Bah bah

Hele weekend was iedereen boos dat de jeugt in de gooise weg overal had staan en zitten plassen, komt een keer in het jaar voor . Maar dat de meeste daar het hele jaar hun hond hun behoefte laten doen hoor je ze niet over.

Ria Patella

Onzin Wim..
Ik heb regelmatig gereageerd en me uitgelaten ( wat toepasselijk ) over het feit dat het trapveldje aan de Gooise weg als honden toilet wordt gebruikt.
Als je daar als omwonende op reageert van moet dat nou , krijg je de vreselijkste ziektes naar je toe geslingerd.

Hoop wel dat ze naast hondenbelasting ook kattenbelasting invoeren, heb hier namelijk meer last van dan van de hondenkeutels.
Maar uiteindelijk is het zo als je dieren wilt houden, moet je er ook voor zorgen en zorgen dat ze iemand anders niet tot last zijn. Het maakt niet uit of het honden, katten, paarden kippen of…. zijn.

Dan ook kattenbelasting! Katten bezorgen inwoners toch ook overlast. Of is dat dan weer niet een probleem voor de gemeente? Ik moet mijn hond aangelijnd houden en alles netjes opruimen. katten lopen overal los poepen in andermans tuin. Vraag me wel eens af wat hun baasjes ervan zullen zeggen als ik mijn hond in hun tuin uitlaat. Over kattenbelasting hoor je de gemeente nooit. Discriminatie!!

Groesbeker

Moeten wij als Groesbekers / hondenliefhebbers op deze manier de MUG gaan financieren.
Wat krijgen we nog meer…..?

bijna lente

betalen we nog niet genoeg aan de gemeente voor de belasting de dieren moeten daar de dupe van worden is niet normaal laten ze maar een zuigwagen nemen dat ze de hondenstont op kunnen zuigen die bestaan ook ps laten ze de blauwezakken maar verlagen dan krijg je ook geen zooi in de wijken of in de gemeenteplasoen

kloeke

Vuile honden zijn het……….;)

De gemeente jaagt de inwoners al nog meer op de koste honde blasting daar pas ik voor dat gemeente kijk is eerst rond na het zwefvuil wat her en der light en op ruinen homaar hobden poep vergaat zwerfvuil niet

groesbeek

de gemeente word erg populair kleding inzamelen voor andere mag niet meer ze strijken zelf het geld op via de dar en niet leger des heils zoals op de bakken staat (stond) en dan nu weer de honde belasting laten ze eerst eens beter naar hun eigen uitgave kijken voor de ergens aan beginnen

stom

Mensen? wij doen dit zelf .De zweefvuil woord gedumpt de hondenstront woord niet door de bezitter opgeruimd.En die het wel doen woorden de dupe van.Het is vaak gewaarschuwd stank overlast in de zomer veel vliegen.Het zat eraan te komen.

john

HET MOET NIET GEKKER WORDEN HIER !!!!!
Wat doet Sociaal Groesbeek tegen deze plannen ??

Lambert

JA ALS WE NIET HANDHAVEN EN TOEZIEN OP HET AANGELIJND HOUDEN VAN DE HOND, DAN GAAN WE MAAR BELASTING HEFFEN. BELACHELIJK, ZEKER OMDAT ER NU EEN AANTAL MOETEN GAAN BETALEN VOOR HET WANGEDRAG VAN ENKELEN.
HEB NU EENS DE BALLEN ALS BESTUUR EN SPREEK DE EIGENAAR VAN DE LOSLOPENDE HOND AAN.

OVERIGENS IK ERGER ME GROEN EN GEEL AN DE KATTENSTRONT VOOR IN DE TUIN BIJ MIJN BUREN EN MIJ. GAAN WE DAAR OOK BELASTING OP HEFFEN. LIJKT ME VOER VOOR DE COMMISSIE GELIJKE BEHANDELING.

Ikke

Uitgaande van 20000 inwoners in groesbeek waarvan ca. 2000 honden, 2000 honden x ca. €75,- = €150.000,- (opbrengst belasting) van dit bedrag kunnen 2 BOA’s aangesteld worden. Als de BOA’s per dag samen 4 boetes uitschrijven à€100,-per stuk breng dit per jaar (400per dag *5 dagen =€2000,- *52weken =€104.000 +€150.000 belasting =€254.000euro

Waar wordt de hondenbelasting aan uit gegeven 2 BO’s en 2personen die elke dag de stront opruimen = 4personen. Inkomsten per jaar €254.000 : 4 = €63.500,- salaris per persoon.

Vrijwilligers?????

Grusbekse

Hoop ik wel dat ze in het gemeentehuis ook gaan controleren , daar zitten de grootste honden , maarja een geluk een loopt er aan de ketting .

wpDiscuz